Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 81. Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

Război în Israel, ziua 81. Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a întreprins o vizită în Fâșia Gaza chiar de Crăciun și a promis să continue lupta împotriva grupării Hamas, în timp ce enclava palestiniană a consemnat una dintre cele mai mortale zile de atacuri israeliene, soldate cu 250 de morți, conform surselor locale.

Război în Israel, ziua 81. Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza
Sursa foto: hepta / Abaca Press / DPA Images / Avi Ohayon
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Dec 2023   •   20:09

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul a atacat din aer peste 100 de ținte Hamas în Gaza
  • Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza
  • India trimite vase de război în Marea Arabiei, după atacul cu drone asupra unui petrolier
  • Grupul Hezbollah a atacat o comunitate din nordul Israelului
  • Arme ascunse sub pături de copii și plăcuțe de înmatriculare israeliene găsite în Gaza
  • O celulă teroristă activă în Jabalya, care a încercat să amplaseze explozibili lângă un tanc israelian, a fost eliminată în timpul nopţii, potrivit IDF
  • Societatea Semilună Roşie palestiniană susţine că sediul său din Khan Younis, în sudul Gaza, este bombardat de Israel
  • Hamas susține că peste 20.000 de oameni au fost uciși în bombardamente israeliene

Update 20:00 Forțele de Apărare israeliene au continuat lovirea țintelor teroriste din Fâșia Gaza cu mijloace aeriene, navale și terestre.

"Ca parte a asistenței acordate trupelor terestre, zeci de avioane de luptă au lovit peste 100 de ținte teroriste ale Hamas, inclusiv puțuri de tuneluri, infrastructură și situri militare folosite de organizația teroristă", se spune într-o declarație IDF difuzată marți.

Declarația vine în contextul în care Ron Dermer, unul dintre cei mai apropiați confidenți ai premierului israelian Benjamin Netanyahu, se întâlnește cu oficiali de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat pentru a discuta despre următoarea fază a războiului din Gaza.

SUA, care continuă să susțină Israelul, au solicitat guvernului lui Netanyahu să reducă intensitatea luptelor și numărul de victime civile.

Peste 20.900 de persoane au fost ucise și alte 55.000 au fost rănite în Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas în enclava palestiniană.

Update 18:00 Ron Dermer, un membru al cabinetului de război al Israelului, care a fost anterior ambasador în Statele Unite, urmează să se întâlnească cu oficiali de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat pentru a discuta despre următoarea fază a războiului din Gaza.

În paralel, Egiptul a propus un plan în trei etape pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas.

Acordul propus de Egipt ar urma să asigure eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, relatează analistul politic și de politică externă al CNN, Barak Ravid, citând două surse israeliene.

Nu este clar ce reacții a determinat această propunere la nivelul părților în conflict

Update 16:00 Marina militară indiană a desfășurat trei distrugătoare cu rachete ghidate în Marea Arabiei, ca mijloc de descurajare, după ce un petrolier a fost lovit, sâmbătă, în largul coastelor Indiei.

Nava lovită, MV Chem Pluto, a acostat luni în Mumbai, iar analiza urmelor atacului a indicat faptul că au fost folosite drone.

Statele Unite au acuzat Iranul pentru lovitura asupra MV Chem Pluto. Petrolierul sub pavilion liberian, deținut de japonezi și operat de Olanda, a fost atacat de o dronă lansată din Iran, potrivit unui oficial al Departamentului american al Apărării, citat de CNN. 

Iranul a negat acuzația.

Marți, o navă care naviga în Marea Roșie, în largul coastelor Yemenului, a raportat două explozii la scurt timp după apariția a două drone de luptă. Exploziile s-au produse la cinci mile de vas, iar nava și echipajul nu au fost afectate.

Update 15:00. Grupul Hezbollah a atacat o comunitate din nordul Israelului

Cel puțin cinci persoane au fost rănite, marți, în urma unui atac lansat de militanți Hezbollah din sudul Libanului spre localitatea israeliană Shomera.

Update 14:00. Arme ascunse sub paturi de copii și plăcuțe de înmatriculare israeliene au fost găsite de Batalionul 931 în timpul unei operațiuni în Daraj Tuffah, în nordul Fâșiei Gaza, susține armata statului evreu.

În interiorul unui dormitor pentru copii dintr-o casă civilă, IDF a descoperit zeci de arme Kalașnikov, grenade,  lansatoare bazooka, capete RPG (grenade cu propulsie reactivă) și plăcuțe de înmatriculare israeliene.

Armele găsite sunt o dovadă în plus a încercării Hamas de a-și disimula activitățile teroriste în spatele populației și a infrastructurii civile, susține armata israeliană.

