Antena 3 CNN Politică Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziția testelor de salivă

Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziția testelor de salivă

Premierul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să verifice achiziția testelor de salivă la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziția testelor de salivă
Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciucă
de Claudia Popovici    |    13 Dec 2021   •   19:45

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să demareze o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

GCS a transmis, duminică seara, precizări în ceea ce privește testarea rapidă a elevilor. Astfel, reprezentanții GCS spun că testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.

Se reia testarea elevilor în școli. Anunțul ministrului Educației

Se reia testarea elevilor. Două milioane de teste de salivă au fost livrate pe muchie de cuțit în depozitul DSU, duminică noaptea.

Pentru că testele au ajuns târziu, s-a decis schimbarea zilelor în care vor fi testați copiii, dar doar pentru săptămâna 13 - 19 decembrie.

„Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, potrivit GCS, citat de Mediafax.

Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ.

Peste 67% din testele de salivă pozitive, raportate de elevi joia trecută, au fost fals-pozitive

Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a anunţat că peste 67% din testele pozitive raportate de elevi joia trecută, 9 decembrie, au fost fals-pozitive.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion care a răspuns unei solicitări a jurnaliștilor acreditați pe lângă instituție.

Acesta a menționat că din cele 70 de teste RT-PCR care au fost făcute ca urmare a pozitivării testelor de salivă, 47 au ieșit negative, notează Edupedu.ro.

„La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”, a spus Sorin Ion.

Alexandru Rafila: ”Rata testelor de salivă fals pozitive este surprinzător de mare”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri, 8 decembrie, că rata testelor de salivă fals pozitive este "surprinzător de mare", dar a adăugat că acest lucru ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu sunt obișnuiți să lucreze cu ele.

„Pentru mine surprinzător de mare este rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depășești intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a transmis Alexandru Rafila.

Testarea elevilor, responsabilitatea părinților

Autoritățile din educație au pasat responsabilitatea testării elevilor către părinți. Majoritatea școlilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinți, de două ori pe săptămână.

În cazul în care testele sunt pozitive, părinţii sunt nevoiți să anunțe şcoala şi medicul de familie pentru testarea PCR. Unitățile de învăţământ vor avea primele rezultate ale testelor de salivă luni dimineața.

Rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcțiile de Sănătate Publică , de fiecare dată este nevoie de o confirmare a infecției printr-un test antigen sau unul RT-PCR.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close