Antena 3 CNN Politică PSD şi PNL, şanse să controleze CCR prin impunerea unor noi judecători în Parlament

PSD şi PNL, şanse să controleze CCR prin impunerea unor noi judecători în Parlament

PSD şi PNL, şanse să controleze CCR prin impunerea unor noi judecători în Parlament
Sursa foto: CCR
02 Iun 2010   •   13:37

PDL riscă să nu reuşească să instaleze nici un reprezentant propriu ca judecător la Curtea Constituţională în cele două posturi care revin celor două camere ale Parlamentului. PSD, prin Valer Dorneanu şi PNL, prin Teodor Meleşcanu au şanse mare să răstoarne, cu aportul parlamentarilor UNPR, calculele democrate liberale de obţinere a controlului Curţii Constituţionale prin crearea unei noi majorităţi în rîndurile judecătorilor acestei instituţii. Deocamdată PSD îşi dispută cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase valabilitatea votului dat de deputaţi în plen în favoarea propunerii lor, Valer Dorneanu. În paralel, la Senat, pedeliştii au reuşit miercuri, cu chiu cu vai, să amâne votul pentru reprezentantul acestui for după asumarea angajării răspunderii, alarmaţi de faptul că în comisia juridică, candidatul lor, Antoanella Motoc, nu a obţinut nici un vot favorabil, în timp ce liberalul meleşcanu a primit aviz favorabil cu 5 voturi "pentru" şi trei abţineri. Dacă PSD şi PNL reuşesc să profite cu succes de tulburările din cadrul partidelor de guvernământ cauzate de măsurile de austeritate, este posibil ca majoritatea în Curtea Constituţională să fie dominată de reprezentanţii Opoziţiei, cu un raport de 5 la 4 judecători.

De la planuri, la realitate

Unul din obiectivele PDL, revocarea preşedintelui Senatului şi prin asigurarea controlului asupra Curţii Constituţionale, este pe cale să nu se mai materializeze. Două din cele trei posturi de judecători care vor fi vacantate în luna iunie riscă să cadă în mâinile Opoziţiei pe fondul lipsei de disciplină apărute în rândurile majorităţii parlamentare, provocată de măsurile de austeritate impuse de premierul Boc parlamentarilor Puterii.

Dacă în cazul mandatului care revine Preşedinţiei, Parlamentul nu are nici o influenţă în numirea sa, PDL plănuia obţinerea celorlalte două mandate pentru proprii oameni, cu aportul voturilor UDMR şi ale grupului UNPR.

În cazul în care intenţiile democrat-liberalilor ar fi încununate de succes, actuala putere ar obţine majoritatea la nivelul CCR, acolo unde UDMR şi PDL au deja fiecare un reprezentant, în persoana lui Augustin Zegrean şi respectiv, Valentin Zoltan Puskas.

Dorneanu, prima lovitură. UNPR şi UDMR l-au lăsat din braţe pe candidatul Minea

Socotelile de acasă nu s-au potrivit însă cu cele din târg. Propunerea PSD pentru judecătorul desemnat de Camera Deputaţilor, social-democratul Valer Dorneanu a întrunit, cu concursul unor deputaţi UNPR şi UDMR, 161 de voturi, iar rivalul său propus de PDL, Ştefan Minea, doar 123 de opţiuni favorabile, iar în prezent rezultatul votului este subiectul unei aprigi dispute între cele două partide. Preşedintele Camerei, Roberta Anastase invocă necesitatea întrunirii unei majorităţi absolute, de 168 de voturi, pentru instalarea noului judecător numit de acest for legislativ. În replică, PSD ameninţă cu demiterea lui Anastase şi aduc în discuţie o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia, un judecător al acestei instituţii este ales cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi cu condiţia să se întrunească cvorumul legal de lucru în plen.
Nervi la Senat. Antoanella Motoc, nici un vot din partea senatorilor jurişti
Treburile nu stau mai bine pentru PDL nici la Senat. Liberalul Teodor Meleşcanu a fost validat în comisia juridică ca propunere pentru postul de judector numit de această cameră cu 5 voturi pentru şi trei abţineri. În schimb, Antoanella Motoc, propusă de PDL nu a întrunit nici un vot pentru candidatura sa.
Confruntaţi cu scenariul alegerii unui singur candidat validat de comisie, democrat-liberalii au apelat la diferite tertipuri procedurale pentru amâna votul în plen şi într-un final au şi reuşit. Au apelat la regulament, au provocat mai multe pauze de consultări pentru a tatona intenţiile de vot ale UNPR şi UDMR, au acuzat nefuncţionarea sistemului de vot electronic, ca în final, Senatul să decidă, cu 56 de voturi "pentru", opt abţineri şi 50 de voturi "împotrivă", să respingă ordinea de zi a şedinţei care includea, la primul punct, alegerea unui judecător la Curtea Constituţională.
PDL, pus la colţ de pretenţiile UDMR şi UNPR
Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, scurtul răgaz va fi folosit de liderii de grup penztru a negocia cu UDMR şi UNPR sprijinul pentru alegerea propriului candidat. Reprezentanţii celor două formaţiunii politice caută să profite de situaţia delicată a PDL pentru a exercita noi presiuni asupra acestora, cerând noi funcţii şi reprezentări în comisiile Senatului, susţin sursele citate.
În urma votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a acuzat întreg grupul PDL că a votat împotriva ordinii de zi care includea alegerea unui judecător la Curtea Constituţională.
În replică, vicepreşedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Pereş a menţionat că introducerea pe orinea de zi a acestui punct s-a făcut fără ca acest lucru să fie discutat anterior de Biroul Permanent.
"Să nu ne speriem. Am mai avut instituţii care au funcţionat într-o situaţie de avarie", a menţionat senatorul, amintind că Senatul trebuie să aleagă un judecător până la data de 7 iunie.
El a susţinut că un vot în această privinţă va putea fi dat de Senat luni, înaintea şedinţei comune în care Executivul urmează să îşi asume răspunderea în Parlament. Surse parlamentare democrat-liberale ne-au declarat că se caută folosirea acestui răpgaz pentru a readuce la ascultarea parlamentarii UNPR şi ase asigura de sprijinul senatorilor UDMR pentru propriul candidat.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a arătat că parlamentarii puterii îşi asumă, prin votul lor, întreaga responsabilitate pentru încercarea aruncării ţării într-un haos instituţional. El a susţinut că amânarea pentru ultima secundă a alegerii unui judecător la CC arată că reprezentanţii puterii sunt interesaţi numai de plasarea şi păstrarea unor oameni în funcţii.
Senatorul PSD a atenţionat că raportul redactat de Comisia juridică a fost semnat de toţi membrii comisiei şi că acest document nu are nimic de a face cu tendinţa de a nu lua în dezbatere problema numirii unui judecător la CC.
"Intrăm într-o situaţie absolut penibilă. Ne permitem oare riscul să nu avem o discuţie şi să nu tranşăm prin vot această problemă?", a spus şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care i-a atenţionat pe senatori că în data de 7 iunie expiră mandatul judecătorului la Curtea Constituţională desemnat de Senat.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close