Antena 3 CNN Politică Poate Iohannis să îl propună pe Orban, din nou, premier? Ce spune Constituţia

Poate Iohannis să îl propună pe Orban, din nou, premier? Ce spune Constituţia

Preşedintele poate desemna pe oricine doreşte pentru funcţia de premier, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce prim-ministrul interimar Ludovic Orban a spus, astăzi, că el este noua propunere de şef al Guvernului din partea PNL.

Poate Iohannis să îl propună pe Orban, din nou, premier? Ce spune Constituţia
Sursa foto: Foto: Gov.ro
de M.Z.    |    06 Feb 2020   •   15:43

Zegrean a adus ca argument articolul 103 din Constituţie, conform căruia: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

„Concluzia e că preşedintele poate numi pe cine vrea. Constituţia nu spune despre alianţe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există aşa ceva poate numi pe oricine", a explicat Augustin Zegrean, astăzi, potrivit digi24.ro.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat, astăzi, că tot el va fi propunerea de premier din partea PNL.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul o sesizare la CCR, dacă președintele Iohannis îl va propune prim-minstru tot pe Ludovic Orban.
 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban premier Augustin Zegrean
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close