Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 79. Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

Război în Israel, ziua 79. Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

Război în Israel, ziua 79. Președintele american Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar acesta din urmă i-a transmis liderului de la Casa Albă că operațiunea militară în Gaza nu se va opri până când statul evreu nu își va atinge toate obiectivele.

Război în Israel, ziua 79. Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Dec 2023   •   21:59

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • 166 de persoane au murit în Gaza în ultimele 24 de ore (Ministerul Sănătății din enclavă)
  • Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri
  • Benjamin Netanyahu, după uciderea a zece soldați în Gaza, într-o singură zi: "Continuăm cu toată forța!"
  • Forțele israeliene au dezgropat morții și i-au strivit cu buldozerele la un spital din Gaza, acuză personalul medical
  • Armata israeliană anunță că a găsit "centuri explozive pentru copii" într-un depozit de arme al Hamas din Gaza
  • Benjamin Netanyahu respinge informațiile că SUA au convins Israelul să nu-și extindă activitatea militară
  • Joe Biden îi cere într-o convorbire privată lui Netanyahu să protejeze civilii în Fâşia Gaza
  • Peste 80 de case dintr-un kibbuț din nordul Israelului, avariate în urma atacurilor lansate din Liban
  • Israelul face presiuni pentru controlul în nordul Fâșiei Gaza. Biden și Netanyahu discută perspective
  • SUA afirmă că drone houthi au atacat o navă de război și petroliere în Marea Roșie
  • IDF: Furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat
  • Consilierul lui Netanyahu: "Secretarul General ONU oferă grupării Hamas un colac de salvare!"
  • IDF: 144 de soldați israelieni uciși în Gaza, de la începutul campaniei terestre
  • Cel puțin 18 persoane au fost ucise în lovituri israeliene în centrul Gaza, acuză reprezentanții spitalelor din enclavă

Update 21:51 În ultimele 24 de ore, 166 de persoane au murit și 384 de persoane au fost rănite în Gaza.

Un comunicat cu aceste date a fost publicat, duminică, de Ministerul Sănătății din enclavă, controlat de Hamas. 

Conform sursei citate, de la 7 octombrie anul curent, numărul morților în Fâșia Gaza a crescut la 20.424 în urma intervenției israeliene, alte 54.036 de persoane fiind rănite.

CNN menționează că nu poate verifica în mod independent aceste cifre. 

Duminică, Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au declarat că în ultima zi au lovit aproximativ 200 de ținte în Gaza.

Update 19:21 Cel puțin 15 soldați ai Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, au fost uciși în Gaza începând de vineri.

Anunțul a fost făcut de armata israeliană.

Bilanțul deceselor consemnate în Gaza printre soldații israelieni crește astfel la 154, notează CNN.

Sâmbătă, armata statului evreu a comunicat că 10 soldați au fost uciși, doar sâmbătă, în luptele din Gaza, făcând din această zi una dintre cele mai mortale pentru IDF de la începutul conflictului.

Israelul și-a extins, recent, operațiunea terestră în sudul și nordul Fâșiei Gaza și s-a angajat în lupte dure în acest weekend, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Update 18:16 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis condoleanțele guvernului său, după ce 10 soldați israelieni au fost uciși, sâmbătă, în timpul operațiunilor militare din Gaza.

Decesele ridică la 153 numărul total al soldaților israelieni uciși în ofensiva terestră din Gaza, ale cărei operațiuni s-au extins recent.

"Aceasta este o dimineață dificilă, după o zi foarte dificilă de lupte în Gaza. Războiul vine cu un cost foarte greu. Cu toate acestea, nu avem altă opțiune decât să continuăm să luptăm.

Continuăm cu toată forța, până la sfârșit, până la victorie, până când ne vom atinge toate obiectivele: distrugerea Hamas, returnarea ostaticilor noștri și asigurarea faptului că Gaza nu va mai constitui niciodată o amenințare pentru statul Israel", a declarat Netanyahu.

