Antena 3 CNN Război în Israel Cine este Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah | Fiul său a fost ucis de israelieni

Cine este Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah | Fiul său a fost ucis de israelieni

Hezbollah este un grup terorist sponsorizat de Iran, sancționat internațional, cu o agendă anti-Israel și anti-SUA. Hezbollah are sediul în principal în Liban, dar a desfășurat operațiuni teroriste și criminale în întreaga lume. Gruparea teroristă este condusă de Hassan Nasrallah.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Oct 2023   •   19:01

Hassan Nasrallah este secretarul general al grupării teroriste șiite Hezbollah și o figură importantă în politica libaneză. Hassan Nasrallah este liderul Hezbollahului de aproape 30 de ani. Mulți îl văd ca pe o figură a rezistenței căreia îi revine meritul alungării Israelului din Libanul de Sud. 

Pentru alții, el este un lider controversat, sub comanda căruia conflictul din Liban și întreaga Regiune a escaladat. Hassan Nasrallah s-a născut în 1960, într-o familie muncitorească de musulmani șiiți, care locuia într-o suburbie săracă, într-o suburbie săracă din estul orașului Beirud. 

Nasrallah și-a asumat conducerea Hezbollah în 1992, după ce Israelul și-a asasinat predecesorul, cofondatorul grupului Abbas Musawi. Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah și-a asumat multe funcții de stat în sudul Libanului, cu majoritate șiită, oferind o rețea de asistență socială, școli, locuințe și alte servicii. Aceste activități au sporit popularitatea lui Hezbollah și Nasrallah.

Citește și: Româncă din Israel, mărturii dureroase despre război: "Sper ca toți cei care au fost răpiți să se întoarcă la casele lor"

Conducerea organizației lui Nasrallah a fost caracterizată de populismul său. S-a bazat pe carisma si farmecul subtil pentru a-si exprima mesajul. Nu era un vorbitor înflăcărat sau intimidant. Mai degrabă, a părut gânditor, umil și uneori plin de umor. Mai mult decât atât, sub conducerea sa, Hezbollah a cultivat o rețea elaborată de programe de asistență socială, care au contribuit la câștigarea unui sprijin larg al grupului.

Fiul său a murit în timp ce lupta cu forțele israeliene

Profilul național al lui Nasrallah a fost ridicat atunci când a negociat, prin medierea SUA, o încetare a focului asupra atacurilor transfrontaliere cu Israelul, deși acest lucru nu a împiedicat nicio luptă în interiorul Libanului. 

Mai târziu, atacurile continue asupra forțelor israeliene care ocupau sudul Libanului au determinat Israelul să se retragă în 2000. Acest lucru i-a dat lui Nasrallah o creștere a popularității în lumea arabă, dar el nu a fost nevătămat în efort. În 1997, fiul său, Hadi, în vârstă de 18 ani, fusese ucis în timp ce lupta cu forțele israeliene.

Nasrallah a fost creditat cu succese suplimentare împotriva Israelului. În 2004 a aranjat un schimb de prizonieri cu Israelul, pe care mulți arabi l-au considerat o victorie. În efortul de a presa Israelul să elibereze alți prizonieri, forțele paramilitare Hezbollah au lansat o operațiune militară din sud în 2006, ucigând un număr important de soldați israelieni.

×
Subiecte în articol: Hezbollah
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close