Antena 3 CNN Politică Strategie "Divide et impera": Geoană şi Antonescu încearcă să manevreze grupările din PSD şi PNL pentru păstrarea şefiei de partid

Strategie "Divide et impera": Geoană şi Antonescu încearcă să manevreze grupările din PSD şi PNL pentru păstrarea şefiei de partid

Strategie "Divide et impera": Geoană şi Antonescu încearcă să manevreze grupările din PSD şi PNL pentru păstrarea şefiei de partid
Sursa foto: Crin Antonescu, Mircea Geoanã
22 Iul 2009   •   12:45

Cu ultimele sondaje de opinie plasându-i umăr la umăr în cursa pentru primul tur al prezidenţialelor, social-democratul Mircea Geoană şi liberalul Crin Antonescu fac eforturi pentru a strânge rândurile partidului în jurul candidaturii lor, dar şi pentru a-şi asigura continuitatea în fruntea partidelor pe care le conduc în eventualitatea unui eşec electoral. Conştienţi că cel care nu va intra în turul doi ar putea pierde şi conducerea partidului, cei doi candidaţi la Cotroceni aplică strategii de genul ?divide et impera? pentru a-şi păstra scaunele de lideri ai PSD şi PNL în eventualitatea în care după alegerile din toamnă aceste funcţii vor fi asaltate de pretendenţi. În numele unităţii de partid, rivalii de până mai ieri sunt cooptaţi în staff-ul de campanie sau propulsaţi în funcţii dorite de alţi colegi de partid tocmai pentru a monta diversele tabere una împotriva celeilalte, pentru a se încuraja controlul reciproc şi a deveni astfel mai uşor de manevrat de Geoană şi Antonescu.

Neintrarea în turul doi al prezidenţialelor va arunca perdantul în postura, deloc delicată, de a-şi apăra scaunul de preşedinte de partid de colegii care acum stau pe margine, dar care aşteaptă prilejul potrivit pentru a emite pretenţii la conducerea PSD sau PNL.

Dragnea, un pion folositor împotriva lui Hrebenciuc

Ambii lideri politici au cooptat în propriile staff-uri de campanie colegi de partid care până mai ieri se războiau între ei, dar care le pot aduce sprijinul important al filialelor din teritoriu.
Pentru a diminua influenţa politică crescândă a lui Viorel Hrebenciuc, social-democratul Mircea Geoană a riscat să-şi atragă nemulţumirea acestuia şi l-a ridicat în postul de secretar general al partidului pe performerul de la europarlamentare, Liviu Dragnea, un personaj cu importante conexiuni şi relaţii în rândurile aleşilor locali ai PSD şi capacităţi organizatoric acre au confirmat la ultimele alegeri la nivelul filialei PSD Teleorman pe care o conduce.

Liviu Dragnea a fost preferat şi ca o alternativă de pol de putere la gruparea Hrebenciuc-Vanghelie care îl susţinea pentru funcţia de secretar general pe Valeriu Zgonea, pesedistul care a exercitat dealtfel interimar aceste atribuţii în prima jumătate a acestui an.

Pe principiul ?divide et impera?, Geoană a făcut primul pas pentru a antagoniza anumite tabere din PSD şi a-şi oferi sieşi mai multă linişte şi influenţă în partid din postura de mediator al acestor lupte interne. Dacă Zgonea ar fi fost confirmat secretar plin al PSD, Hrebenciuc ar fi căpătat o putere prea mare în partid, iar lui Geoană i-ar fi fost foarte dificil să reziste celui cunoscut ca cel mai abil sforar al partidului.

Numirea lui Dragnea, un fost apropiat al cercurilor lui Miron Mitrea, al fraţilor Mazăre şi al lui Marian Oprişan oferă preşedintelui PSD instrumentul potenţial pentru a controla mai uşor mişcările diferitelor grupări din partid.

Geoană este conştient că un eventual isucces la alegerile prezidenţiale ar putea deschide problema alegerii unui alt preşedinte PSD. Doritori sunt. Potrivit unor surse social-democrate, vicepremierul Dan Nica, dar şi ministrul Agriculturii Ilie Sârbu se vor preşedinţi PSD, dar totul depinde de diversele tabere şi interesele acestora. Cine reuşeşte să gestioneze diferendele dintre ele şi să medieze cu succes lupta pentru diverse funcţii din partid va avea asigurat şi fotoliul de preşedinte al PSD, o lecţie pe care se pare că a învăţat-o şi Geoană.

La bine şi la rău: Antonescu împarte şi succesul şi eşecul cu rivalii de ieri

În tabăra liberală, astăzi, preşedintele Crin Antonescu este pe cale să pună în practică o strategie uşor diferită, dar având acelaşi scop: cooptarea la efortul de campanie pentru prezidenţiale a tuturor aripilor din partid, inclusiv a celor care l-au contestat sau îi mai contestă autoritatea.

