Antena 3 CNN Politică Radu Tudor: Câștigătorul alegerilor parlamentare din România, prezis de un analist al The Economist Intelligence Unit

Radu Tudor: Câștigătorul alegerilor parlamentare din România, prezis de un analist al The Economist Intelligence Unit

Partidele politice de centru-dreapta, conduse de liberali, vor câştiga alegerile parlamentare din România din decembrie şi vor forma o coaliţie majoritară, afirmă Matthew Sherwood, economist senior la The Economist Intelligence Unit, care a participat la conferinţa online “The Economist – Europe’s Landscape in the Shadow of The Pandemic. Romania: Transformation – Recovery – Resilience”.

Radu Tudor: Câștigătorul alegerilor parlamentare din România, prezis de un analist al The Economist Intelligence Unit
de Dan Gabor    |    22 Oct 2020   •   18:15

“România şi regiunea din care face parte au intrat în această criză pandemică într-o formă mult mai bună decât la intrarea în criza financiară globală, când a avut loc un şoc al crizei datoriilor în zona euro. Deci, România este într-o formă mai bună din punct de vedere financiar, chiar dacă suferă de lipsa unui spaţiu fiscal, având în vedere deficitele din ultimii ani şi capacitatea redusă a instituţiilor de a lupta cu criza”, a spus Sherwood.

Acesta a adăugat că se aşteaptă la o contracţie a PIB-ului României de 5,7% în acest an, iar, pentru 2021, estimează o uşoară revenire, cu o creştere de 4%, urmând ca nivelurile de dinainte de criză să fie atinse în 2022.

Continuarea, pe radu-tudor.ro.

Guvernul a decis că 6 decembrie va fi data alegerilor parlamentare, iar premierul Ludovic Orban a explicat că în alegerea ei a ținut cont de limita de 90 de zile impusă de lege, de la luarea deciziei până la alegeri, de data la care se încheie mandatul actualului parlament, 21 decembrie, și de faptul că președintele trebuie să convoace noul parlament la cel puțin 20 de zile de la alegerea lui.

„Guvernul este obligat atât de Constituție cât și de legea alegerilor parlamentare să stabilească data alegerilor parlamentare. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor.

De asemenea, trebuie să se țină cont și de prevederile constituționale care spun când se încheie mandatul actualului parlament și anume pe data de 21 decembrie. (...) Prin urmare aceasta dată nu poate fi decât 6 decembrie", a declarat Ludovic Orban.

Calendarul procesului electoral al alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020

Termenul pentru depunerea, la Birourile electorale de circumscripție, a listelor de candidați pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie se încheie la 22 octombrie 2020. Potrivit calendarului alegerilor, constatarea rămânerii definitive a candidaturilor va fi pe 2 noiembrie, iar campania electorală începe pe 6 noiembrie.

Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților au loc la 6 decembrie 2020, conform Hotararii de Guvern (HG) nr. 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Campania electorala este cuprinsa intervalul 6 noiembrie - 5 decembrie 2020.

Perioada de precampanie a început pe 7 septembrie și se desfășoară până pe 6 noiembrie.

În perioada de precampanie au loc activităti precum numerotarea circumscripțiilor electorale, desemnarea judecătorilor din Biroul Electoral Central, alegerea președintelui Biroului Electoral Central și a locțiitorului acestuia, strângerea semnăturilor, înregistrarea alianțelor electorale, depunerea candidaturilor etc.

×
Subiecte în articol: Matthew Sherwood
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close