Antena 3 CNN Politică Răspunsul şefei Comisiei Europene pentru Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a avertizat că statul de drept e în pericol în România

Răspunsul şefei Comisiei Europene pentru Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a avertizat că statul de drept e în pericol în România

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns recent scrisorii adresate de președintele PSD Marcel Ciolacu în luna martie, în care liderul social-democrat a acuzat Guvernul de la București de politizarea fondurilor UE şi s-a plâns de faptul că Opoziției nu i-a fost acceptat niciun amendament la Legea Bugetului.

Răspunsul şefei Comisiei Europene pentru Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a avertizat că statul de drept e în pericol în România
Sursa foto: hepta
de Mădălina Mihalache    |    27 Apr 2021   •   17:19

De asemenea, Ciolacu a atenționat că, în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu Opoziția politică sau cu partenerii sociali

Ursula von der Leyen: Rolul Parlamentului în privinţa PNRR depinde de fiecare stat

"Cu privire la Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNNR), pregătirea lor este în desfășurare în statele membre, inclusiv în România, iar în prezent are loc dialogul tehnic dintre serviciile Comisiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În același timp, Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență le cere Statelor Membre să explice modul în care au fost consultate autoritățile locale și regionale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizațiile de tineret și alți actori relevanți și cum s-au reflectat în acest plan contribuțiile lor.

Rolul parlamentelor naționale în ceea ce priveşte PNNR-urile depinde foarte mult de cadrul național guvernamental existent.

Ursula von der Leyen: Aşteptăm ratificarea Deciziei privind sistemul de resurse proprii în Parlamentul de la Bucureşti

Totuși, înainte de implementare, un efort de redresare de succes în România și toate celelalte State Membre depinde de ratificarea de către toate Statele Membre a Deciziei privind sistemul de resurse proprii.

Aceasta constituie o condiţie, astfel încât Comisia să poată finanța efortul de redresare european. Orice întârziere în acest proces se va traduce printr-o întârziere în depășirea pandemiei și a efectelor sale economice și sociale negative în Europa.

În acest sens, așteptăm cu interes ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii", a spus von der Leyen.

În scrisoarea adresată în data de 4 martie adresată preşedintelui şi vicepreședintelui Comisiei Europene, președintele PSD mai acuza şi faptul că actuala Coaliţie vrea să o schimbe de Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Ursula von der Leyen, asigurări pentru Marcel Ciolacu: Urmărim îndeaproape evoluţiile din România

"Avocatul Poporului joacă un rol important în separarea puterilor din Statele Membre.

În timp ce Parlamentele au competența de a numi sau demite Avocatul Poporului, asigurarea spațiului pentru discuții și căutarea unui consens rămâne întotdeauna o bună practică", a venit răspunsul şefei Comisiei Europene, după o lună şi jumătate.

"Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene", a susţinut Marcel Ciolacu în scrisoarea din 4 martie.

"Vă rog să fiți sigur că Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din România, fie că este vorba de chestiunile fiscale, fondurile europene sau PNNR, sau cele care ţin de statul de drept și de Mecanismul de Cooperare și Verificare. În acest sens, Comisia rămâne puternic angajată să susțină legea și valorile UE în interesul cetățenilor din România și restul Uniunii Europene", a răspuns şefa Comisiei Europene.

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close