Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 74. Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, ziua 74. Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, ziua 74. Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare" din Fâșia Gaza, a declarat ministrul israelian al Apărării.

Război în Israel, ziua 74. Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   21:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Hamas reia lansările de rachete spre Israel
  • Hamas respinge discuțiile despre un nou schimb de prizonieri cât timp războiul cu Israel continuă
  • Două treimi dintre cetățenii Israelului cred că obiectivul de a distruge Hamas este "realizabil"
  • IDF anunță că aviația israeliană a ucis un important finațator al grupării Hamas
  • Oficial ONU: "Copiii care se recuperează după amputații sunt uciși în spitalele din Gaza"
  • 28 de palestinieni uciși în sudul Gaza
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Cel puțin 13 morți într-un nou atac israelian asupra taberei de refugiați din Jabalya
  • Patrule comune în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden pentru protecţia transportului maritim comercial 
  • Ministerul de Externe emite un avertisment de călătorie pentru israelieni împotriva vizitelor în Maldive
  • Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte pentru un apel la încetarea focului în Gaza
  • Negociatorii israelieni încearcă să-l convingă pe șeful Hamas din Gaza să accepte un acord care să nu includă încetarea focului
  • Hamas a publicat o înregistrare video în care apar trei bărbați în vârstă pe care îi ține ostatici
  • Israelul dă semne de o schimbare treptată în războiul din Gaza, după vizita șefului Apărării din SUA
  • Șeful Pentagonului cere Iranului să nu mai "susțină” atacurile Houthi
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin: "Sprijinul SUA pentru Israel este de nezdruncinat”
  • SUA pun presiune asupra Israelului spunând că războiul din Gaza trebuie să se încheie

Update 21:30 - Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare" din Fâșia Gaza, a declarat ministrul de apărare al țării.

Într-o declarație consultată de The Times of Israel, biroul lui Yoav Gallant a declarat că Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a devenit noua capitală a terorii.

"Nu vom renunța la acțiunile noastre acolo până când nu vom ajunge la înalții oficiali Hamas", se arată în declarație.

Update 19:15 - Militanţii Hamas au reluat marţi lansările de rachete din Fâşia Gaza asupra unor ţinte israeliene, în timp ce bilanţul morţilor palestinieni raportat în Gaza de la izbucnirea ostilităţilor în octombrie a urcat spre 20.000, informează agenţia DPA.

În oraşul de coastă Tel Aviv a fost declanşată sirena pentru raid aerian pentru prima dată după câteva zile, a declarat armata israeliană. Nu au existat iniţial informaţii despre victime.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste Hamas, şi-au asumat responsabilitatea pentru lansările de rachete.

Update 17:57 - Hamas respinge organizarea de negocieri privind un nou schimb de prizonieri în timpul războiului purtat de Israel în Gaza.

Poziția a fost comunicată de reprezentantul Hamas, Basem Naem.

Potrivit acestuia, gruparea palestiniană este însă deschisă la discuții privind oprirea luptelor.

"Ne afirmăm poziția de a respinge categoric organizarea oricărei forme de negocieri privind schimbul de prizonieri în timpul războiului genocidar purtat continu de Israel.

Cu toate acestea, suntem deschiși la orice inițiativă care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru și la deschiderea punctelor de trecere pentru a oferi ajutor poporului palestinian", a declarat oficialul citat.

Update 17:00 Mai mult de doi din trei israelieni (69%) doresc ca țara să organizeze noi alegeri imediat ce războiul cu Hamas se va încheia, potrivit unui sondaj publicat marți.

Studiul a fost realizat de Institutul Israelian pentru Democrație (IDI).

Doctrinar, aproape 100% dintre cei ce se declară susținători ai forțelor de stânga își doresc noi alegeri.

Procentajul este înjumătățit (51,5%) la dreapta politică, acolo unde se află și guvernul și partidul premierului Benjamin Netanyahu.

O majoritate clară a evreilor israelieni (71,5%) consideră că obiectivul de a distruge Hamas este realizabil.

Atunci când sunt chestionați și arabii, care reprezintă aproximativ o cincime din populație, procentajul scade la 65%.

