Antena 3 Politică Vergil Chițac, "iertat" de dosarul pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce PNL-istul cu COVID a băgat în izolare aproape tot Guvernul

Vergil Chițac, "iertat" de dosarul pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce PNL-istul cu COVID a băgat în izolare aproape tot Guvernul

de Denisa Nedelcu    |    07 Iul 2020   •   16:00
Vergil Chițac, "iertat" de dosarul pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce PNL-istul cu COVID a băgat în izolare aproape tot Guvernul
Sursa foto: Hepta

Senatorul PNL Vergil Chiţac, infectat cu coronavirus, a fost "iertat" de dosarul deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Decizia de clasare a fost luată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, care spune că politicianul nu a încălcat nicio regulă în ce priveşte prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, precum COVID-19.

"Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal), faptă presupus comisă de către o persoană care are calitatea de senator în Parlamentul României. În temeiul actelor și probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunțând autoritățile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus și supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autoritățile medicale", se arată în comunicatul remis presei.

Sursa amintită mai afirmă că este exclus ca Vergil Chiţac să se fi îmbolnăvit în perioada în care a fost la Bruxelles (17–19 februarie 2020), explicând acest lucru prin faptul că, potrivit studiilor, simptomele bolii se manifestă în maxim 14 zile de la contractarea coronavirusului, iar în cazul lui trecuseră  19 zile de la revenirea în țară și până la apariția simptomelor COVID, adică 9 martie 2020.

"La data de 19 februarie 2020 nu exista nicio interdicție sau obligație cu privire la persoanele revenite în România dintr-o țară membră a Uniunii Europene, în contextul existenței epidemiei generate de noul coronavirus. Din ancheta epidemiologică efectuată de către Direcția de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus. Prin urmare nu poate fi reținută niciuna dintre variantele normative incriminate de art. 352 Cod penal (intenție pentru alin. 1 și culpă pentru alin. 2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19", se mai arată în comunicatul Parchetului.

Vergil Chiţac s-a aflat la Bruxelles, la o reuniune NATO, pe la mijlocul lunii februarie. După aproximativ trei săptămâni de la eveniment, Secretariatul general al Adunării NATO a anunțat că unul dintre participanți a fost diagnosticat cu COVID-19.

Vergil Chiţac, suspect din 6 martie că ar fi infectat cu coronavirus

Pe 13 martie, la noi a apărut informaţia că Vergil Chițac a fost testat pozitiv cu coronavirus. La fel, soţia sa şi asistentul său. Ei au fost duși la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa fără izoletă, pentru că senatorul ar fi refuzat transportul în acest echipament de protecție.

Cu o zi în urmă, senatorul PNL Vergil Chiţac spunea că suferă de o simplă răceală și că nu avea simptome de infecție cu coronavirus, dar era sub tratament de două zile.

Totuşi, potrivit informaţiilor apărute în presă, din 6 martie, Chiţac era suspect de a fi infectat cu acest virus.

Senatorul PNL Vergil Chiţac, infectat cu noul coronavirus, a participat de Ziua femeii la o petrecere la care au fost prezente 400 de femei.

În comunicatul de marţi, se mai arată că, în aceeași cauză penală, "procurorii au dispus clasarea cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal), faptă presupus comisă de către angajații Direcției de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei și unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020, întrucât nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. 

Din investigațiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condițiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19".

Senatorul Vergil Chițac, diagnosticat cu coronavirus, și-a îmbolnăvit toată familia: soţia, fiul şi asistentul personal

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, după ce parlamentarul Virgil Chițac a fost confirmat cu coronavirus, că atât el, cât și toți membrii Biroului politic național se vor izola, la domiciliu.

Chițac, după clasarea dosarului: E dovada incontestabilă a nevinovăției mele

Ca reacţie, senatorul PNL Vergil Chițac spune despre decizia procurorilor de clasare a dosarului în care se făceau cercetări in rem în cazul său, că "aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției sale".

"Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea.

Vreau să mulțumesc acelora care m-au susținut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică. Aveți încredere!", a transmis Vergil Chițac, marți, pe pagina sa de Facebook.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close