Update 17:46 Soldații israelieni care au efectuat un raid asupra unui spital din nordul Gaza au profanat cu buldozerele cadavrele pacienților morți, au lăsat un câine militar să mutileze un bărbat în scaun cu rotile și au împușcat mai mulți medici.

Acuzațiile, consemnate de CNN, au fost făcute de personalul medical și de pacienți și se referă la o operațiune desfășurată săptămâna trecută de Forțele de Apărare Israeliene, IDF, la spitalul Kamal Adwan.

Potrivit IDF, spitalul era folosit ca centru de comandă și control de către Hamas.

CNN a vorbit cu doi oficiali medicali de rang înalt, cu un alt medic și cu un pacient al spitalului.

Aceștia au furnizat mărturii în sprijinul acuzațiilor. CNN precizează că a analizat, de asemenea, dovezi video pentru unele dintre acuzații.

"Soldații au dezgropat mormintele și au târât cadavrele cu buldozerele, apoi le-au zdrobit cu buldozerele. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a declarat șeful serviciilor pediatrice ale spitalului, Hossam Abu Safiya, într-un interviu telefonic.

Update 16:30 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au comunicat, duminică, lovirea a aproximativ 200 de ținte în ultima zi, pe cale terestră, aeriană și navală.

IDF anunță depistarea, în nordul Fâșiei Gaza, a unui depozit de arme al Hamas în interiorul unei structuri civile, care se afla în apropierea unor școli, a unei moschei și a unei clinici medicale.

"În interiorul complexului au fost găsite centuri explozive adaptate pentru copii, zeci de obuze de mortier, sute de grenade și documente ale serviciilor de informații", se arată într-o declarațe a IDF.

Tot în nordul Gaza, forțele aeriene israeliene au lichidat mai mulți teroriști care ieșeau dintr-un complex Hamas dotat cu mijloace de observare, precizează IDF.

Într-o acțiune separată, soldații aflați la sol, împreună cu aviația și artileria israeliană, au ucis șapte teroriști la Jabalya, în timp ce în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, acțiunile IDF au vizat un centru de comandă bine înarmat.

Update 15:00 Benjamin Netanyahu respinge informațiile că SUA au convins Israelul să nu-și extindă activitatea militară.

"Israelul este o națiune suverană. Deciziile noastre militare se bazează pe propriile noastre calcule”, a declarat duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a respins astfel informațiile potrivit cărora Statele Unite au convins Israelul să nu-și extindă activitatea militară, relatează The Guardian, care citează Reuters.

Președintele american Joe Biden a purtat sâmbătă o discuție telefonică cu Netanyahu.

Biroul premierului israelian a transmis că în timpul convorbirii, acesta și-a exprimat aprecierea față de SUA pentru poziția sa în Consiliul de Securitate al ONU și că a precizat că "Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi pe deplin îndeplinite”.

Update 13:30 Joe Biden îi cere într-o convorbire privată lui Netanyahu să protejeze civilii în Fâşia Gaza.

Preşedintele american Joe Biden îi cere premierului israelian Benjamin Netanyahu ”să protejeze” civilii în Fâşia Gaza, unde Israelul îşi continuă bombardamentele şi ofensiva terestră, anunţă Casa Albă, relatează AFP.

”Preşedintele (american Joe Biden) a subliniat nevoia crucială de protejare a populaţiei civile, inclusiv a celor care controbuie la operaţiuni de ajutor umanitar, şi importanţa de a le permite civililor să părăsească în securitate zonele în care continuă să se desfăşoare lupte”, a anunţat într-un comunicat, sâmbătă, preşedinţia americană.

Joe Biden l-a sunat pe Benjamin Netanyahu sâmbătă, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care ”cere tututor părţilor să autorizeze şi faciliteze trimiterea imediată, sigură şi fără oprelişti a unui ajutor umanitar la scară mare” în Fâşia Gaza, fără să îndemne la un armistiţiu între Israel şi Hamas.