Numai aproximativ o treime (35,5%) dintre cei chestionați apreciază că obiectivul de a-i aduce acasă pe cei 129 de ostatici israelieni rămași în captivitatea Hamas este realizabil.

CNN notează că acest sontaj, realizat pe 604 respondenți și cu o marjă de eroare de patru puncte procentuale, a fost realizat înainte ca soldații IDF să ucidă din greșeală trei ostatici israelieni, săptămâna trecută, în Gaza.

Update 16:00 Un palestinian suspectat că ar fi un important finanțator al Hamas a fost ucis într-o lovitură executată de aviația israeliană.

Presupusul finanțator, Subhi Ferwana, a fost ucis în timpul unei "operațiuni țintite în centrul orașului Rafah" din Fâșia Gaza de către un avion de luptă, au precizat, marți, Forțele de Apărare Israeliene, IDF.

Nu este clar dacă atacul a mai ucis și alte persoane, notează CNN. 

Conform IDF, "Ferwana era un finanțator proeminent care, împreună cu fratele său, a fost implicat în ultimii ani în transferul a zeci de milioane de dolari către organizația teroristă Hamas și către Brigăzile Al-Qassam, aripa sa militară din Fâșia Gaza, prin intermediul companiei lor de schimb valutar 'Hamsat'". 

Aripa militară a Hamas depinde de aceste fonduri și, prin urmare, capacitățile sale sunt diminuate, estimează responsabilii militari israelieni, care mai spun că fondurile provenind la palestinianul ucis includeau plăți pentru salariile luptătorilor și dotări militare.

Update 15:20 Un oficial ONU și-a exprimat furia și frustrarea cu privire la situația din spitalele din Gaza, unde persoanele rănite nu au la dispoziție provizii de bază, iar copiii care au suferit mutilări în urma luptelor sunt uciși ulterior.

"Sunt furios, deoarece copiii care se recuperează după amputații în spitale sunt apoi uciși în acele spitale", a declarat marți James Elder, un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii.

El a adăugat că spitalul Nasser, cel mai mare spital operațional rămas în teritoriul palestinian, a fost bombardat de două ori în ultimele 48 de ore.

Update 14:20 Ultimele lovituri israeliene au ucis cel puțin 28 de palestinieni în sudul Fâșiei Gaza, iar trupele statului evreu au atacat unul dintre ultimele spitale funcționale din nordul teritoriului, notează presa internațională, citând surse din enclavă.

Ofensiva israeliană, lansată ca răspuns la atacul Hamas în Israel la 7 octombrie, a dus la moartea a aproape 20.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din teritoriul guvernat de Hamas.

De asemenea, războiul a dus la strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de persoane.

Update 12:52 Cel puțin 13 palestinieni au fost uciși și alți 75 au fost răniți în urma unui atac israelian efectuat marți asupra taberei de refugiați Jabalya, în nordul Fâșiei Gaza.

Informația provine de la un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

Nu a existat un răspuns imediat din partea autorităților israeliene, notează Reuters.

Cu o suprafață de 1,4 km pătrați, Jabalya este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Gaza și a primit aproximativ 116.000 de refugiați înregistrați.

Cei mai mulți dintre aceștia depind de alimentele și medicamentele furnizate de ONU.

Update 11:45 Mai multe ţări au convenit să efectueze în comun patrule în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden pentru a încerca să protejeze transportul maritim comercial împotriva atacurilor rebelilor houthi din Yemen, care susţin că îi sprijină pe palestinienii asediaţi de Israel în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită în Bahrain, a spus că sunt mai multe ţări care vor participa la această forţă internaţională, dar nu este clar dacă aceste ţări sunt dispuse să facă ceea ce au făcut navele de război americane în ultimele zile - să doboare rachetele şi dronele Houthi şi să se grăbească să vină în ajutorul navelor comerciale atacate.

"Aceasta este o provocare internaţională care necesită o acţiune colectivă. Prin urmare, astăzi anunţ înfiinţarea Operaţiunii Prosperity Guardian (Paznicul Prosperităţii), o nouă şi importantă iniţiativă multinaţională de securitate", a declarat Austin marţi.

