Antena 3 CNN Politică Remaniere guvernamentală a la Boc. Qui prodest? Candidatul Geoană abia aşteaptă încălcarea protocolului

Remaniere guvernamentală a la Boc. Qui prodest? Candidatul Geoană abia aşteaptă încălcarea protocolului

Remaniere guvernamentală a la Boc. Qui prodest? Candidatul Geoană abia aşteaptă încălcarea protocolului
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
30 Iul 2009   •   14:19

Cu doi miniştri deja compromişi de scandalurile de presă, premierul Emil Boc a încercat în această săptămână să le arate pisica partenerilor din PSD aruncând pe masa de poker a politicii de coaliţie spectrul scoaterii social-democraţilor de la guvernare pe motiv de îndepărtare de priorităţilor românilor şi ale României. La doar o zi distanţă, democrat-liberalul Vasile Blaga i-a ţinut hangul liderului său de partid. El a adăugat la jocul retoricii politice piesa necesităţii restructurării guvernamentale, sugerând că în mâna lui Boc s-ar găsi pâinea şi cuţitul pentru remanierea unor miniştri social-democraţi. Greşit, a ţinut să remarce tandemul social-democrat Dragnea-Vanghelie. Premierul trebuie să se consulte cu noi, altfel riscă debarcarea din fruntea Executivului prin plecarea PSD de la actul guvernării, au avertizat social-democraţii. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla fără consecinţe negative de imagine pentru PSD. Protocolul de colaborare dintre cele două partide precizează foarte clar că pentru remanierea unui ministru este nevoie de consensul celor doi-copreşedinţi ai coaliţiei, Mircea Geoană şi Emil Boc. Cu vise bântuite de strălucirea postului de şef de stat, candidatul PSD la prezidenţiale tare ar mai dori ca omologul său să calce singur în străchinile remanierii pentru a i se oferi prilejul de a scoate partidul de la guvernare şi a încerca să iasă din stagnarea electorală în care se află atacând performanţele unui guvern minoritar în an de criză.

În cazul în care premierul ar acţiona de capul său, conducerii social-democrate i s-ar oferi prilejul pentru a reclama în cor încălcarea protocolului şi a ieşi de la putere, invocând scuza imposibilităţii continuării unei colaborări cu un partener neserios pentru a nu trage ponoasele elctorale derivate din părăsirirea actului de guvernare în această perioadă de criză economică.

Boc, legat de mâini de protocolul de guvernare

Potrivit unor surse social-democrate, partizanii ieşirii PSD de la Guvernare abia ar aştepta ca Boc să nesocotească prevederile protocolului şi să treacă la remanierea unor miniştri PSD fără să mai ţin cont de punctul lor de vedere.

Chiar dacă comstituţional, premierul Emil Boc are singurul dreptul de a remania sau a demite un ministru, protocolul de guvernare semnat de cele două formaţiuni politice îl cam leagă pe liderul PDL de mâini şi de picioare. Înţelegerea bilaterală de guvernare stipulează faptul că un ministru nu poate fi schimbat decât prin consultări între PSD şi PDL şi prin înregistrarea consimţământului celuilalt co-preşedinte al Coaliţiei, social-democratul Mircea Geoană.

Un consens care nu va fi regăsit niciodată în practică, deoarece PSD nu are nemulţumiri atât de mari cu privire la prestaţia propriilor miniştri încât să propună remanierea vreunuia, asigură sursele citate. Cu patru miniştri vizaţi de premierul PDL şi de ameninţările cu remanierea, respectiv Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu şi Marian Sârbu, conducerea PSD caută mai curând să profite de o eventuală materializare a intenţiilor lui Boc în această direcţie pentru a cere anularea protocolului şi desfiinţarea coaliţiei pe motiv de încălcare unilaterală a acestei înţelegeri politice.

Joc cu nervii PDL. Testing-testing, un, doi, trei

Un asemenea scenariu este dorit mai ales tabăra din PSD care s-a pronunţat de la bun început împotriva colaborării cu PDL şi, într-o anumită măsură, chiar de Mircea Geoană, care-şi vede compromise şansele pentru accederea în scaunul prezidenţial din Palatul Cotroceni prin coabitarea cu PDL la putere, în lipsa unei campanii construite şi în jurul criticii performanţelor actualei guvernări. Plasarea în continuare a lui Geoană în continuare sub scorul electoral al partidului pe care-l conduce dovedeşte că rămânerea PSD la guvernare în perioadă de ciză nu serveşte mai deloc creşterii candidatului prezidenţial în sondaje.

Or o ieşire din pepeni a partenerilor din PDL în urma nenumăratelor afronturi aruncate de cei din PSD în ultima vreme, ar oferi lui Geoană prilejul mult dorit de a scăpa fără conecinţe de piatra de moară a guvernării şi un nou instrument la discursul său de campanie.

În cazul în care ameninţările PDLcu remanierea s-ar dovedi serioase şi nu doar simple declaraţii războinice, puse de unele cercuri din Kiselleff pe seama sprijinului acordat de PSD constituirii unor comisii de anchetă pentru miniştrii democrat-liberali, conducerea social-democrată are de gând să se opună remanierii propriilor miniştri pentru a-l forţa pe Boc să comită greşeala unei grave acţiuni unilaterale care să ofere pretextul ieşirii de la guvernare cu capul sus şi fără teama că vor fi taxat de electorat pentru lăsarea Palatului Victoriei la greu.

PSD ar putea astfel să-şi contruiască credibil o retorică a nevoii de a părăsi o colaborare în care nu ar fi fost respectat ca partener egal de către PDL, o coabitare politică care ar fi eşuat şi în lupta anticriză tocmai din cauza atitudinii democrat-liberalilor.

Dilemă: Guvernarea din mână versus Geoană cocoţat pe zidul Cotrocenilor

În PSD există însă şi o tabără importantă care speră şi caută reconcilierea cu PDL pentru a rămâne la actul guvernării, în ciuda atacurilor politice şi strategiilor parlamentare orchestrate de propii colegi ocial-democraţi împotriva diverşilor reprezentanţi democrat-liberali. Potrivit surselor citate, gruparea proguvernare este formată din majoritatea miniştrilor social-democraţi şi din alţi colegi de partid angrenaţi în aparatul guvernamental sau cu protejaţi inseraţi în diferite funcţii de răspundere.

La social-democraţii cu funcţii în administraţia centrală s-ar alătura şi colegii de partid care nu au prea multă încredere în capacitatea lui Geoană de a deveni preşedinte al ţării şi de a transforma PSD în viora întâi a guvernării după alegeri. Aceştia nu ar dori să rişte să dea vrabia actualei guvernări, cu beneficiile de rigoare pentru propriile lor interese, pentru susţinerea viitorului prezidenţial destul de nebulos al liderului lor de partid, care nu garantează sută la sută rămânerea PSD la putere după alegerile din toamnă.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close