Antena 3 CNN Politică PNL şi PSD cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG pentru referendum

PNL şi PSD cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG pentru referendum

PNL şi PSD cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG pentru referendum
Sursa foto: Adrian Nãstase
02 Oct 2009   •   17:05

Liberalii au declanşat vineri procedurile de contestare la Curtea Constituţională a ordonanţei prin care Guvernul Boc obligă Parlamentul să avizeze plebiscitul lui Traian Băsescu, în termen de 20 de zile. PNL a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei respective, invocând încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi instituirea unui control al preşedintelui asupra Parlamentului. Şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a anunţat că a cerut Avocatului Poporului să sesize CCR în legătură cu OUG despre referendum. Conform procedurii, Avocatul Poporului ar urma să transmită sesizarea la CCR, pentru soluţionare.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a declarat că i-a scris Avocatului Poporului solicitându-i să sesizeze CCR în legătură cu OUG despre referendum emisă de Guvern miercuri.Referindu-se la obligativitatea ca Legislativul să dea un răspuns în 20 de zile solicitării preşedintelui de a emite un aviz consultativ în legătură cu intenţia organizării unei consultări populare, Năstase a calificat drept "aberantă" intenţia Guvernului dea schimba regulile organizării unui referendum "în timpul jocului" şi de a stabili "reguli de procedură pentru Parlament",

La rândul său, PNL acuză ordonanţa Cabinetului Emil Boc că instituie prin articolul 2 obligaţii pentru Parlament, încălcând astfel articolul 61 din Constituţia României, potrivit căruia "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".
"Prin noile prevederi introduse în Legea referendumului, Guvernul intervine în activitatea Parlamentului, impunând obligaţii şi termene pentru îndeplinirea unor sarcini constituţionale ce revin unei puteri a statului, şi încalcă principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", precizează PNL.

Liberalii mai susţin că actul normativ dă puteri preşedintelui asupra Parlamentului, fiind cel care controlează Legislativul, ceea ce este "inacceptabil" într-un stat democratic.

Executivul a aprobat ordonanţa de modificare a Legii referendumului pentru a obliga Parlamentul să avizeze iniţiativa lui Traian Băsescu, în termen de 20 de zile. Actul normativ mai prevede ca votul pentru plebiscitul privind Parlamentul unicameral să fie dat în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile prezidenţiale, pe motiv că astfel s-ar reduce cheltuielile de organizare cu 11 milioane de euro.

Băsescu a anunţat că doreşte convocarea unui referendum pentru introducerea Parlamentului unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Conform legii fundamentale, preşedintele, după consultarea Parlamentului, poate iniţia un referendum pe teme de interes naţional. Avizul Parlamentului este consultativ. Nici Constituţia, nici Legea referendumului nu impun însă Legislativului un termen până la care se poate pronunţa pentru sau împotriva iniţiativei prezidenţiale.

Antena3.ro

×
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close