Acesta a identificat ţările participante, conduse de Statele Unite, ca fiind, printre altele, Bahrain, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania.

Rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, s-au amestecat în conflictul dintre Israel şi Hamas, atacând nave pe rute maritime vitale şi chiar lansând drone şi rachete asupra Israelului, la peste 1.500 de km distanţă de sediul lor de putere din capitala yemenită Sanaa.

Houthi au atacat luni două nave comerciale de transport maritim în sudul Mării Roşii, a precizat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) într-un comunicat. Nava cu motor pentru transportul de produse chimice/petroliere Swan Atlantic a fost atacată de o dronă şi de o rachetă balistică anti-navă, a precizat acesta. Aproximativ în acelaşi timp, într-un incident separat, nava de transport de mărfuri MSC Clara a raportat o explozie în apă în apropierea locaţiei sale, a precizat CENTCOM.

Nu au fost raportate victime în niciuna dintre cele două nave.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Sarea, a identificat luni aceleaşi nave ca fiind atacate şi a declarat că au fost folosite drone deoarece echipajele nu au răspuns la apelurile grupului. Houthi a ameninţat că va viza toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naţionalitatea lor, şi a avertizat companiile internaţionale de transport maritim să nu facă afaceri cu porturile israeliene.

Mohammed al-Bukhaiti, un membru politic al houthi, a declarat luni pentru Al Jazeera că gruparea sa va fi capabilă să se confrunte cu orice coaliţie condusă de SUA care ar fi desfăşurată în Marea Roşie.

Update 10:39 Ministerul de Externe emite un avertisment de călătorie pentru israelieni împotriva vizitelor în Maldive, invocând creșterea sentimentului anti-israelian în timpul războiului cu Hamas.
Avertismentul vine "din cauza atmosferei anti-israeliene accentuate, inclusiv a comentariilor publice ale oficialilor".
Declarația recomandă israelienilor să se abțină de la vizite în acest moment, iar cei care se află deja acolo ar trebui să ia în considerare plecarea.

Update 09:00 Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească marți pentru a vota un apel la încetarea focului în Gaza. Votul a fost amânat pentru a acorda mai mult timp diplomaților să răspundă obiecțiilor SUA la formularea proiectului de rezoluție. SUA au spus că nu pot susține o „încetare a ostilităților”, dar ar putea accepta o „suspendare a lor”.

Țările arabe care negociază textul au spus că au fost încurajate să vadă că Casa Albă aparent încearcă să găsească o formulare pe care să o susțină – spre deosebire de se opune prin veto pur și simplu.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a purtat discuții cu oficiali israelieni, inclusiv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu omologul său Yoav Gallant, luni la Tel Aviv. Discuțiile s-au concentrat asupra trecerii Israelului de la operațiunile aeriene și terestre pe scară largă în Fâșia Gaza la o strategie axată pe țintirea precisă a liderilor Hamas, a spus oficialul american.

Forțele israeliene au forțat civilii palestinieni strămutați care se adăpostesc la spitalul al-Ahli din orașul Gaza să evacueze instituția și au arestat personalul medical, potrivit rapoartelor.

SUA și-au exprimat îngrijorarea Israelului după ce o mamă și o fiică ar fi fost ucise de un lunetist militar israelian într-o biserică din orașul Gaza, a spus Casa Albă. Cele două femei au fost ucise sâmbătă în parohia Sfânta Familie din orașul Gaza, potrivit Patriarhiei Ierusalimului. IDF neagă responsabilitatea pentru decese.

Update 08:00 Un post de televiziune israelian spune că negociatorii israelieni încearcă să-l convingă pe șeful Hamas din Gaza să accepte un acord care să nu includă încetarea focului.

Israelul crede că decizia Hamas de a publica videoclipuri cu captivii israelieni are ca scop impulsionarea negocierilor, potrivit Channel 12.

