Antena 3 CNN Politică Răsturnare de situație! Senator PNL, investigat de ASF pentru manipularea bursei: „Nu era ceva nou pentru nimeni”

Răsturnare de situație! Senator PNL, investigat de ASF pentru manipularea bursei: „Nu era ceva nou pentru nimeni”

Răsturnare de situație! Senator PNL, investigat de ASF pentru manipularea bursei: „Nu era ceva nou pentru nimeni”
Sursa foto: Foto: Florin Citu/Facebook
04 Sep 2017   •   18:13

Senatorul PNL Florin Cîțu este investigat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sub acuzația de manipulare a bursei, după ce a afirmat că Guvernul PSD-ALDE dorește introducerea unei taxe pe activele bancare, informație negată de premier și de Ministerul Finanțelor Publice.

„Problema cea mai mare pentru acest gu­vern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa ba­nilor la buget. Totul începe cu o campanie de de­mo­nizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care so­cie­ta­tea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sis­te­mul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active“, scria Florin Cîţu, la sfârșitul lunii august.

Totuşi, anunţul lui Cîţu a avut un impact rapid pe bursă. Acţiunile celor două bănci listate au scăzut atunci cu mai bine de 3 procente. Mai multe surse din sistemul bancar, citate de money.ro, vorbesc despre o posibilă încercare de manipulare a bursei, ca urmare a anunţului făcut de senatorul liberal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o anchetă

"Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă - manipulare prevăzută de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ca urmare a vehiculării în spaţiul public a unor informaţii referitoare la o posibilă introducere a unei taxe pe activele bancare", spun oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Bursa.

Într-o intervenție telefonică la 100 de minute, de la Antena 3, senatorul Florin Cîțu a declarat că informațiile circulau de trei patru luni în spațiul public și a cerut o anchetă similară și în cazul declarațiilor făcute de ministrul Ionuț Mișa cu privire la desființarea Pilonului II de pensii.

”Informația era pe piață. Nu era ceva nou pentru nimeni. (..) Era un avertisment așa cum am avertizat și despre pensiile private. (...) Nu am nicio legătură cu piața de capital”, a spus Florin Cîțu, la Antena 3.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close