Antena 3 CNN Război în Israel Sistemul laser "Iron Beam", noua super-armă a Israelului. Ar putea fi folosit în lupta cu Hamas, pentru prima oară

Sistemul laser "Iron Beam", noua super-armă a Israelului. Ar putea fi folosit în lupta cu Hamas, pentru prima oară

Israelul se pregăteşte să folosească în luptă, pentru prima oară, sistemul laser "Iron Beam".

Sistemul laser "Iron Beam", noua super-armă a Israelului. Ar putea fi folosit în lupta cu Hamas, pentru prima oară
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2023   •   12:43

Este vorba de un sistem de apărare aeriană, bazat pe laser de mare putere, care poate intercepta drone, rachete, rachete antitanc şi chiar obuze de mortier, conform Forţelor armate israeliene.

Aparatele folosesc laserul pentru a supraîncălzi dronele sau proiectilele vizate, până când acestea explodează. 

Sistemul laser "Iron Beam", noua super-armă a Israelului

Iron Beam este menit să fie o completare la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome.

Iron Dome este un interceptor cu rază scurtă de acţiune pe care Israelul îl foloseşte în mod regulat pentru a doborî rachetele lansate de militanţii palestinieni din Gaza.

Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva multor atacuri. Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvoltat împreună cu Statele Unite.

Sistemul laser "Iron Beam" a fost gândit special pentru a distruge tipurile de rachete folosite de gherilele susţinute de Iran. 

Sistemul ar fi trebuit să intre în serviciu abia peste câțiva ani. 

Israelul este printre primele țări din lume care au reușit să folosească tehnologia laser de mare putere pentru a dezvolta un sistem de apărare aeriană funcțional.

Citeşte şi: Război în Israel. Ziua 9 | Forțele de Apărare ale Israelului închid drumurile spre orașele de la granița cu Libanul și le declară "zonă militară închisă"

Sunt ore critice înaintea invaziei din Fâşia Gaza. Israelul este gata să trimită zeci de mii de soldaţi pentru a captura teritoriile controlate de teroriştii Hamas. 

Armata israeliană a anunţat că aşteaptă evacuarea civililor din nordul Fâşiei Gaza. Zeci de mii de oameni şi-au părăsit şi ieri casele, în ciuda ameninţărilor venite din partea Hamas. 

Sudul regiunii este deja suprapopulat, anunţă autorităţile palestiniene. 

Războiul început pe 7 octombrie pe teritoriul israelian a făcut peste 1.300 de morţi, majoritatea civili. Iar bilanţul creşte şi în Fâşia Gaza. Peste 2.200 de palestinieni au fost ucişi.

Vezi şi: Coloane de tancuri la graniţa cu Gaza, filmate de echipa Antena 3 CNN. Israelienii fac manevre militare de ultimă oră
 

×
Subiecte în articol: Israel Hamas Iron Beam sistem laser Iron Dome
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close