Antena 3 CNN Politică Tăriceanu, despre asumarea răspunderii Guvernului: Este scurtcircuitat Parlamentul

Tăriceanu, despre asumarea răspunderii Guvernului: Este scurtcircuitat Parlamentul

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că practica asumării răspunderii Guvernului „scurtcircuitează” Parlamentul, motiv pentru care trebuie să fie „extrem de rară şi bine cântărită”.

Tăriceanu, despre asumarea răspunderii Guvernului: Este scurtcircuitat Parlamentul
Sursa foto: Foto: Facebook
de S.T.    |    29 Ian 2020   •   15:50

„Chiar dacă tema pentru azi este una pe care ALDE o susţine, alegerea primarilor în două tururi, am considerat nepotrivită modalitatea de asumare a răspunderii. Prin acest fel este scurtcircuitată instituţia care este destinată dezbaterii democratice şi adoptării legilor şi modificării lor, adică Parlamentul, care este singura instituţie democratică a ţării, şi acest lucru duce la slăbirea parlamentarismului şi e un lucru pe care îl regret. Practica asumării răspunderii trebuie să fie una extrem de rară şi bine cântărită şi trebuie să ţină cont de deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale”, a afirmat Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Guvernul şi-a angajat, miercuri, în şedinţa comună a Parlamentului reunit în sesiune extraordinară, răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată.

Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură.

Citiți și:

Ludovic Orban, despre moțiunea de cenzură a PSD: O aștept cu indiferență

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Tariceanu
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close