Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 80. Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

Război în Israel, ziua 80. Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

Armata israeliană a publicat un bilanț provizoriu cu combatanții palestinieni pe care i-a ucis în lupta cu Hamas, în timp ce acuzațiile se înmulțesc la adresa militarilor statului evreu. Aceștia sunt acuzați de crime de război, tortură și utilizare discreționară a forței.

Război în Israel, ziua 80. Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Dec 2023   •   21:42

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria
  • Hamas și Jihadul Islamic refuză să cedeze puterea în Gaza în schimbul încetării focului cu Israelul
  • Ministerul Sănătății din Gaza: 70 de persoane ucise de israelieni în centrul Gaza, 23 ucise într-o lovitură în sud
  • Papa Francisc a cerut încetarea războiului în Gaza, după ce soția lui Benjamin Netanyahu i-a solicitat ajutorul pentru eliberarea prizonierilor deținuți de Hamas
  • Cinci ostatici israelieni au fost găsiți morți într-un tunel din nordul Fâșiei Gaza
  • Este un Crăciun cât se poate de trist în acest an, la locul naşterii lui Iisus Hristos
  • 166 de persoane au murit în Gaza în ultimele 24 de ore (Ministerul Sănătății din enclavă)
  • Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri
  • Forțele israeliene au dezgropat morții și i-au strivit cu buldozerele la un spital din Gaza, acuză personalul medical
  • Armata israeliană anunță că a găsit "centuri explozive pentru copii" într-un depozit de arme al Hamas din Gaza

Update 19:43 Gardienii Revoluției din Iran au amenințat Israelul că "va plăti" pentru uciderea unuia dintre comandanții săi

Avertismentul a fost formulat la televiziunea de stat de la Teheran, după ce presa internațională și cea iraniană au relatat că Sayyed Razi Mousavi a fost ucis într-un atac aerian desfășurat în afara capitalei siriene, Damasc.

"Fără îndoială, regimul sionist uzurpator și sălbatic va plăti pentru această crimă", au transmis Gardienii Revoluției, potrivit sursei citate.

Sayyed Razi Mousavi era responsabil cu coordonarea alianței militare dintre Siria și Iran.

Gardienii Revoluției l-au descris ca fiind unul dintre cei mai vechi consilieri iranieni din Siria, având gradul de general de brigadă.

Televiziunea de stat iraniană a precizat că Mousavi s-a numărat "printre cei care îl însoțeau pe Qassem Soleimani", șeful Forței de elită Quds a Gărzilor Revoluției, care a fost ucis într-un atac american cu drone în Irak, în 2020.

Update 17:43 Grupările Hamas și Jihadul Islamic au respins un plan propus de Egipt, care le cerea să renunțe la putere în Fâșia Gaza în schimbul unei încetări permanente a focului cu Israelul.

Informația vine de la două surse de securitate egiptene, citate de presa internațională.

Cele două grupări, care au purtat discuții separate cu mediatorii egipteni la Cairo, au respins orice noi concesii, dincolo de posibila eliberare a mai multor ostatici dintre cei capturați la 7 octombrie, în sudul Israelului.

Update 17:00 O lovitură aeriană israeliană în orașul Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a ucis 23 de persoane și a ridicat numărul total al victimelor palestiniene în raidurile din timpul ultimei nopți la peste 100.

Cel puțin 70 de persoane au fost ucise într-un atac aerian al aviației israeliene care a vizat localitatea Maghazi, în centrul enclavei, conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qidra.

Alte opt persoane au fost ucise în timp ce avioanele și tancurile israeliene au efectuat zeci de lovituri asupra caselor și drumurilor din al-Bureij și al-Nusseirat, potrivit oficialilor palestinieni.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a precizat în ultimul bilanț provizoriu că 20.674 de persoane au fost ucise și alte 54.536 au fost rănite în urma operațiunilor militare israeliene asupra enclavei, începând cu 7 octombrie, data atacului de mare amploare lansat de gruparea palestiniană în sudul statului evreu. 