Şeful statului american declara anterior unor jurnalişti, la Casa Albă, că a purtat o ”discuţie lungă” cu premierul israelian, pe care a catalogat-o drept ”o conversaţie privată”.

”Eu n-am cerut un armistiţiu”, a răspuns Biden unor întrebări.

Casa Albă scrie în comunicat că cei doi lideri au discutat despre ”obiectivele şi fazarea” campaniei militare israeliene în Fâşia Gaza şi despre probleme de securitate.

Cel puţin 20.258 de persoane - majoritatea copii, adolescenţi şi femei - au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei israeliene, potrivit Hamas.

Update 12:50 Peste 80 de case dintr-un kibbuț din nordul Israelului, avariate în urma atacurilor lansate din Liban.

Tirurile de rachete din ultimele săptămâni ale grupării Hezbollah din Liban au avariat 86 de case din kibbuțul Manara din nordul Israelului, a anunțat managerul comunității, citat de The Times of Israel.

"86 de case au fost avariate aici, în Manara, unele complet distruse, iar altele doar cu geamurile sparte”, a declarat Yochai Wolfin pentru postul public de televiziune Kan, precizând că zona a fost, în mare parte, evacuată.

"Kibbuțul a fost lovit de mai multe ori, iar pagubele sunt grave. Vrem să ne întoarcem acasă și așteptăm să fie descurajate atacurile de la frontiera de nord”, a adăugat Wolfin.

Începând din 7 octombrie, forțele conduse de Hezbollah au atacat aproape zilnic comunitățile israeliene și posturile militare de-a lungul frontierei. La rândul său, Israelul a lansat lovituri peste graniță.

Update 11:00 Israelul face presiuni pentru controlul în nordul Fâșiei Gaza. Biden și Netanyahu discută perspective.

Israelul a luptat pentru a prelua controlul deplin al nordului Gazei de la militanții Hamas, în timp ce liderii americani și israelieni au discutat despre perspectivele războiului care durează de 11 săptămâni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la mai mult ajutor pentru enclavă.

Sâmbătă, un fum gros era deasupra orașului nordic Jabalia, iar locuitorii au raportat bombardamente aeriene persistente și bombardamente de la tancurile israeliene, despre care au spus că au intrat mai mult în oraș, scrie Reuters.

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre "obiectivele și etapizarea” operațiunilor militare ale Israelului, despre necesitatea de a proteja viețile civililor și de a asigura eliberarea ostaticilor grupării militante palestiniene, a precizat Casa Albă.

Netanyahu "a precizat clar că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi pe deplin îndeplinite”, a precizat biroul său.

Principalul aliat al Israelului și-a menținut sprijinul, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de victime și la criza umanitară din Gaza dens populată.

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca Israelul să treacă în curând la o fază de mai mică intensitate, cu operațiuni care să vizeze conducerea Hamas și infrastructura acesteia.

Biden a declarat reporterilor că "nu a cerut o încetare a focului”, în timp ce biroul lui Netanyahu a declarat că acesta i-a mulțumit lui Biden pentru poziția SUA în Consiliul de Securitate al ONU.

Consiliul a evitat vineri, după zile de dispute, o amenințare de veto din partea SUA, eliminând dintr-un proiect de rezoluție un apel la încetarea imediată a războiului și diluând controlul israelian asupra livrărilor de ajutoare.

Statele Unite și Israelul se opun unei încetări a focului, susținând că aceasta ar permite Hamas, susținut de Iran, să se regrupeze și să se reînarmeze.

Washingtonul s-a abținut de la declarația finală, care îndeamnă la măsuri pentru a permite "accesul umanitar sigur, neîngrădit și extins” în Gaza și "condiții pentru o încetare durabilă” a luptelor.

