Antena 3 CNN Politică Respingerea lui Sevil Shhaideh de către Klaus Iohannis nu generează un conflict de natură constituțională – juriști

Respingerea lui Sevil Shhaideh de către Klaus Iohannis nu generează un conflict de natură constituțională – juriști

Respingerea lui Sevil Shhaideh de către Klaus Iohannis nu generează un conflict de natură constituțională – juriști
27 Dec 2016   •   14:54

Respingerea propunerii PSD de catre presedintele Klaus Iohannis nu genereaza un conflict de natura constitutionala, ci ne aflam in situatia in care seful statului isi exercita dreptul constitutional de a desemna primul ministru, sunt de parere juristii consultati de HotNews.ro.

“Desemnarea candidatului pentru functia de premier este atributul exclusiv al presedintelui”, afirma avocata Elenina Nicut. Alti juristi consultati de HotNews.ro au explicat ca pentru a se ajunge la un conflict de natura constitutionala ar fi trebuit ca presedintele sa intre in divergenta cu o autoritate a statului, or Klaus Iohannis a respins propunerea unui partid, care nu e autoritate in stat.

Ce prevede Constitutia
ARTICOLUL 85. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
ARTICOLUL 103. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Constitutia nu spune ca presedintele este obligat sa accepte propunerea PSD. Liviu Dragnea a amenintat voalat saptamana trecuta cu suspendarea, desi n-a fost explicit.

Klaus Iohannis a respins-o, marți, pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier.

"Săptămâna trecută când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE au ținut să vină împreună și mi-au propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, am cântărit cu grijă argumentele și am decis să nu accept această propunere, așa că am decis să cer Coaliției PSD-ALDE să vină cu o altă propunere!", a spus Klaus Iohannis.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close