Antena 3 CNN Politică Sfântu Gheorghe. Aproximativ 25.000 de maghiari participă la protestul organizat în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko

Sfântu Gheorghe. Aproximativ 25.000 de maghiari participă la protestul organizat în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko

Sfântu Gheorghe. Aproximativ 25.000 de maghiari participă la protestul organizat în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Sep 2012   •   14:46

Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, participă, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.
   
Manifestarea, organizată de bisericile istorice maghiare, a început la ora 11.30, cu bătăile clopotelor, mare parte dintre protestatari adunându-se în faţa lăcaşurilor de cult, de unde au pornit într-un marş spre centrul oraşului, unde, în faţa Colegiului "Székely Mikó", a fost amenajată o scenă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
   
Potrivit estimărilor, la protest participă aproximativ 25.000 de persoane, la acţiune fiind prezenţi şi sute de preoţi ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania.
   
O parte din protestatari au pancarte cu mesaje precum "Dreptate", "Dreptate lui Marko, Marosan şi Miko", "Justice", "Autonomie teritorială ţinutului Secuiesc" şi au steaguri secuieşti şi ungare.
   
Printre manifestanţi au fost distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagră, cu inscripţia în limba maghiară "M - 2012.09.01. - Ziua Dreptăţii", precum şi mii de fluturaşi cu manifestul care urmează să fie dat citirii la sfârşitul protestului, care va dura aproximativ două ore.
   
Protestatarilor li se vor adresa preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezsõ, episcopul reformat Csûry István, europarlamentarul Tõkés László.
   
Protestul, la care organizatorii aşteptau sosirea a aproximativ 20.000 de maghiari din toată Transilvania, se va încheia cu adoptarea unei declaraţii.
   
Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Braşov sau Arad, dar şi din Ungaria şi diferite localităţi covăsnene au început să sosească, sâmbătă, în municipiu, cu autobuze şi maşini personale, primele autovehicule de transport persoane ajungând la Sfântu Gheorghe în jurul orei 10.00.
   
La manifestaţie a ajuns şi o delegaţie de 30 de persoane din Veszprem, Ungaria, dar sunt prezente şi persoane din Budapesta, reprezentanţi ai Autoguvernării Comunităţii Rome.
   
Mai multe efective de forţe de ordine au fost mobilizate pentru această manifestare, de asemenea fiind amenajate şi câteva puncte de prim-ajutor.
   
Circulaţia în centrul municipiului şi pe trei străzi adiacente a fost închisă traficului rutier.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close