Antena 3 CNN Politică Scenariu pe masa Guvernului: Concedieri și tăieri de salarii pentru bugetari

Scenariu pe masa Guvernului: Concedieri și tăieri de salarii pentru bugetari

Guvernanții au două variante pentru a respecta cerința PNRR de a reduce cheltuielile în sectorul bugetar. Fie încep concedierile, fie taie salariile.

Scenariu pe masa Guvernului: Concedieri și tăieri de salarii pentru bugetari
Sursa foto: Facebook | Guvernul României
de Ioana Mircea    |    09 Apr 2023   •   15:52

Două variante sunt pe masa guvernanților. Prima variantă este cea în care Marcel Boloș și Adrian Câciu spun că o parte dintre bugetari ar trebui să plece acasă.

Cea dea doua variantă vizează tăierea salariilor pentru bugetari. Toate acestea, în urma faptului că România s-a angajat în PNRR să reducă plata salariilor bugetarilor și nu are cale de întors. În maximum trei luni ar trebui să facă acest lucru, pentru că noua lege a salarizării trebuie să fie gata.

Sunt mai multe variante de a reduce aceste costuri. De exemplu se ia în considerarea impozitarea salariilor de peste 14.000 de lei, dar și plafonarea sporurilor la 20%, asta în condițiile în care România are sporuri pentru bugetari care ajung la 80%.

Citește și: Marcel Boloş anunţă ce salarii pot fi tăiate şi cine riscă să-şi piardă locul de muncă | Ce a promis România Comisiei Europene

În țara noastră sunt 1,2 milioane de bugetari, iar numărul acesta a crescut. Dacă în 2017, salariile bugetarilor ne costau 70 de miliarde de lei, ei bine în 2021, costul a ajuns la 113 miliarde de lei. Aproximativ 64% dintre bugetari lucrează în administrația publică centrală.

Ministerele cu cel mai mare număr de angajați

Ministerul Educației: 295.222 de angajați
Ministerul Afacerilor Interne: 125.206 de angajați
Ministerul Apărării Naționale: 71.902 de angajați
Ministerul Finanțelor: 24.709 de angajați
Ministerul Sănătății: 18.195 de angajați


 

×
Subiecte în articol: guvernul Romaniei
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close