Bilanțul palestinian a ajuns la 20.258 de morți, a anunțat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătății, iar alte mii de cadavre ar fi prinse sub dărâmături. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.

Israelul a declarat duminică că 154 dintre soldații săi au fost uciși de când a lansat incursiunea terestră ca răspuns la ravagiile Hamas din 7 octombrie în Israel, în care militanții au ucis 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

Update 08:20 SUA afirmă că drone houthi au atacat o navă de război și petroliere în Marea Roșie.

Armata americană afirmă că o navă de război a fost ținta a patru drone lansate din Yemen, un petrolier a fost lovit de o dronă kamikaze, iar o alta a ratat la limită o a doua navă, relatează The Times of Israel.

În niciunul dintre incidente nu au fost raportate victime.

Comandamentul Central al SUA a anunțat că USS Laboon "a doborât patru drone aeriene fără pilot provenind din zonele controlate de houthi în Yemen, care se îndreptau spre” fregată.

Nava se află în sudul Mării Roșii ca parte a coaliției conduse de SUA, menită să protejeze căile de navigație de atacul rebelilor susținuți de Iran în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Două rachete balistice anti-navă houthi au fost lansate sâbătă, 23 decembrie, în rutele internaționale de navigație din sudul Mării Roșii din zonele controlate de houthi în Yemen, a precizat Comandamentul Central al SUA, adăugând că nicio navă nu a raportat că ar fi fost afectată de rachetele balistice.

Sursa citată mai precizează că nava Laboon a răspuns, de asemenea, la apelurile de urgență după atacurile asupra M/V BLAAMANEN, un petrolier sub pavilion norvegian și deținut de Norvegia, care a fost aproape lovit de o dronă de atac, și M/V SAIBABA, un petrolier de țiței sub pavilion indian și deținut de Gabon, care a suferit o lovitură.

Aceste atacuri reprezintă al 14-lea și al 15-lea atac asupra transportului maritim comercial de către militanții Houthi începând cu 17 octombrie”, mai afirmă Comandamentul.

Acesta mai menționează că două rachete balistice au fost lansate din zonele controlate de houthi asupra căilor de navigație, dar nicio navă nu a fost afectată.

Update 00:01 Președintele american Joe Biden a discutat sâmbătă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Convorbirea a fost confirmată de Casa Albă.

Potrivit biroului lui Netanyahu, premierul israelian și-a exprimat aprecierea față de SUA pentru poziția din Consiliul de Securitate al ONU.

SUA s-au abținut, permițând adoptarea unei rezoluții care cere sporirea ajutorului umanitar în enclava palestiniană, fără a face apel la o încetare necondiționată a ostilităților în enclava palestiniană.

Presa internațională notează că, în discuția cu Biden, Netanyahu i-a precizat acestuia că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale "vor fi pe deplin îndeplinite".

Această evoluție la nivel înalt vine în contextul relatărilor că un raid aerian israelian a ucis 76 de membri ai unei familii din Gaza.

Atacul, desfășurat vineri și care a vizat o clădire din Gaza City, a fost unul dintre cele mai mortale din războiul dintre Israel și Gaza, a declarat Mahmoud Bassal, un purtător de cuvânt al Departamentului de apărare civilă din Gaza.

Bassal a furnizat o listă parțială a numelor celor uciși și a menționat că printre morți se numără femei și copii.

Între victime se află și Issam al-Mughrabi, un angajat veteran al Programului de Dezvoltare al ONU, soția sa și cei cinci copii ai lor.

Decesul angajatului ONU a fost confirmat și de un reprezentant al organizației, Achim Steiner, care a declarat:

"Pierderea lui Issam și a familiei sale ne-a afectat profund pe toți. Acest război trebuie să ia sfârșit".

Război în Israel, 23 decembrie 2023 | IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, 22 decembrie 2023 | Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Război în Israel, 21 decembrie 2023 | Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, 20 decembrie 2023 | Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, 19 decembrie 2023 | Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close