Antonescu a renunţat astfel la strategia turnului de fildeş format din colaboratorii săi apropiaţi renunţând la serviciile unora pentru a da satisfcţie liberalilor din teritoriu nemulţumiţi de modul în care au comunicat sau au fost sprijiniţi de centru la alegerile europarlamentare.

Deschiderea dovedită de Antonescu spre vechii săi rivali are la bază şi raţiuni ce ţin de păstrarea postului de preşedinte de partid după algerile din toamnă. Cu toate grupările cooptate la efortul de campanie, Antonescu nu mai riscă să plătească singur oalele sparte în cazul unui eşec la prezidenţiale devenind mai puţin vulnerabil la posibilele tentative de punere în discuţie a calităţii de lider al PNL.

Toată "floarea" aripii Tăriceanu ia locul consilierilor veniţi din zona Constantinescu

După desemnarea primarului de Bacău, Romeo Stavarache ca şef de campanie pentru alegerile prezidenţiale, BPC al PNL va valida miercuri echipa de campanie cu care s-a înconjurat Antonescu. Structurat pe două paliere - politic şi operativ, staff-ul preşedintelui liberal este format atât din cei care l-au ajutat să ajungă în fruntea PNL, cât şi din rivalii săi politici.

Astfel, pe linie politică, la PNL s-a decis formarea unui Grup consultativ din care fac parte primvicepreşedintele Ludovic Orban, secretarul general Radu Stroe, fostul lider al formaţiunii Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedintele Bogdan Olteanu, Dan Radu Ruşanu şi Teodor Meleşcanu, membru al BPC.

Cu organizarea şi desfăşurarea campaniei prezidenţiale şi alte atribuţii executive au fost investiţi liberali care au experienţă în acest domeniu: Dan Motreanu, ex-secretar general şi fost şef de campanie în perioada Tăriceanu, liderul PNL de Ilfov şi apropiat al fostului preşedinte de partid, Marian Petrache, moldoveanul Relu Fenechiu, unul din cei care au vise de preluare a şefiei acestui partid, Rareş Mănescu, fostul coordonator al campaniei pentru europarlamentare, purtătorul de cuvânt al partidului, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu şi Florin Alexe.

"Romeo Stavarache este şef de campanie. Dintre cei care conduc departamente ale campaniei, în mod executiv, nu mai amintesc de faptul că, practic, toţi membrii conducerii partidului vom funcţiona într-un soi de grup de consultare permanentă, dar cei care au atribuţii executive: Relu Fenechiu, Marian Petrache, Dan Motreanu, Florin Alexe, Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian", a explicat Antonescu, după şedinţa BPC a PNL.

Liderul PNL a precizat că liberalii cu rol consultativ "sunt oameni care se ocupă cu lucruri foarte politice, zi de zi, fiecare având anumite atribuţii", anunţând că nu există strategi din afara echipei.
"Dacă vă referiţi la strategi în afara acestei echipe, care să le spună celor de acolo ce au de făcut, ei nu există. E o campanie condusă de mine, de colegii mei pe care îi consult periodic în ceea ce priveşte deciziile strategice ale campaniei şi de Romeo Stavarache", a menţionat Crin Antonescu.

Chestionat în legătură cu modul în care est implicat în campanie Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a precizat că fostul preşedinte al PNL este la acelaşi nivel cu Ludovic Orban şi ceilalţi colegi "care au avut fiecare atribuţii la nivelul conducerii partidului şi sunt dispuşi la nivel consultativ".

"E un grup consultativ, care până la urmă ia deciziile importante, strategice sau mă ajută să le iau. Toţi liberalii care doresc - vorbesc de toţi cei din conducerea partidului - să facă parte din acest grup, vor face parte. Şi domnul Meleşcanu, domnul Ruşanu şi toţi ceilalţi. Toată floarea...", a mai spus liderul liberal.

Potrivit unor surse liberale, vechea gardă de consilieri personali ai lui Crin Antonescu începe să se subţieze. Trei personaje venite în echipa Antonescu pe filiera Emil Constantinescu au fost deja excluse, respectiv Smaranda Enache, Max Badin si Marius Vladu. Pe făraş s-ar afla şi alţi foşti colaboratori ai fostului şef de stat, precum Cătălin Harnagea, fost şef SIE şi consilier prezidenţial, Vlad Moisescu, consilier în cadrul aparatului de lucru al Guvernului 1998-2000 sau Alexandra Caracoti, consilier de stat la Presedinţie, susţin sursele citate.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close