Antena 3 CNN Război în Israel Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre impactul războiului asupra românilor din Fâșia Gaza: "Ce am aflat cu siguranţă este că au pierdut totul"

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre impactul războiului asupra românilor din Fâșia Gaza: "Ce am aflat cu siguranţă este că au pierdut totul"

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a avut o intervenţie, în direct la Antena 3 CNN, în care a explicat cum este influențată viaţa românilor de conflictul din Israel şi cum se vor putea integra într-o ţară fără război.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   10:35

Peste 100 de români, mai exact 103, vor fi evacuaţi astăzi din Fâşia Gaza, este anunţul Ministerului Afacerilor Externe. Sunt femei şi copii care vor ajunge în scurtă vreme în România, prin Egipt.

Întrebarea care este pe buzele tuturor se referă la cât de puternic sunt influenţate vieţile acestor oameni de conflictul din Israel şi cum se vor putea integra într-o ţară fără război. 

Citeşte şi: Avertismentul secretarului general al ONU: "Gaza devine un cimitir pentru copii". Reacția Israelului

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a vorbit în direct la Antena 3 CNN, despre cum se vor adapta românii care vor fi evacuaţi din Fâşia Gaza în România şi cum sunt influenţate vieţile lor de conflictul din Israel.

"Cred că trebuie să spunem clar şi răspicat, apropo de vieţi, nu ştim exact ce aveau aceşti oameni ca viaţă în Gaza, pentru că acolo situaţia de multţi ani era precară, dar ceea ce am aflat cu siguranţă este că au pierdut totul. 

Dintr-o perspectivă umanitară, când o persoană a pierdut totul este la buza vulnerabilităţii şi către ea, cu urgenţă şi celeritate trebuie să fie îndreptate mijloace de asistenţă, într-o primă fază în criză, pentru că riscul este vital cu privire la boli, cu privire la tot ceea ce înseamnă malnutriţie, tot ceea ce înseamnă lipsa mijloacelor elementare de trăi de pe azi pe mâine.

Iar dintr-o perspectivă ulterioară, care implică de această dată şi psihologie, daţi-vă seama că în general în conflicte şi în războaie, în zonele de contact intervine conceptul de No man's land (Ţara nimănui) şi aici oamenii sunt cei mai traumatizaţi", a spus Gabriel Diaconu, medic psihiatru, în direct la Antean3 CNN.

Citeşte şi: Anunț de ultimă oră al Armatei israeliene: "Au fost eliminați cei care au planificat atacul terorist"

"Destinul lor trebuie ocrotit"

"Anunţul MAE este de foarte bun augur. Noi avem în Fâşia Gaza peste 300 de persoane cu care Ministerul de Externe a încercat să ţină legătura. Că astăzi reuşesc să iasă 100 este într-adevăr încurajator, dar trebuie să ne gândim în primul rând la toţi din Gaza care sunt vulnerabili acum şi, implicit şi cu prioritate, la cetăţenii noştri români care încă sunt acolo.

Pentru ei, odată ce ies de acolo, trebuie stabilite nişte mecanisme de intervenţie foarte clare, mai ales dacă vorbim de femei cu copii, cu minori, şi destinul lor trebuie cumva ocrotit şi pe mai departe, pentru că ei devin, prin forţa lucrurilor, pribegi. Termenul acesta refugiat sau fugit din calea războiului are o anumită preţiozitate semnatică, dar ei sunt pribegi, sunt oameni pe drumuri, sunt oameni care dorm sub cerul liber, dacă nu intervi să le pui un acoperiş deasupra capului.

Sunt oameni care nu au resursă de a deveni autonomi pecuniar, financiar, care nu se vor angaja mâine şi care, la orice moment de acum înainte trebuie cumva, cel puţin până când îşi recapătă verticala, să aibă o formă de asistenţă", a mai spus mediul psihiatru Gabriel Diaconu, la Antena 3 CNN.

×
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close