Update 13:00. O celulă teroristă la Jabalia care a încercat să amplaseze explozibili lângă un tanc israelian a fost eliminată în timpul nopţii, potrivit IDF, care adaugă că trupele terestre i-au vizat pe luptători înainte ca ei să fie ucişi de un avion de luptă.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a afirmațiilor.

Update 12:00. Societatea Semilună Roşie palestiniană susține că sediul său din Khan Younis, în sudul oraşului Gaza, este bombardat de Israel. Într-un mesaj postat pe Twitter, CRPS afirmă că mai multe persoane sunt rănite în atacul asupra etajelor superioare ale clădirii sale, unde se adăpostesc mii de persoane. IDF spune că verifică raportul privind presupusul atac, scrie mediafax.ro.

Update 11:00. Hamas susține că peste 20.000 de oameni au fost uciși în bombardamente israeliene

Update 10:00. Peste 100 de ținte folosite de Hamas, bombardate în Fâșia Gaza

Zeci de avioane ale forțelor israeliene au atacat peste 100 de ținte din Fășia Gaza. Printre acestea s-au numărat puţuri de tunel şi instalaţii militare folosite de gruparea palestiniană Hamas, au anunțat marți Forţele de Apărare ale Israelului (IDF).

O celulă teroristă care a încercat să amplaseze explozibil lângă un tanc israelian a fost eliminată la Jabalia, în noaptea de luni spre marți. Trupele terestre i-au vizat pe luptătorii...

Update 09:00 Nu mai puțin de 106 oameni au murit în urma unui atac aerian efectuat de Armata israeliană asupra taberei de refugiați din localitatea Maghazi din Fâșia Gaza.

Printre victime se numără cel puțin 12 femei și șapte copii, spun autoritățile din domeniul sănătății. Bombardamentul de duminică seara este, cel mai probabil, unul dintre cele mai devastatoare lansate de Israel în războiul împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza, relatează Euronews.com.

Update 08:00. Un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu ar urma să se întâlnească marţi cu oficiali ai administraţiei Biden, potrivit unei surse familiare cu aceste planuri, după ce liderul israelian a promis o "luptă lungă" în războiul din Gaza, relatează CNN.

Update 00:01 Războiul Israelului cu Hamas în Gaza este departe de a se încheia.

O declarație în acest sens a fost făcută luni de premierul Benjamin Netanyahu, care a efectuat o călătorie în enclava palestiniană.

Este a doua călătorie a lui Netanyahu în Gaza de la 7 octombrie, data atacului Hamas, care a atras răspunsul militar al statului evreu.

"Va fi o luptă lungă și nu este aproape de a se încheia. Avem nevoie de răbdare, coeziune, unitate și aderență la misiune", a spus premierul israelian.

El le-a povestit membrilor Likud, partidul său politic, că soldații israelieni din Gaza i-au cerut să continue operațiunea militară.

"Nu ne oprim, continuăm să luptăm și aprofundăm lupta în ziua următoare", a conchis Netanyahu.

Premierul israelian, interpelat în Knesset de rudele ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza

CNN notează că, în timp ce participa la o reuniune specială a Knesset-ului, parlamentul israelian, după revenirea din Gaza, premierul israelian a fost întrerupt de strigătele membrilor de familie ai ostaticilor deținuți de Hamas.

Aceștia au adus cu ei afișe și pancarte cu fotografiile și numele celor răpiți.

"Ce ar fi fost dacă era vorba de fiica, tatăl sau fratele tău?", se putea citi pe una dintre pancarte.

Netanyahu a reacționat spunând că, potrivit unui comandant de brigadă de pe teren, trupele israeliene au nevoie de mai mult timp la fața locului pentru a-și finaliza operațiunea.

"Nu precupețim niciun efort pentru a-i aduce înapoi pe toți cei răpiți. Fiecare dintre ei este prețios. De la începutul războiului, m-am întâlnit cu familiile celor răpiți și am auzit dramele voastre personale. Ceea ce se spune aici îi unește pe oameni și ne unește într-o misiune sfântă", a susținut el.

CNN amintește că în Gaza mai sunt 129 de ostatici, potrivit biroului premierului israelian. Dintre aceștia, se știe că 22 sunt morți, iar trupurile lor sunt încă în Gaza, iar 107 ostatici sunt în viață.

Război în Israel, 25 decembrie 2023 | Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

Război în Israel, 24 decembrie 2023 | Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

 Război în Israel, 23 decembrie 2023  IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, 22 decembrie 2023 | Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Război în Israel, 21 decembrie 2023 | Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close