Antena 3 CNN Politică Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, portretul primarului care vrea să bage statul în patul românilor înainte ca aceștia să facă copii

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, portretul primarului care vrea să bage statul în patul românilor înainte ca aceștia să facă copii

Dorin Florea, medic de profesie și primar al municipiului Târgu Mureș din 2000, cu un parcurs politic bogat în spate, de la țărănist (PNȚCD) la pedelist (PDL) și în cele din urmă liderul ALDE din Mureș, cercetat în trei dosare penale, a picat asemeni pisicii mereu in picioare.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, portretul primarului care vrea să bage statul în patul românilor înainte ca aceștia să facă copii
Sursa foto: Foto: Facebook/Dorin Florea
de Ina Stoica    |    15 Ian 2020   •   13:08

Cu nici șase luni înainte de alegerile locale, primarul din Tîrgu Mureș, Dorin Florea, revine în atenția publică cu o serie de declarații scandaloase la adresa comunității de romi și a cuplurilor care ar face copii doar ca să primească alocațiile pentru aceștia. 

„În cazuri excepționale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educație, hrană). În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea însă posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc”, scrie primarul din Târgu Mureș pe Facebook.

„Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (...) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el, precizând că „dacă văd trei copii la cerșit, în rețele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat și să las pe seama Justiției”, a declarat Florea pentru Hotnews.

Reacția Consiliului pentru Combaterea Discriminării nu a întârziat, declarațiile sale intrând în analiza instituției, șeful de partid al lui Florea, Călin Popescu Tăriceanu, s-a distanțat de afirmațiile acestuia, activiștii romi îl acuză de fascism. 

Cum vrea Florea să bage statul în patul românilor

"Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:
- dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;
- situație financiară acceptabilă;
- un nivel de educație minim stabilit prin lege;
- vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.
În cazuri exceptionale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare ( igienă, educație, hrană). "

Baron de aproape 25 de ani

Înainte de a fi sau nu fascist, Dorin Florea e un traseist politic și beneficiarul unei conjucturi politice locale aparte, una care i-a permis să rămână la șefia județului sau a orașului vreme de aproape 25 de ani. 

Medic de profesie, Florea a fost prefect al județului Mureș pe vremea Convenției Democratice, fiind unul dintre liderii PNȚ-CD. Tânăr, energic, vulcanic, Florea a candidat apoi pentru Primăria Tîrgu-Mureș, într-un oraș care cam jumătate din populația orașului este de etnie maghiară, iar primăria era condusă de un etnic maghiar. A câștigat pe vot etnic și nu a mai putut fi învins de atunci încoace.

A fost independent, apoi, în funcție de culoarea puterii, a schimbat partidul, adulmecând oportunități. A intrat în Partidul Democrat, a ajuns vicepreședinte PDL și unul dintre liderii/baronii puternici ai PDL, dar nu a ajuns niciodată la anvergura unora dintre colegii săi din teritoriu, gen Gheorghe Falcă sau dispărutul Sorin Frunzăverde. 

În an electoral, domnul Florea dezgroapă discursul etnic pentru a obține voturi. Într-un oraș cu ceva mai mult de 130.000 de locuitori, potrivit datelor oficiale, populația de etnie româ declarată reprezintă ceva mai mult de 2.5%. 

×
Subiecte în articol: romi primar târgu mureș dorin florea
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close