Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Marcel Boloş anunţă ce salarii pot fi tăiate şi cine riscă să-şi piardă locul de muncă | Ce a promis România Comisiei Europene

Marcel Boloş anunţă ce salarii pot fi tăiate şi cine riscă să-şi piardă locul de muncă | Ce a promis România Comisiei Europene

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloş, a explicat la Antena 3 CNN, angajamentele luate de România în PNRR referitoare la sustenabilitatea financiară. Iată ce măsuri sunt analizate pentru a atinge aceste jaloane şi ce categorie de români pot fi afectaţi.

de Claudia Popovici    |    07 Apr 2023   •   21:19

"Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României.

Dar trebuie să fim foarte prudenți, pentru că și recentele declarații privind faptul că trebuie să ia de cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce ușor spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune nu aveți bani, deci implementați reformele", a spus Marcel Boloş.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor, precizări despre tăierea și înghețarea salariilor

Reamintim că Ministrul Finanțelor a precizat că trimestrul unu a adus încasări mai mici din partea instituțiilor statului, gaura bugetară înregistrată fiind de 4,1 miliarde de lei.

În acest context, Marcel Boloş a adăugat: 

"Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar.

Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar.

Citeşte şi: Ministrul de Finanţe, chemat de urgenţă în Parlament | Cum explică gaura de 20 de miliarde din buget: "Cred că este cea mai bună abordare"

Aici alternativele și modalitățile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consemnată de către Comisia Europeană în recomandările specifice de țară pentru a ajunge la o soluție privind sustenabilitate pe termen lung sunt și problemele care sunt în Franța cu sistemul de pensii, în Spania cu sistemul de pensii.

Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru că impactul financiar solicitat de către comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ", a spus Marcel Boloş, ministrul Investițiilor Europene, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Ioan Marcel Boloș
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close