Antena 3 CNN Politică Stănişoară la audieri: MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu

Stănişoară la audieri: MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu

Stănişoară la audieri: MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu
Sursa foto: Mihai Stãniºoarã
08 Sep 2009   •   12:57

MApN nu are competenţe în ceea ce priveşte muniţia care este transportată de diferite companii private, ci doar în cazurile care privesc muniţia aflată în gestiune proprie, ca atare nici în cazul Băbeni în care sunt implicate firmele fratelui preşedintelui statului, Mircea Băsescu, a comunicat marţi ministrul de resort Mihai Stănişoră membrilor comisiiilor reunite de apărare ale Parlamentului. Senatorii şi deputaţii celor două foruri iau în considerare posibilitatea chemării la audieri a şefilor Ministerului Economiei şi MAI pentru a da explicaţii despre modul în care Mircea Băsescu a câştigat unele contracte de stat în domeniul armamentului. Convocat la audieri pentru a da seama asupra procesului de înzestrare şi de delaborare al armatei, ministrul democrat-liberal s-a plâns reprezentanţilor comisiilor de apărare că rectificarea bugetară negativă a afectat proiectele de înzestrare ale armatei.

MAI şi Ministerul Economiei, vizate de audieri

?S-au ridicat foarte multe probleme apărute în presă despre operaţii care au existat pe teritoriul României şiîngrijorarea senatorilor şi deputaţilor faţă de modul în care mii de tone de muniţie periculoasă a putut să se plimbe pe teritoriul României şi au putut eventual să fie utilizate în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră aduse. Reprezentanţii MApN ne-au explicat că aria de competenţă a ministerului se referă numai la delaborarea (distrugerea ? n.r.) muniţiilor ministerului, nu de cele aduse de alte companii în regim privat. (...)Generalul Savu ne-a spus că au competenţe atunci când se delaborează muniţii aparţinând MApN şi nu în situaţia celor din cazul Băbeni.Ni s-a mai spus că toate operaţiunile de delaborare în care a fost implicat MApN au fost controlate? a precizat la finalul audierilor, preşedintele comisiei de apărare a Senatului, liberalul Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu a susţinut că audierile în acest caz ar putea fi extinse şi la nivelul Ministerului Economiei şi MAI, dar şi DGIPI care au competenţe de coordonare la nivelul companiei Romarm şi al altor companii care se ocupă de producţie specială, deoarece ?există lucruri care nu sunt se pare sub control aşa cum ar trebui sa fie?.

Explicaţia MApN: Băbeni înseamnă Uzina Mecanică nu Unitatea Militară

Ministrul Mihai Stănişoară a declarat, la rândul său, că a încercat să clarifice în faţa membrilor celor două comisii procedurile de delaborare efectuate de ministerul pe care-l conduce, prin mijloace proprii sau cu unii agenţi economici.

"Băbeni nu înseamnă Unitatea Militară Băbeni, ci Uzina Mecanică Băbeni şi este un agent economic care s-a desprins din industria de apărare şi este complet privatizat" a explicat Stănişoară.

Ministrul s-a arătat însă mai preocupat să puncteze starea cronică de subfinanţare în care se află armata în domeniul înzestrării cu armament, ca urmare a ultimei rectificări bugetare negative şi a cerut sprijinul parlamentarilor pentru obţinerea de noi fonduri în această direcţie.

Stănişoară a mai menţionat că a făcut o trecere în revistă a programelor de înzestrare ale armatei şi a modului în care rectificarea bugetară a afectat aceste demersuri.

Riscul "lucrurilor" care nu sunt sub control

În schimb, parlamentarii au făcut apel la ministru să sprijine pe lângă premierul Emil Boc necesitatea păstrării a două agenţii pe care şeful executivului ar dori să le desfiinţeze prin asumarea legii care prevede restructurarea agenţiilor guvernamentale.

Meleşcanu a avertizat că desfiinţarea Agenţiei pentru Compensarea Achiziţiilor de Tehnică Specială şi a Agenţiei privind controlul importurilor şi al exporturilor de armament va crea un cadru permisiv pentru companiile private din domeniu, cu riscul ca astfel de operaţiuni să se poată derula fără un control riguros din partea instituţiilor statului, situaţie potenţial generatoare de "probleme mult mai grave" decât cele din prezent.

"Când m-am referit la păstrarea Agenţiei pentru compensarea achiziţiilor de tehnică specială, m-am gândit în primul rând la faptul că orice societate privată care va prelua activităţile acestei agenţii va băga bani în buzunare proprii, indifrent cum se numesc proprietarii respectivi, mai ales că nu e unul singur, pentru că se va păgubi statul până la urmă, pentru că de la agenţie banii intră la bugetul de stat", a explicat Meleşcanu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close