Antena 3 Politică Scrisoarea lui Marcel Ciolacu către Ursula von der Leyen: "Fără intervenția Comisiei Europene, situația românilor se va agrava!"

Scrisoarea lui Marcel Ciolacu către Ursula von der Leyen: "Fără intervenția Comisiei Europene, situația românilor se va agrava!"

de Georgiana Adam    |    04 Mar 2021   •   17:05
Scrisoarea lui Marcel Ciolacu către Ursula von der Leyen: "Fără intervenția Comisiei Europene, situația românilor se va agrava!"

Președintele PSD Marcel Ciolacu acuză, într-o scrisoare către liderii Comisiei Europene, acordarea preferențială a banilor publici de către Coaliția de guvernare prin intermediul Legii bugetului de stat.

Scrisoarea este adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans.

În document, liderul PSD menționează faptul că bugetul a fost adoptat fără niciun amendament, că fondurile către județe sunt direcționate preferențial, în conformitate cu structura coaliției la putere și că formațiunile din coaliție au politizat structurile publice.

Marcel Ciolacu: Coaliția politizează funcțiile publice, fondurile publice și banii europeni

"Este important ca cetățenii români să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri și principiile democratice ale statului de drept sunt încălcate de către guverne.

Din păcate, în ciuda semnalului clar trimis de cetățenii români în timpul alegerilor legislative, actuala majoritate politică acționează nedemocratic începând un proces activ de politizare a fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România.

Mai exact, în ultimele câteva săptămâni:

•    Partidele ce formează Coaliția guvernamentală au aprobat, pentru prima dată  în istoria postdecembristă, un buget fără a accepta niciun amendament propus de parlamentari, aparținând fie partidelor guvernamentale, fie opoziției (...) Peste 3500 de amendamente, care indică soluții financiare clare, au fost respinse într-o manifestare publică a atitudinii nedemocratice.

Marcel Ciolacu: Anexa la buget legalizează mita politică

•    Guvernul a adăugat pentru prima dată, în istoria democratică a României, o anexă la buget, care prezintă sume financiare alocate preferențial județelor și localitățilo rconduse de reprezentanți care aparțin partidelor care formează majoritatea, în ciuda faptului că majoritatea aleșilor locali aparține partidelor de opoziție.

Anexa 7.03 legalizează mita politică din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător distribuției politice în coaliție.

Și acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% și toate aceste date reflectă distribuția politică din coaliția de guvernare. Există localități conduse de politicieni aleși din coaliția de guvernare care primesc mai multe fonduri decât județele conduse de social-democrații cu o populație de câteva ori mai mare.

Din păcate, au făcut același lucru la sfârșitul anului trecut din fondul de rezervă al premierului. Fără nicio reacție publică din partea Comisiei Europene, ei vor continua politizarea fondurilor publice.

Marcel Ciolacu: Pare de necrezut, dar ministrul Năsui avea cont de administrator pe platforma aplicațiilor pentru Măsura 3

•    Politizarea bugetului de stat este urmată de politizarea fondurilor UE. În primul rând, în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, aceștia nu s-au angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu mediul de afacari, cu organizațiile sindicale, cu opoziția sau cu partenerii sociali.

Un alt exemplu este anularea Măsurii 3, concepută pentru IMM-uri din fondurile UE, după ce mass-media a prezentat informații clare despre intervențiile politice și interesele financiare în procedurile de selecție. Ar putea părea de necrezut, dar ministrul Economiei, Claudiu Năsui, avea un cont personal de administrator pe platforma online care gestionează aplicațiile (...)

•    Mai mult, se concentrează pe politizarea totală a sectorului public. Au început prin schimbarea a aproape 1000 de directori de școli într-o singură zi cu oameni apropiați de partidele lor, au continuat cu politizarea prin OUG a prefecților și intenționează să politizeze toți secretarii generali ai autorităților locale.

Copiind modelul altor guverne autocratice din regiune, ei intenționează să politizeze atât postul național de televiziune, cât  și radiodifuzorul național.

Marcel Ciolacu: Politizarea este însoțită de atacuri asupra Avocatului Poporului, CCR și membrilor CSM

•    Din păcate, această politizare este însoțită de un atac public și radical împotriva Avocatul Poporului, a membrilor Curții Constituționale a României și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Vor să controleze acești trei stâlpi legali care au rămas nepolitizați și care le stau în calea obținerii controlui deplin asupra României. Interesant este că persoana care ocupă funcția de  Avocat al Poporului din România este o figură proeminentă a societății civile și un fost politician de dreapta, fost deputat în Parlamentul European, care acum este atacat pentru că își face treaba ca apărător al drepturilor civile.

•    În ultimele două zile, actualul prim-ministru și ministrul Justiției au criticat în mod public o decizie definitivă luată de o instanță de judecată. Un amestec extrem de grav în sistemul judiciar românesc.

Marcel Ciolacu: În cazul în care Comisia va ignora ce face guvernul de la București, situația se va agrava 

Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România.

Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică sub o clică de politicieni care au uzurpat puterea din România în ciuda pierderii alegerilor legislative.

Știu că după greșelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul.

Nu există spațiu pentru standarde duble și trebuie să subliniez că există o perioadă limitată de timp pentru ca intervenția dumneavoastră să producă un efect.

Dacă Comisia Europeană va decide să ignore ceea ce face guvernul în România, situația doar se va agrava pentru români și pentru democrația europeană", se spune în scrisoarea liderului PSD.

Documentul poate fi consultat integral aici.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close