Antena 3 CNN Politică Tokes acuză UDMR că îi întinde capcane înainte de europarlamentare

Tokes acuză UDMR că îi întinde capcane înainte de europarlamentare

Tokes acuză UDMR că îi întinde capcane înainte de europarlamentare
Sursa foto: Laszlo Tokes, Marko Bela
05 Feb 2009   •   17:49

Relaţiile dintre UDMR şi episcopul Laszlo Tokes s-au înrăutăţit în ultime vreme pe fondul pregătirilor pentru alegerile europarlamentare. Discuţiile de tatonare dintre cele două părţi pentru formarea unei liste comune de candidaţi nu au ajuns la nici un rezultat. Mai mult, episcopul a acuzat joi Uniunea că i-a întins o capcană de imagine prin oferirea primului loc pe lista de candidaţi ai formaţiunii. El a anunţat că este dispus să renunţe la propria candidatură pentru ca maghiarii din România să fie reprezentaţi la Bruxelles în baza unei liste comune a politicienilor acestei minorităţi naţionale.
La întâlnirea dintre episcop şi liderul UDMR, Marko Bela, lui Tokes i-a fost oferit primul loc pe lista de candidaţi ai Uniunii la alegerile europarlamentare din vară. Tokes a propus Uniunii participarea la europarlamentare pe o listă naţională comună, în care proporţia candidaţilor UDMR să fie de 60%, şi de 40% pentru oamenii CNMT. ?Eu cred că dacă noi am dobândit cam 40% în 2007, cam în această proporţie dorim locurile. Pentru noi este important ecumenismul politic în spiritul căruia am făcut propunerea. Electorii UDMR s-au restrâns foarte mult, sunt cam 450.000 de voturi?, a explicat Tokes.
Cele două părţi vor mai avea o discuţie în 12 februarie, înaintea întrunirii Consiliului Reprezentanţilor Unionali din 14 februarie, pe tema listei naţionale de candidaţi a comunităţii maghiare şi a constituirii unui for pentru colaborarea între UDMR şi CNMT.
?Sper să ne înţelegem deoarece aceasta este o aşteptare a majorităţii maghiarilor. S-au gândit să mă propună pe mine, s-ar putea să accept, dar nu neapărat. Dacă este nevoie şi ajungem la o înţelegere pentru o listă comună s-ar putea să candidez, dar pe o listă de partid, asta ar însemna că în 23 m-au dat afară şi în 29 m-au primit înapoi. Şi-au dat seama că au nevoie de mine?, a spus episcopul.
Europarlamentarul Tokes Laszlo este de părere că oferta UDMR de a ocupa primul loc pe lista de candidaţi ai Uniunii pentru alegerile europarlamentare reprezintă o capcană, de vreme ce orice decizie ar lua, ar înări poziţia Uniunii.
"Decizia mea, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR şi, vrând, nevrând, i-ar întări poziţia. Având în vedere aceste aspecte şi intenţia mea iniţială, voi insista în continuare şi din punct de vedere principial pentru formarea unei liste a unităţii naţionale?, a afirmat Laszlo Tokes, adăugând că este dispus să renunţe chiar la candidatura sa la Parlamentul European dacă asta presupune o alcătuire corespunzătoare a listei unităţii naţionale.
Episcopul reformat a arătat că în cazul în care ar da curs ofertei UDMR, ar renunţa la propriile principii, putând fi acuzat că trădează ideea de listă comună a maghiarimii pe care a tot promovat-o în ultimii ani. Dacă respinge oferta, va fi criticat că ar împiedica realizarea unui consens dintre cele două tabere ale comunităţii maghiare şi asigurarea unei mai largi reprezentări a etniei la nivelul parlamentului European.
"Conducerea UDMR îmi oferă primul loc pe listă, însă se izolează de la posibilitatea întocmirii unei liste comune a maghiarimii, amânând acest consens pentru o dată după stabilirea listei. Având în vedere aceste aspecte, în opinia mea, UDMR mă pune în faţa unei grele alegeri, dacă nu chiar mă atrage într-o capcană?, a conchis Tokes. 
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Laszlo Tokes oferta candidati lista
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close