Antena 3 CNN Politică Premierul Boc, invitat miercuri la Parlament pentru lămuriri. PDL acuză tergiversările Opoziţiei

Premierul Boc, invitat miercuri la Parlament pentru lămuriri. PDL acuză tergiversările Opoziţiei

Premierul Boc, invitat miercuri la Parlament pentru lămuriri. PDL acuză tergiversările Opoziţiei
Sursa foto: Emil Boc
01 Iun 2010   •   16:58

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis să îl invite pe premierul Emil Boc la o şedinţă a conducerilor Camerelor, miercuri, la ora 13.00 pentru a oferi unele lămuriri legate de legile cu măsuri de austeritate pe care Guvernul vrea să-şi angajeze răspunderea şi de avizele necesare pentru acestea. Propunerea a venit din partea social-democraţilor şi a fost susţinută de către liberali. Decizia a supărat pe democrat-liberali care, prin preşedintele Camerei, Roberta Anastase, au acuzat Opoziţia că încearcă să tergiverseze adoptarea acestor proiecte de lege prin procedura angajării răspunderii.

Potrivit chestorului Ioan Chelaru, premierul Emil Boc va fi invitat într-o şedinţă extraordinară a Birourilor Permanente Reunite pentru a da explicaţii cu privire la cele două Legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

"Birourile Permanente au luat o decizie prin vot, 13 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere ca mâine (miercuri ? n.r.), la orele 13.00, să fie invitat primul ministrul", a anunţat Chelaru.

Motivele care au stat la baza luării acestei decizii vizează o serie de explicaţii suplimentare vizavi de invocarea în procedura de asumare a răspunderii a articolului 53 din Constituţie şi, de asemenea, o serie de explicaţii care au fost cerute de membrii BP cu privire la lipsa avizului CES, care este consultativ, dar, în acelaşi timp, este necesar. Propunerea a venit din partea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a declarat anterior şedinţei Birourilor Permanente Reunite, că cele două legi reprezintă o premieră în activitatea de legiferare, neexistând avize din partea CES, invocarea unui articol din Constituţie care vizează ordinea şi siguranţa naţională pentru două proiecte din domeniul domeniul economic, social şi bugetar, precum şi posibilitatea reală de amendare a celor două texte de legi.
Ştire în curs de actualizare.

"Urmează ca după această întâlnire, în continuarea şedinţei Birourilor Permanente de miercuri, să se stabilească calendarul pentru ziua de luni, deci invitaţia nu urmăreşte nicio secundă tergiversarea soluţionării şi intrării în procedura de asumare a răspunderii, ci urmăreşte lămurirea de către primul ministrul a Birourilor Permanente asupra unor aspecte încă în discuţie", a arătat Chelaru.

În schimb, preşedintele Camerei, Roberta Anastase susţine că nu vede rostul prezenţi premierului şi reprezentanţii PSD şi PNL din conducerile celor două foruri legisltive că fac declaraţii mincinoase de vreme ce acţiunile lor sunt menite să tergiverseze angajarea răspundeii guvernului pe măsurile de austeritate convenite cu FMI.

?Noi avem op singură obligaţie, să organizăm administrativ lucrările Camerei, în niciun caz de a-l chema pe premier să îl întrebăm numai noi. Premierul poate participa la grupurile politice, dacă este invitat şi în plenul uneia dintre Camere sau în plenul renit. În Birourile Permanente reunite PSD şi PNL evident că au tergiversat. Timp de două ore am discutat diverse lucruri prin care nu se încearcă altceva decât tergiversarea acestor legi în plenul reunit? a susţinut Anastase, care a făcut Opoziţia responsabilă pentru blocarea discutării pachetului de măsuri şi asumării răspunderii.

Ea a menţionat că în Birourile reunite, PSD şi PNL, care "nu ar fi rău dacă ar face ceea ce le-a spus domnul Mitrea, adică să-şi oficializeze relaţia", de vreme ce se descurcă atât de bine să tergiverseze discuţiile, dorindu-se, de fapt, "tergiversarea acestui pachet de măsuri în plenul reunit".

"Inaugurăm şi o altă procedură, uitând că suntem un for administrativ, care, de fapt, organizăm lucrările Camerei, ne-am descoperit şi o altă atribuţie, pe care nu ne-o conferă niciun document, aceea de a încerca să blocăm anumite proceduri constituţionale", a mai spus Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a calificat "nu numai neregulamentar, dar este şi anticonstituţional", blocajul instituit de majoritatea din Birourile reunite, formată din PSD şi PNL, în cazul discutării pachetului de măsuri şi a procedurii de asumare iniţiată de primul-ministru.

"Suntem într-o nefericită situaţie, care este cu atât mai nefericită cu cât încă o dată se dovedeşte că aceste două partide, care nu au soluţii pentru România, care nu au soluţii pentru români încearcă să blocheze nişte decizii, discutarea măcar a unor decizii care pot să ducă la ieşirea României din criză", a opinat deputatul democrat-liberal.

Ea l-a acuzat pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană, că a omis să supună la vot programul şi ordinea de zi a şedinţei plenului renit de luni, 7 iunie, în care premierul ar fi urmat să îşi asume răspunderea în Parlament în numele Guvernului.

"Deschiderea către comunicare a actualului Executiv este una importantă. Practic, premierul a fost prezent în faţa tuturor grupurilor care l-au invitat şi preşedintele ţării a făcut exact acelaşi lucru. Faptul că anumite partide din Opoziţie nu a făcut nici măcar acest gest de a-l invita pe premier sau de a-l invita pe oricare alt membru al Executivului de a participa la şedinţele grupurilor, lucrul ce demonstrează un singr lucru, rea voinţă, dorinţă de tergiversare şi, cel mai important şi cel mai grav, dezinteres faţă de români", a mai spus Roberta Anastase.

Antena3.ro

×
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close