În ultimele zile, șeful agenției de spionaj a Israelului Mossad a purtat discuții cu directorul CIA și cu ministrul de externe al Qatarului pentru a discuta despre posibila reluare a discuțiilor pentru eliberarea captivilor în schimbul prizonierilor palestinieni. Premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, s-a întâlnit luni cu șefii CIA și ai agenției de spionaj Mossad din Israel pentru a discuta despre un potențial nou acord, dar o sursă palestiniană familiarizată cu discuțiile a declarat pentru BBC că negocierile pentru o nouă încetare temporară a focului „nu au început încă”.

Update 07:00 Kibbutzul Nir Oz, din sudul Israelului, a declarat că „timpul se scurge” după ce Hamas a publicat o înregistrare video în care apar trei bărbați în vârstă pe care îi ține ostatici, potrivit Sky News.

Kibbutzul a declarat că situația ostaticilor „se deteriorează cu fiecare zi care trece, în special în cazul persoanelor în vârstă”.

Acesta l-a îndemnat pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care se află în vizită în Israel, să intervină. Ostaticii „trebuie să fie înapoiați familiilor lor acum, înainte de a fi prea târziu”, a declarat kibbutzul.

Update 00:00 Șeful Pentagonului îndeamnă Israelul să facă mai mult pentru protejarea civililor din Gaza.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că sprijinul Washingtonului pentru Israel rămâne "de nezdruncinat”, dar l-a îndemnat pe aliatul său să facă mai mult pentru a proteja civilii, în condițiile în care războiul împotriva Hamas a provocat și mai multe morți și distrugeri printre palestinienii din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Lloyd, vorbind în timpul unei vizite în Israel, a declarat că Hamas este o "grupare teroristă fanatică” care nu ar trebui să mai poată niciodată să lanseze atacuri asupra Israelului din Gaza.

Vizita sa a avut loc în contextul în care guvernele altor țări și organizațiile internaționale sunt din ce în ce mai îngrijorate de numărul de morți în rândul civililor din Gaza din cauza bombardamentelor israeliene, precum și de creșterea foametei și a lipsei de resurse.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat luni că 19.453 de palestinieni au fost uciși și alți 52.286 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra enclavei conduse de Hamas, în mai mult de două luni de război.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va obține o victorie totală asupra Hamas, ai cărei luptători au ucis 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici în raidul surpriză din 7 octombrie în Israel care a declanșat războiul, potrivit estimării israeliene.

Austin a declarat într-o conferință de presă la Tel Aviv că a discutat cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre cum să reducă răul provocat civililor prinși pe câmpul de luptă.

De asemenea, au vorbit despre o tranziție de la luptele majore la un conflict de intensitate mai mică.

"În orice campanie, vor exista faze”, a spus Austin. "De asemenea, vom continua să îndemnăm la protejarea civililor în timpul conflictului și la creșterea fluxului de ajutor umanitar în Gaza”, a mai spus Austin.

În timp ce Statele Unite furnizează Israelului arme și sprijin diplomatic, Washintonul și-a ascuțit recent tonul față de guvernul lui Netanyahu. Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a declarat că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza bombardamentelor sale "la întâmplare” efectuate în Gaza.

Cu toate acestea, Austin a oferit asigurări luni, spunând: "Sprijinul american pentru securitatea Israelului este de nezdruncinat. Israelul nu este singur”. La rândul său, Gallant a declarat că Israelul va trece treptat la următoarea fază a operațiunilor sale din Gaza, iar persoanele strămutate vor putea probabil să se întoarcă mai întâi în nordul enclavei.

Austin a reluat, de asemenea, apelurile SUA pentru o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian mai larg, afirmând că atât israelienii, cât și palestinienii „merită un orizont de speranță”. Aceste remarci au urmat unei întâlniri cu Netanyahu, care în weekend și-a exprimat mândria că în trecut s-a opus formării unui stat palestinian.

Război în Israel, 18 decembrie 2023 | Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, 17 decembrie 2023 | Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum

Război în Israel, 16 decembrie 2023 | Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni

Război în Israel, 15 decembrie 2023 | Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

Război în Israel, 14 decembrie 2023 | Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Medicul Adrian Marinescu, detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close