Update 16:30 Papa Francisc a îndemnat în mesajul său de Crăciun la încetarea războiului dintre Israel și Hamas.

"Să ne rugăm pentru pace în Palestina și Israel", a spus suveranul pontif în vârstă de 87 de ani în mesajul său "Urbi et Orbi" din ziua de Crăciun.

Mesajul papal "Urbi et Orbi" (către oraș și către lume, n.r.) este adresat în ocazii importante.

Potrivit Papei, războiul este "o călătorie fără scop, o înfrângere fără învingători, o nebunie de neiertat".

"Pledez pentru încetarea operațiunilor militare, a căror 'recoltă' îngrozitoare este reprezentată de victime civile nevinovate, și cer o soluție la situația umanitară disperată, printr-o deschidere pentru furnizarea de ajutor umanitar", a spus Francisc, de la balconul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. 

El și-a repetat "apelul urgent" pentru eliberarea ostaticilor.

Sara Netanyahu, soția premierului israelian Benjamin Netanyahu, i-a trimis, duminică, o scrisoare Papei în care îi cere ajutorul pentru eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza.

Update 13:35 Cinci ostatici israelieni au fost găsiți morți într-un tunel din nordul Fâșiei Gaza. 

IDF a descoperit o vastă rețea subterană care ar fi fost folosită drept comandament al Hamas. 

Teroriștii au ascuns în cartierul general aflat la zeci de metri sub pământ, arme și chiar adevărate laboratoare pentru producerea bombelor. 

Update 10:40 Este un Crăciun cât se poate de trist în acest an, la locul nașterii lui Iisus Hristos.

Războiul a schimbat complet sărbătoarea de Crăciunul în Israel.

Multe festivități au fost anulate, iar pelerinii de altă dată au dispărut acum de pe străzi.

Nici măcar la Ierusalim nu sunt brazi decorați, scene ale nașterii Mântuitorului, ghirlande sau colinde.

Doar slujbele din biserici mai străpung liniștea locurilor sfinte. 

Update 00:01 Armata israeliană a ucis aproximativ 8.000 de combatanți palestinieni în războiul contra mișcării teroriste Hamas în Fâșia Gaza.

Anunțul a fost făcut, duminică, de un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), transmite Reuters.

Tot duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a estimat că războiul cu Hamas va fi unul lung și va continua până când mișcarea teroristă palestiniană va fi distrusă şi toți ostaticii israelieni vor fi eliberați.

El a insistat că, după război, Israelul nu va mai putea fi amenințat dinspre Fâșia Gaza.

Netanyahu a adăugat că, în prezent, forțele israeliene avansează în interiorul enclavei palestiniene.

Se înmulțesc acuzațiile de violență discreționară, crime de război și tortură la adresa militarilor israelieni

Determinarea decidenților politici și militari din Israel cu privire la continuarea războiului împotriva Hamas se manifestă în paralel cu înmulțirea acuzațiilor de crime de război, utilizare discreționară a forței și tortură la adresa IDF.

Israelul a respins acuzația conform căreia soldați ai săi au comis atrocități în spitalul Kamal Adwan din Jabalya, după ce, săptămâna trecută, postul TV Al Jazeera a relatat că armata israeliană a trecut cu buldozerele peste corturile cu refugiați din curtea spitalului, ucigând 20 de oameni.

IDF a acuzat, la rândul său, faptul că spitalul respectiv era utilizat de Hamas pentru activități teroriste, fiind, totodată, situat lângă unul dintre sediile mișcării islamiste palestiniene.

Alte acuzații vin din partea mai multor palestinieni eliberați după ce au fost capturați de armata israeliană în Fâșia Gaza, fiind anchetați pentru presupuse legături cu Hamas.

Ei susțin că au fost torturați în detenție.

Război în Israel, 24 decembrie 2023 | Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

Război în Israel, 23 decembrie 2023 | IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, 22 decembrie 2023 | Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Război în Israel, 21 decembrie 2023 | Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, 20 decembrie 2023 | Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

×
Subiecte în articol: razboi Israel
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close