Antena 3 CNN Politică Ponta: Voi propune un ministru al Fondurilor Europene. Absorbţia fondurilor se va schimba

Ponta: Voi propune un ministru al Fondurilor Europene. Absorbţia fondurilor se va schimba

Ponta: Voi propune un ministru al Fondurilor Europene. Absorbţia fondurilor se va schimba
Sursa foto: Foto: Facebook
de S.T.    |    18 Sep 2012   •   11:02

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, concluziile vizitei de la Bruxelles, acolo unde a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi cu premierul Belgiei Elio Di Rupo.

Iată pricipalele sale declaraţii:

- România este o garanţie pentru partenerii săi europeni.

-Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele CE. În cadrul acesteia am confirmat încă o dată că, din punctul de vedere al Guvernului, criza politică s-a încheiat odată cu decizia Curţii Constituţionale.

-Am văzut în tonul preşedintelui CE că o mare parte din neînţelegeri şi reproşuri au rămas în urmă.

- Am discutat de lucruri concrete(...).  S-au remarcat progresele evidente făcute de mecanismul de absorbţie a fondurilor europene în acest an.

- România , în mod sigur, va avea de suferit din cauza anumitor programe din perioada 2007-noiembrie 2011. Este regretabil că din motive de lipsă de competenţă în perioada 2010-2011 programele de absorbţie au avut de suferit în România.

- Există un sprijin total din partea lui Jose Barroso.

- În noul buget al UE pe următorii 7 ani, Guvernul României are o poziţie clară în vederea alocării de fonduri pentru România.

- Am discutat cu preşedintele Barroso faptul că la nivelul Guvernului vom constitui prababil chiar mâine un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României, în cadrul bugetului 2014-2020.

- Cu premierul Belgiei am discutat despre repornirea găsirii unui investitor în Poşta Română. Interesul fostului Guvern a fost de a exploata Poşta Română.

- Va avea loc o întâlnire între conducerea poştei din Belgia şi cea din România.

- Am primit o asigurare că Belgia nu se va opune intrării României în Schengen. De altfel, toate guvernele social-democrate vor susţine intrarea României în Schengen.

- Băsescu nu se poate angaja în numele ţării.

-Absorbţia fondurilor europene se va schimba. Voi propune un ministru al Fondurilor Europene.


Premierul a apreciat că numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management, adăugând că actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregăteşte să ocupe "o funcţie importantă" la nivelul UE.
   
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni, după întrevederea cu premierul Victor Ponta, că Guvernul României trebuie să facă progrese în reformele structurale, restructurarea companiilor de stat şi reforma din sănătate fiind cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a bugetului ţării.

Barroso a apreciat că cele 11 angajamente pe care i le-a cerut Guvernului de la Bucureşti au fost tratate serios şi îndeplinite.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close