Antena 3 CNN Politică Sute de mii de euro din PNRR pierduți din cauza unor proiecte trase la indigo | Zeci de școli lăsate fără finanțare

Sute de mii de euro din PNRR pierduți din cauza unor proiecte trase la indigo | Zeci de școli lăsate fără finanțare

Zeci de şcoli, în special din mediul rural au ratat o finanţare de 20 de mii de euro după ce evaluatorii au descoperit că proiectele erau copiate la virgulă.

Sute de mii de euro din PNRR pierduți din cauza unor proiecte trase la indigo | Zeci de școli lăsate fără finanțare
Sursa foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    12 Apr 2023   •   09:48

Mai exact, proiectele fuseseră scrise de un ONG care nu s-a mai chinuit să le şi personalizeze, ci au trimis documentele identice, la virgulă, la minister, pentru a accesa bani din PNRR.

Fondurile erau destinate construirii de bibliioteci şi proiecte culturale.

Totul a început atunci când şcolile au fost contactate de reprezentanţii unui ONG, care le-au propus să le facă un proiect prin care urmau să primească fonduri prin PNRR pentru creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural.

Nimeni de la şcoală nu a ştiut ce va conţine proiectul, dar a trimis actele pe care Asociaţia le-a cerut. Problema este că în final, proiectele au fost respinse, pentru că erau identice pentru toate şcolile care au cerut bani.

Citește și: FACIAS a cerut explicații în cazul zecilor de școli care au pierdut aproape 1,5 milioane de euro din PNRR

”Nu ne-au spus asta, nu ne-au spus că va fi același proiect. Ne-au spus care sunt criteriile pentru participarea la proiect, care ar fi fost mediul defavorizat: accesul minim la cultură și numărul mic de locuitori sau, în cazul nostru, și de elevi”, a declarat directoarea Școlii Gimnaziale Runcu, Andreea Ciucă.

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, asociaţia care s-a ocupat de proiecte susţine că proiectele nu au fost scrise de reprezentaţii ei.

Nici nu a dorit să precizeze de către cine au fost redactate. Dacă ar fi avut, însă, succes, ar fi încasat comisioane.

”Ne-au cerut o sumă destul de mare. Undeva la 6 mii de euro dacă îmi amintesc bine”, a spus Claudiu Mocan, directorul Liceului Tehnologic Arieșeni.

Asociaţia neagă însă că ar fi cerut bani şcolilor. Şi, în ciuda mărturiilor de la directorii unităţilor de învăţământ, susţine că tot ce a făcut a fost o acţiune de informare.

Problemele au fost descoperite de cei de la Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, care spun că normele aflate acum în vigoare au permis apariţia unor astfel de cazuri.

În total, în urma demersului eşuat al Asociaţiei, peste 70 de şcoli au pierdut finanţarea din fonduri europene.

×
Subiecte în articol: PNRR şcoală
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close