Antena 3 CNN Politică Rareș Bogdan: "Nu ne mulțumim cu jumătăți de măsură. Vrem integrarea deplină în Spațiul Schengen în 2024"

Rareș Bogdan: "Nu ne mulțumim cu jumătăți de măsură. Vrem integrarea deplină în Spațiul Schengen în 2024"

România nu este ruda săracă a Europei şi nu acceptă jumătăţi de măsuri în privinţa aderării la Schengen, spune Rareş Bogdan.  

de Milena Niță    |    13 Dec 2023   •   12:42

Europarlamentarul adaugă că statele Uniunii Europene ar trebui să facă presiuni asupra Austriei pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.  

"Românii sunt cetățeni europeni prin excelență și nu de azi, de ieri. Nu ne mulțumim cu jumătăți de măsură. 

Vrem integrarea deplină în Spațiul Schengen în 2024! Nu suntem o țară de mâna a doua, nu suntem ruda săracă a Europei. 

Dacă Dumnezeu nu ne așeza la gurile Dunării, la intersecția intereselor imperiale, lângă ruși, în calea planurilor lui Stalin, azi eram printre primele trei economii din Uniunea Europeană. 

Citeşte şiSurse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile

Am mai fost între primul şi al Doilea Război Mondial, când mulți dintre voi ne dădeați exemplu de țară funcțională, modernizată și cu o economie remarcabilă", spune Rareș Bogdan.

Eurodeputatul PNL precizează că România are resurse uriașe: aur, uraniu, seleniu, cupru și mult petrol si mai ales gaze, în curând cat pentru a aproviziona jumătate din Uniunea Europeană.

"Înțelegeți odată că suntem afectați economic grav, peste 1,5% din PIB-ul ţării mele se pierde, iar extremismul ia amploare în una dintre cele mai tolerante țări europene.

Cred sincer că Uniunea Europeană are tot interesul ca românii să se simtă cetăţeni europeni pe deplin respectați și mai ales să nu-și schimbe atitudinea față de construcția europeană. 

Tocmai de aceea românii aşteaptă ca toate statele UE să facă presiuni asupra Austriei pentru a accepta integrarea cu drepturi depline în Spațiul Schengen a României, aerian, terestru, feroviar, fluvial-maritim. Nu ca pe o favoare! 

Este dreptul nostru. Poate fi exact pe modelul Greciei și Islandei, alte două state aflate în granițele Europei. Austria încalcă dreptul nostru și nu a pățit nimic. 

Până acum, am fost prietenoși și cetățeni model europeni și n-am trecut la controlarea la sânge a trenurilor, mașinilor și camioanelor austriece... 

Am înțeles să ne comportăm civilizat și echilibrat, adică european prin excelență. Răbdarea românilor are însă o limită. Ea a fost atinsă! Vrem Schengen pentru 2024", încheie prim-vicepreședintele PNL, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Rareș Bogdan Schengen
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close