Antena 3 CNN Politică PNL va depune o moţiune de cenzură pe tema impozitului forfetar

PNL va depune o moţiune de cenzură pe tema impozitului forfetar

PNL va depune o moţiune de cenzură pe tema impozitului forfetar
Sursa foto: pnl
14 Apr 2009   •   13:19

PNL va iniţia o moţiune de cenzură la adresa proiectului de rectificare bugetară pe care Guvernul Boc l-a adoptat, în condiţiile în care noua măsură fiscală introdusă, impozitul forfetar reprezintă "un genocid fiscal" a declarat marţi liderul liberal, Crin Antonescu.

"CNEx a luat decizia politică de a declanşa procedurile pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură la adresa proiectului de rectificare bugetară pe care Guvernul Boc l-a adoptat. Vom ataca ideea impozitului forfetar, pe care o socotim aproape un genocid fiscal. E o măsură care exprimă încă odată incompetenţa şi chiar iresponsabilitatea Guvernului Boc", a susţinut Antonescu.

El a menţionat că partidul a mandatat grupurile parlamentare pentru a iniţia o moţiune de cenzură tocmai pentru că "efectele acestei decizii (introducerea impozitului forfetar-nr) nu aduc nimic bun", fiind o măsură care marchează practic "sfârşitul cotei unice de impozitare".

Liderii PNL s-au întrunit marţi dimineaţă în şedinţa Biroului Permanent Central, pentru a discuta despre lansarea candidaţilor la alegerile europarlamentare, dar şi la cele prezidenţiale. Şedinţa a fost un prilej pentru liderii PNL pentru a discuta despre metodele prin care vor combate măsurile luate de Executiv, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea forfetară.

Propunerea moţiunii a venit din partea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Iniţial, deputatul PNl avea de gând să susţină necesitatea unei moţiuni simple împotriva impozitului forfetar. Dacă Guvernul nu ar fi făcut corectura de rigoare PNL ar fi urmat să depună o moţiune de cenzură.

"Rămânerea impozitului forfetar în lege mă face să propun grupului parlamentar al PNL şi conducerii PNL ca în zilele următoare să elaborăm şi să depunem o moţiune simplă pe tema eliminării impozitului forfetar şi a revenirii la cota unică de impozitare. În cazul în care Guvernul nu îşi va însuşi conţinutul acestei moţiuni şi nu va renunţa la impozitul forfetar, doresc să susţin introducerea unei moţiuni de cenzură pe această temă extrem de serioasă", a susţinut Bogdan Olteanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat că o asemenea măsură nu contribuie la încurajarea firmelor în a-şi păstra afacerile în România. Mai mult, impozitul forfetar ar încălca principiul predictibilităţii în afaceri.

Liberalul a amintit precedentele judecate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care s-a stabilit că impozitul "pe pierdere" încalcă legislaţia comunitară. "România va fi obligată de CEDO să renunţe la prevederile impozitului pe pierdere", a subliniat deputatul PNL. El a dat exemplul Franţei şi al Ungariei, care au renunţat la acest gen de taxare.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adus în discuţie şi un document al FMI - "Norme de elaborare a legislaţiei fiscale" -, în care specialiştii Fondului conchid că impozitul minim pe profit, calculat la nivelul veniturilor, este inechitabil şi distorsionează activitatea economică, încurajând forme noi de evaziune fiscală

"Poziţia PNL, încă de la apariţia crizei în România, din noiembrie, este aceea că trebuie să păstrăm companiile în România şi să ne asigurăm că nu se închid şi sunt relocalizate în alte ţări cu medii de afaceri mult mai favorabile. Primul motiv (de contestare a impozitului-nr) este că această introducere a impozitului forfetar încalcă două prevederi ale Codului Fiscal: principiul predictibilităţii şi o prevedere expresă care spune că orice modificare intră în vigoare la 1 ianuarie a anului viitor, nu la 1 mai a anului în curs", a spus deputatul PNL.

Bogdan Olteanu a explicat că, prin introducerea impozitului pe pierdere, "Guvernul trece de la o atitudine pasivă de criză la una activă de angajare şi adâncire a crizei, prin lovirea şi mai mare, prin împovărarea şi mai mare a companiilor deja aflate în dificultate".

Iniţiativa liberală vine în întâmpinarea declaraţiilor prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a afirmat, sâmbătă, la Craiova, că partidul său va declanşa o campanie naţională împotriva introducerii impozitului forfetar pentru IMM-uri, care ar putea arunca în şomaj peste 500.000 români.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close