Antena 3 CNN Politică Liberalii sunt de acord cu premierul prin rotație, însă pun o condiție greu de acceptat de PSD

Liberalii sunt de acord cu premierul prin rotație, însă pun o condiție greu de acceptat de PSD

Liderii PNL s-au întrunit marți seara pentru a acorda un vot pe programul de guvernare și ca să stabilească și numele premierului cu care vor merge în fața președintelui Klaus Iohannis.

Liberalii sunt de acord cu premierul prin rotație, însă pun o condiție greu de acceptat de PSD
Sursa foto: hepta
de Gabriel Dano    |    16 Noi 2021   •   20:09

"La unison, toți liderii PNL care au luat cuvântul până acum în ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal au spus că sunt de acord cu premier prin rotație, însă cu condiția esențială ca PNL să fie primul partid care dă premierul. Emil Boc chiar a propus ca în această ședință să fie flexibilizat mandatul pe care să-l aibă echipa de negociere, să negocieze strict și exclusiv pe marginea premierului din partea Partidului Național Liberal și, de asemenea, ca această echipă să meargă la negocierile cu PSD exclusiv cu mandat de premier al PNL, să nu accepte sub nicio formă premier din partea PSD și să poată să negocieze și alte nume din rândul liberalilor, adică nu neapărat să fie Florin Cîțu, deoarece el este în acest moment ca propunere a PNL. Deocamdată, însă, nu au fost avansate și alte nume de premier", a transmis reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache.

Coordonatorul programului de guvernare al PNL, Gheorghe Flutur, a prezentat pe larg stadiul negocierilor cu PSD. Acesta ar fi spus că programul de guvernare este circa 85% liberal. Astfel, în programul de guvernare nu sunt incluse noi taxe și impozite și nu se renunță la cota unică. Potrivit lui Flutur programul prevede legarea provinciilor românești prin autostrăzi, că se va asigura independența energetică a României și că va fi sprijinit sectorul antreprenorial.

Gheorghe Flutur le-a transmis celor prezenți la ședință că săptămâna viitoare se va derula procedura de învestire a noului guvern. Perioada în care fiecare partid va avea premierul său va fi de un an și jumătate.

Florin Cîţu: "Nu o să mergem la Cotroceni fiecare partid cu o variantă de premier"

Premierul interimar Florin Cîţu, lider al PNL, a declarat marţi, după negocierile cu reprezentanţii PSD, că cele două partide ar trebui să propună o singură variantă de premier.

"Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim această variantă şi mergem împreună. Această coaliţie trebuie să meargă cu numele de premier. (...) Este vorba de coaliţie, este un premier al coaliţiei. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. (...)

Asta e soluţia cu care vom merge. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului. 

Marcel Ciolacu, după altă zi de negocieri cu liberalii: "PSD este de acord cu guvern rotativ, PNL nu a luat această decizie" 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că PNL nu a luat încă o decizie de susținere a formulei de a ocupa, prin rotație, funcția de premier. Liderul PSD nu susține varianta Florin Cîțu sau Nicolae Ciucă - premier.

"Eu cred că deja suntem întârziați. Ar trebui să propunem un premier cât mai repede. Acum în interiorul PSD avem această decizie că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie.

După o decizie la PNL prin rotație intrăm în negocieri și hotărâm. Cred că ponderile parlamentare contează cât mai mult. PSD e pregătit să ducă toate negoceirile ca să deblocăm", a declarat, marți, Marcel Ciolacu.
 

×
Subiecte în articol: PNL PSD premier Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close