Antena 3 CNN Politică Vlad Voiculescu, primele reacții după demiterea de la șefia Ministerului Sănătății: ”Premierul își bate joc de munca unei echipe”

Vlad Voiculescu, primele reacții după demiterea de la șefia Ministerului Sănătății: ”Premierul își bate joc de munca unei echipe”

Vlad Voiculescu a făcut primele declarații după demiterea de la șefia Ministerului Sănătății.

Vlad Voiculescu, primele reacții după demiterea de la șefia Ministerului Sănătății: ”Premierul își bate joc de munca unei echipe”
de Laura Dinu    |    16 Apr 2021   •   09:28

”Mai întâi de toate aș vrea să le mulțumesc celor care duc greul în zilele acestea și mă refer la toate cadrele medicale. Aș vrea apoi să mulțumesc echipei de la Ministerul Sănătății, echipei care a venit alături de mine și care a rămas parțial în MS astăzi. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris, mi-au oferit încrederea lor și mi-au transmis gândurile lor. Înseamnă mult pentru mine, personal, și pentru tot ce am lucrat, pentru toate eforturile de la MS și, mai larg, a echipei PLUS și USR PLUS.

Aș vrea să îi mulțumesc îndeosebi doamnei doctor Andreea Moldovan, un om și un profesionist impecabil.

”Mandatul meu s-a încheiat acum 2 zile și asta a pus punct unui șir de 113 zile de mandat”

Mandatul meu s-a încheiat acum 2 zile și asta a pus punct unui șir de 113 zile de mandat și 113 zile de ciocniri între mentalități. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi am intrat în politică. Nu doar pentru a schimba doar lucruri punctuale, ci pentru a încerca să schimbăm și lucruri mai mari, și anume mentalitățile. 

Aș prefera să fiu sincer și să vă spun că, în continuare, îmi e teamă pentru oamenii din țara asta. Pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care sunt văzuți de politicieni doar ca un electorat. Îmi e teamă pentru oamenii buni din sistem, de asemenea, care așteptau o schimbare de multă vreme. 

Cei care au văzut în ceea ce s-a întâmplat zilele astea realitatea, și anume că dacă superi prea tare sistemul atunci nici nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina. 

”Am preluat un minister al Sănătății în colaps și îmi măsor bine cuvintele”

Avem experiența din 2016 de la MS și totuși am găsit vulnerabilități și probleme înfricoșătoare. Pentru că vorbesc despre neputința coordonării, despre neputința unui sistem de servi cetățenii. Aceste vulnerabilități nu sunt personale, nu sunt ale unui ministru sau al altuia, sunt ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de o anumită mentalitate și de o abordare ca sa schimbi lucrurile. Ai nevoie de oameni precum dr. Andreea Moldovan, de oameni precum aproape fiecare dintre cei pe care i-ați văzut pe pagina MS, nu de puține ori fiind criticați, fiind ironizați drept consilieri onorifici, de parca venirea într-o echipă și punerea umărului la o schimbare ar fi chiar neplătit, neremunerat, ceva altfel decât de laudă. 

Am preluat un minister al Sănătății în colaps și îmi măsor bine cuvintele și se vorbește mult despre imaginea unui ministru sau al altuia, despre capabilitățile de comunicare, sunt foarte importante pentru că vrem să transmitem mesaje potrivite către oameni, adevărul, dar în același timp, instituțiile nu se construiesc doar prin imaginea cuiva sau doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, în timp, cu așezare, altfel, în urma noastră nu rămâne nimic.

”Cred că am greșit în anumite aspecte și cred că atunci când m-am așteptat la o anumită decență din partea multor politicieni”

Cred că am greșit în anumite aspecte și cred că atunci când m-am așteptat la o anumită decență din partea multor politicieni sau din partea unei părți a presei, am greșit. 

Am crezut că premierul numit de o coaliție în care s-au stabilit reguli clare nu va folosit forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni care țin mai degrabă de cariera sa politică, așa cum chiar dumnealui s-a exprimat. Cred că România are nevoie de politicieni care să acționeze în interesul oamenilor și care să facă asta în fiecare zi, cu fiecare gest, cu fiecare vorbă. 

”Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. Cred că și aici m-am înșelat”

V-aș da câteva exemple din cele 113 zile de astfel de ciocniri de mentalități. Vaccinarea este unul dintre subiecte. Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Am reușit să obținem acel procent de trei sferturi din vaccinuri care să meargă către bătrâni și bolnavi. Nu am anticipat că, la un moment dat, vom avea mai multe centre închise pentru speciali, pentru esențiali, pentru un fel sau altul de privilegiați.

”Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat!”

Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de către opoziție, acest lucru este firesc. Dar ce este nefiresc este ca partenerii de coaliție să folosească accidente sau moduri mai puțin perfecte de a aborda o situație precum cele de la Foișor sau Babeș, lucruri care nu țineau de MS, au fost folosite în MS. Și când spun că nu țineau de MS spun că responsabilitatea clară, de exemplu pentru evacuarea de la Foișor, era în sarcina altcuiva.

Am lăsat aceste lucruri să treacă și cred că am greșit. Le-am lăsat să treacă pentru că am crezut că într-un Guvern de coaliție exista niște limite! Acele limite există doar pentru oamenii de bună credință, și doar pentru o parte dintre noi. În final ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe pe care nu a cunoscut-o și pe care și-a permis să o evalueze exact cu Tudorel Toader acum câțiva ani”, sunt câteva din declarațiile lui Vlad Voiculescu

Iubita lui Vlad Voiculescu a fost alături de el

Acesta a fost însoțit, în tot timpul declarațiilor, de iubita sa, fosta jurnalistă Laura Ștefănuț.

Întrebări:

Despre decesele raportate

  • Îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut, cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. Nu aș vrea să arunc numere pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră ne arată că există diferențe fundamentale între numerele reale și cele raportate.

Despre ordinul privind carantinarea

  • Există un comitet al cărui președinte este Arafat, dacă cineva trebuie să informeze, acesta trebuia să fie președintele acestui comitet.

Cine este sistemul, pe cine ați supărat?

  • Supărările sunt între cei care au beneficiat de acces privilegiat la vaccinuri, între cei care profit de sistemul sanitar prin comenzi politice, la fiecare nivel, vorbim despre foarte multe fonduri, despre independența care trebuie să există la nivelul fiecărei instituții, independență profesională.  Dacă șeful unei case județe răspunde doar la comenzi politice, atunci cum credeți că va direcționa banii? Nu vorbim despre casa națională de asigurări. casele județene au independență foarte mare, decid cum se duc banii. Aveți vreo îndoială cât de mică că există inclusiv interese financiare?

Iese USR-PLUS de la guvernare?

  • E o decizie care nu-mi aparține, este o decizie a alianței, dar alianța s-a exprimat foarte clar legat de premier. Este o chestiune care ține de valori. Când oferi încredere și dai forță cuiva nu te aștepți să o folosească în afara regulilor și valorilor comune.

Despre Ioana Mihăilă la Ministerul Sănătății

  • Dacă aceasta va fi decizia Alianței USR PLUS, ca dr. Ioana Mihăilă sau altcineva să meargă să preia portofoliul, evident că îi voi oferi toată susținerea mea. Nu e vorba numai de mine, ci de întreaga echipă. Ca să fie foarte clar, am intrat în politică, eu și colegii mei, să facem o diferență, nu pentru o funcție sau alta. Cu siguranță voi pune umărul și de acum încolo și cu siguranță pentru cei care vor o schimbare și pentru cei care împărtășesc valorile de adevăr, profesionalism, de transparență voi fi în continuare un partener.

Tragediile de la Balș și Babeș

  • La Balș a fost un accident, cred că trecuseră câteva săptămâni de când venisem la MS. E un accident nefericit. Cauzele le putem doar presupune. La Babeș, cu toată responsabilitatea spun că nu a fost legat de ceva ce putea face MS și nu a făcut. Avem un buget la MS împărțit în toate spitalele, nu vorbim în niciun caz de micșorare de 65%. Este aberant.

Ați avut reproșuri din coaliție?

  • Nu am primit niciun reproș din alianță. În general reproșurile din spațiile publice sunt legate de comunicare. Aici discuțiile sunt cum poți face față unui linșaj mediatic și dacă poți acționa pe acest domeniu al comunicării într-un mod mai înțelept decât am făcut-o eu. Cu siguranță răspunsul este da. Cu premierul nu am avut nicio discuție despre lucrurile pe care pare că mi le-a reproșat. Am rămas în minte cu imaginea unei protestatare de la MS care arunca cu oase în dna dr, Moldovan și striga "fă, nenorocito". (…) Acest lucru se oglindește în felul în care a acționat premierul. Să demiți un medic fără nicio discuție este echivalentul elegant al acelui "fă, nenorocito". Nu a existat între mine și premier nici măcar o singură discuție despre ce aș putea face mai bine.
×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close