Antena 3 CNN Politică Pîrvulescu: Însăşi declaraţia lui Dragnea lasă să se înţeleagă că Shhaideh va fi ”o înlocuitoare”

Pîrvulescu: Însăşi declaraţia lui Dragnea lasă să se înţeleagă că Shhaideh va fi ”o înlocuitoare”

Pîrvulescu: Însăşi declaraţia lui Dragnea lasă să se înţeleagă că Shhaideh va fi ”o înlocuitoare”
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    21 Dec 2016   •   14:34

Declaraţia lui Liviu Dragnea prin care anunţă propunerea social-democraţilor de premier lasă să se înţeleagă că Sevil Shhaideh va fi ”o înlocuitoare”, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu. 

”Însăşi declaraţia domnului Dragnea, în care anunţă pentru presă şi opinia publică această propunere, lasă să se înţeleagă că doamna Sevil Shhaideh, în măsura în care va fi acceptată de preşedintele Iohannis, va fi o înlocuitoare. Deci, domnul Dragnea spune că 'deocamdată' nu poate ocupa poziţia de prim-ministru, ceea ce înseamnă că speră ca la un moment dat, prin declararea constituţională a Legii organizării Guvernului din 2001 sau printr-o majoritate parlamentară şi un cumul de factori juridici să poată ocupa domnia sa această funcţie”, a declarat politologul, miercuri.

El a susţinut că preşedintele Iohannis nu va nominaliza "niciodată" un premier care a fost condamnat definitiv, chiar dacă respectivele condiţii legislative s-ar schimba. 

"Însă, chiar şi în condiţiile în care Legea 90 ar fi modificată, criteriile pe care preşedintele Iohannis le-a enunţat rămân. Iar preşedintele României joacă un rol esenţial în nominalizarea primului ministru şi a anunţat că nu va nominaliza niciodată un prim-ministru care a fost condamnat definitiv", a spus Pîrvulescu. 

Citiți și Surse: Guvern PSD-ALDE cu mandat limitat. Ce urmează după și ce a declarat Dragnea

Totodată, politologul a spus că nu este "nimic de reproşat" în CV-ul premierului propus. 

"Pe de altă parte, în ceea ce priveşte calităţile profesionale ale doamnei Shhaideh, nu este nimic de reproşat: un CV care arată un funcţionar care a urcat pe diferitele trepte de decizie şi care a ajuns, în 2015, după condamnarea domnului Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale. Deci, tot un înlocuitor", a mai spus Cristian Pîrvulescu. 

În acelaşi timp, el a afirmat că există riscul ca Guvernul să fie condus din Kiseleff. 

"Relaţia dintre doamna Shhaideh şi domnul Dragnea este de notorietate. Această relaţie ar putea să fie singurul inconvenient care ar putea fi ridicat şi asta în măsura în care doamna Shhaideh nu ar dispune de întreaga independenţă de care trebuie să dispună un prim-ministru în funcţie. Riscul ca întreaga politică guvernamentală să fie condusă de la sediul de partid, din Kiseleff, şi nu de la Palatul Victoriei există şi probabil va ridica foarte multe obiecţii. Probabil va conta foarte mult şi sprijinul politic de care se va bucura această propunere şi în funcţie de opţiunile partidelor politice vom vedea care va fi reacţia preşedintelui", a adăugat Cristian Pîrvulescu. 

Propunerea social-democraţilor pentru funcţia de prim-ministru este Sevil Shhaideh, a anunţat miercuri preşedintele PSD, Liviu Dragnea

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Sevil Shhaideh
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close