Antena 3 CNN Război în Israel Egiptul anunță sfârșitul "diplomației refugiaților" și cere Israelului să-i ducă în deșertul Negev pe palestinienii din Gaza

Egiptul anunță sfârșitul "diplomației refugiaților" și cere Israelului să-i ducă în deșertul Negev pe palestinienii din Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a spus, miercuri, că civilii palestinieni strămutați în Gaza ar trebui relocați într-o zonă deșertică din Israel, în contextul în care conflictul armat dintre statul evreu și teroriștii din enclavă continuă.

Egiptul anunță sfârșitul "diplomației refugiaților" și cere Israelului să-i ducă în deșertul Negev pe palestinienii din Gaza
Sursa foto: hepta / DPA Images / Michael Kappeler
de Adrian Iclozan    |    18 Oct 2023   •   15:18

El-Sisi (foto, dreapta) a vorbit alături de cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă în Cairo.

"Aș sugera Israelului să relocheze civilii palestinieni în deșertul din Nakab (Negev), în Israel, până când își va încheia operațiunile împotriva grupării Hamas și altor miliții islamiste", a spus președintele egiptean.

El-Sisi a subliniat că țara sa găzduiește în prezent 8,5 milioane de refugiați și nu poate primi alții.

Președintele egiptean și-a manifestat, totodată, îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri de securitate ale unui aflux semnificativ de palestinieni în țara sa.  

"Dacă le permitem palestinienilor să treacă în număr mare, ar putea avea loc operațiuni teroriste (de pe teritoriul egiptean) împotriva Israelului, iar Israelul poate riposta", a explicat el.

Egiptul decretează trei zile de doliu național după masacrul de la spitalul Al-Ahli

El-Sisi a mai anunțat că a decretat doliu național timp de trei zile, în urma exploziei de la spitalul Al-Ahli din Gaza, în care sute de persoane au fost ucise.

Poziția liderului de la Cairo vine după ce regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat, marți, că strămutarea palestinienilor din Gaza în Iordania și Egipt reprezintă o "linie roșie".

Regele iordanian a spus că "nu vor exista refugiați palestinieni în Iordania și în Egipt".

SUA, prin secretarul de stat Antony Blinken, au depus eforturi susținute pentru a preveni dezvoltarea războiului dintre Israel și Hamas într-un conflict mai mare. 

Demersurile SUA au vizat inclusiv crearea de oportunități pentru ca civilii palestinieni să poată pleca din Gaza.

Secretarul de stat american a anunțat, luni, deschiderea, pentru refugiații din Gaza, a punctului de trecere în Egipt de la Rafah, însă informația a fost infirmată de desfășurarea ulterioară a evenimentelor.

Foto: cancelarul german Olaf Scholz (stânga) și președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi (dreapta), Cairo, Egipt, miercuri, 18 octombrie 2023

×
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close