Antena 3 CNN Politică Schimbări majore pentru români, în Programul politic: Guvernul vrea TVA de 19%, şomaj parţial, schimbarea sistemului de pensii, emisiuni extinse în maghiară

Schimbări majore pentru români, în Programul politic: Guvernul vrea TVA de 19%, şomaj parţial, schimbarea sistemului de pensii, emisiuni extinse în maghiară

Schimbări majore pentru români, în Programul politic: Guvernul vrea TVA de 19%, şomaj parţial, schimbarea sistemului de pensii, emisiuni extinse în maghiară
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Mar 2014   •   11:33
Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite - acestea sunt câteva dintre prevederile din noul program al Guvernului.

De asemenea, Executivul îşi doreşte ca până la sfârşitul lui 2016, salariul minim pe economie să ajungă la 1.100 de lei, de la 850 de lei cât este în prezent.

Guvernul a trimis Parlamentului programul de guvernare modificat pe care urmează să-şi asume răspunderea în Parlament. Faţă de cel vechi, din alianţa USL, sunt modificări importante.


Noutăţi în programul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament:
 
- Reducerea fenomenului muncii la negru şi întărirea disciplinei fiscale concomitent cu reducerea barierelor şi costurilor administrative pentru angajator, cu până la 18%, prin crearea cardului de asigurat în sistemul asigurărilor sociale - elementul de bază al sistemului integrat unic de asigurări sociale (ghişeu unic electronic), care va creşte transparenţa informaţiilor personale prin posibilitatea beneficiarului de a accesa informaţiile privind asigurările sociale proprii, dar şi a controlului din birou
 
- În ceea ce priveşte învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, precum şi programele de învăţare a limbii şi literaturii materne, Guvernul va adopta, în urma consultării cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlamentul României, legislaţia subsecventă Legii Educaţiei Naţionale
 
- Guvernul va susţine minorităţile naţionale în scopul menţinerii identităţii lingvistice, tradiţiilor şi culturii minorităţilor naţionale. În acest sens, Guvernul va sprijini instituţiile culturale ale minorităţilor naţionale, întreţinerea patrimoniului cultural mobil şi imobil al acestora şi va accelera procesul de restituire al imobilelor cultelor şi comunităţilor minorităţilor naţionale.
 
- Asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.
 
Vezi aici PROGRAMUL COMPLET al noului Guvern

Direcţii de acţiune în orizontul 2014-2016
 
● Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin:
    a) reducerea generală a impozitării;
    b) lărgirea bazei de impozitare;
    c) simplificarea sistemului de taxe;
    d) creşterea colectării veniturilor bugetare;
    e) reducerea evaziunii fiscale.
Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
● Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.    
Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal - bugetar o va permite.
● Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători.
● Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal - bugetar o va permite.
● Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
● Accelerăm absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea autorităţilor de management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ. Guvernul îşi propune, în noul program, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene între 50-80% până la sfârşitul anului 2015
 
Consolidarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (EXIMBANK - pentru promovarea exporturilor şi stimularea dezvoltării industriale, CEC - pentru finanţarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor întreprinzători şi activităţilor independente)
● Adoptăm o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la baza transpunerea în legislaţia românească a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).
● Implementăm programarea bugetară multianuală pe proiecte şi programe, care va aduce economii importante la buget şi va creşte gradul de predictibilitate şi eficienţa cheltuielilor publice.
● Adoptarea legislaţiei care să stimuleze utilizarea tranzacţiilor electronice şi reducerea semnificativă a operaţiunilor cu numerar, măsură care va avea ca efect imediat creşterea veniturilor impozabile ale contributorilor şi reducerea evaziunii fiscale.
● Guvernul vrea revitalizarea CFR Marfă printr-un management profesionist şi cedarea unui pachet minoritar, deşi în scrisoarea de intenţie transmisă FMI şi-a asumat continuarea privatizării cu un investitor strategic, cu termen de finalizare în mai 2015.
 
Elaborarea proiectului şi constituirea colecţiilor pentru un Muzeu al Comunismului, "ce va ilustra viaţa cotidiană sub socialismul de stat, cultura materială, represiunea şi formele de rezistenţă"
 
● Introducerea cazierului social în raport cu accesul la achiziţiile/contractele publice prin interdicţia de a participa la orice formă de atribuire de contracte de achiziţii sau lucrări publice a acelor agenţi economici care au utilizat forme de muncă la negru, exploatare în muncă sau au utilizat minori pentru munca de noapte, la înălţime sau în condiţii meteorologice adverse, în ultimii 2 ani
 
● Introducerea procedurii de şomaj parţial care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizaţia de şomaj

● Dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului
 
● Susţinem egalitatea de şanse, inclusiv privind eliminarea diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii
Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016
Ce obţine UDMR de la noul Cabinet Ponta III? Iată angajamentele luate de Guvern
Revizuirea Constituţiei şi armonizarea legislaţiei electorale nu mai apar în programul Guvernului Ponta III


Diferenţe dintre programul USL şi noul program politic asumat pe care şi-l va asuma Guvernul
 
PIB:
 
Program USL
 
2014 - 3%
2015 - 3,3%
2016 - 3,5%
 
Program nou
 
2014 - 2,3
2015 -2,5
2016 - 3
 
INFLAŢIE:
 
Program USL
 
2014 - 3,3
2015 - 2,8
2016 - 2,5
 
Program nou
 
2014 -2,5
2015 -2,8
2016 -2,5
 
DEFICIT BUGETAR:
 
Program USL
2014 -1,4%
2015 -1,4%
2016 -1,3%
 
Program nou
 
2014 -2,2%
2015 -1,4%
2016 -1,4%


Guvernul a aprobat programul de guvernare şi l-a trimis la Parlament
 
Băsescu: M-am angajat că fac validarea miniştrilor. Ponta să îşi asume noul program de guvernare
 
Guvernul Ponta III a fost validat, marţi, în plenul Parlamentului, cu 346 de voturi pentru şi 192 de voturi împotrivă. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

Viitorul Guvern Ponta III are 25 de miniştri: 17 cu portofolii, opt delegaţi şi patru vicepremieri
. 
 
După o serie lungă de negocieri cu UDMR, grupul minorităţilor şi PPDDpremierul Victor Ponta a prezentat luni lista miniştrilor pe care şi-i doreşte în viitorul cabinet şi pe care o va prezenta Parlamentului.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close