Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 73. Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, ziua 73. Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, ziua 73. Un prim convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâşia Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom, potrivit unei surse egiptene din Semiluna Roşie.

Război în Israel, ziua 73. Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2023   •   20:19

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul dă semne de o schimbare treptată în războiul din Gaza, după vizita șefului Apărării din SUA
  • Șeful Pentagonului cere Iranului să nu mai "susțină” atacurile Houthi
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin: "Sprijinul SUA pentru Israel este de nezdruncinat”
  • SUA pun presiune asupra Israelului spunând că războiul din Gaza trebuie să se încheie
  • ONG-ul Human Rights Watch (HRW) acuză Israelul că îi înfometează deliberat pe civili, în Fâșia Gaza
  • Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya
  • Fost ministru britanic: "Furia ucigașă a Israelului în Gaza va alimenta conflictul cu palestinienii pentru încă 50 de ani!"
  • Ministrul italian de Externe: "Uciderea civililor în biserică nu are nimic de-a face cu lupta împotriva Hamas"
  • 14 persoane, români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, au ajuns în România
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vizitează, luni, Israelul.
  • Israel și Hamas negociază un nou acord de încetare a focului
  • Un prim convoi umanitar a intrat în Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Atacurile israeliene au ucis 90 de palestinieni în tabăra de refugiați Jabalia
  • La funeraliile unui ostatic israelian, familia a acuzat armata că l-a ''asasinat''
  • Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum
  • IDF: Tuneluri și arme descoperite în casele de vacanță ale liderilor Hamas
  • Camioanele cu ajutoare vor intra în Gaza de pe teritoriul israelian începând de duminică

Update 21:40 Israelul dă semne de o schimbare treptată în războiul din Gaza, după vizita șefului Apărării din SUA.

Israelul a anunțat că va trece, treptat, la următoarea fază a operațiunilor din Gaza, după cum a declarat ministrul apărării de la Tel Aviv, Yoav Gallant. Asta în urma unor discuții cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Israelul va trece treptat la următoarea fază a operațiunilor din Gaza, a declarat luni ministrul apărării de la Tel Aviv, în urma unor discuții cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre lupte de mai mică intensitate și modalități de reducere a daunelor provocate civililor, notează Reuters.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că populația locală va putea probabil să se întoarcă mai întâi în nordul Fâșiei Gaza, care era cea mai populată zonă înainte de represaliile Israelului în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Majoritatea locuitorilor din nordul Gaza au urmat instrucțiunile Israelului de a se evacua în sud, unde armata le spune oamenilor să se deplaseze în mod regulat, pe fondul unor atacuri aeriene neîncetate și al unor schimburi de focuri cu luptători ai grupării Hamas.

Presiunea internațională pentru o încetare a focului a crescut asupra Israelului din cauza celor peste 19.000 de victime civile rezultate în urma unei campanii masive de bombardamente și a unui război terestru care vizează distrugerea Hamas, care guvernează Gaza și poartă lupte în stil gherilă slujindu-se și de o rețea de tuneluri.

În timp ce Statele Unite furnizează Israelului arme și îi acordă sprijin diplomatic, Washingtonul și-a înăsprit totuși recent tonul față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza a ceea ce el a numit bombardamente "fără discernământ".

Cu toate acestea, Austin a oferit asigurări luni, spunând: "Sprijinul american pentru securitatea Israelului este de nezdruncinat. Israelul nu este singur".

O serie de oficiali americani au cerut Israelului să își concentreze strategia pe atacuri bazate pe informații asupra conducerii Hamas.

"Acest lucru nu semnalează un sfârșit al operațiunii. Înseamnă uneori că ești mai precis, că ești mai concentrat pe un set de ținte specifice", a declarat Austin.

Israelul susține că bombele lansate asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie au fost îndreptate asupra unor ținte relevante din punct de vedere militar.

Update 20:10 Șeful Pentagonului cere Iranului să nu mai "susțină” atacurile Houthi.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut luni să se pună capăt "sprijinului” iranian pentru atacurile rebelilor Houthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie și a anunțat o reuniune ministerială virtuală pe această temă pentru marți, potrivit AFP.

"Sprijinul iranian pentru atacurile Houthi împotriva transportului maritim comercial trebuie să înceteze”, a declarat Austin într-o declarație comună emisă după discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv.

Vorbind puțin mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său israelian Yoav Gallant, el a anunțat că va organiza marți o reuniune prin videoconferință cu miniștrii din regiune pentru a discuta despre atacurile Houthi.

Update 19:20 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin: "Sprijinul SUA pentru Israel este de nezdruncinat”

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat, luni, în cea de a patra sa vizită în Israel de la atacurile Hamas din 7 octombrie, a spus că sprijinul SUA pentru Israel este "de nezdruncinat”, scrie The Guardian.

"Sunt aici cu un mesaj clar: sprijinul american pentru securitatea Israelului este de neclintit. Israelul nu este singur”, a declarat oficialul american, într-o conferință de presă.

El a spus că Israelul „are tot dreptul” să se apere împotriva Hamas, pe care l-a descris drept "un grup terorist fanatic al cărui scop declarat este să ucidă evrei și să eradicheze statul evreu”.

"Hamas încă ține ostatici, inclusiv cetățeni americani. Hamas ascunde în spatele unor civili palestinieni nevinovați. Hamas nu vorbește în numele poporului palestinian.

SUA vor continua să facă eforturi pentru întoarcerea în siguranță a ostaticilor din Gaza și să ajute Israelul în eforturile sale de a-i aduce acasă”, a afirmat secretarul american al apărării, adăugând că problema rămâne o "prioritate supremă” pentru SUA și pentru președintele Joe Biden.

Update 18:30 SUA pun presiune asupra Israelului spunând că războiul din Gaza trebuie să se încheie.

Statele Unite pun presiune asupra Israelului, în spatele uşilor închise. Atât Joe Biden cât şi reprezentanţii acestuia, care au venit aproape zilnic în vizite oficiale la Ierusalim, transmit că trebuie să se încheie războiul din Gaza.

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyau îşi susţine în continuare teza eliminării Hamas cu orice preţ. 

În urma uciderii celor trei ostatici, vineri, de către forțele israeliene, a existat un val de furie în rândul populaţiei.

Rudele celor care sunt încă în captivitate spun că acum guvernul Netanyahu trebuie să pună pe masă un plan pentru a-i recupera pe ostatici. Asta în timp ce există o presiune tot mai mare asupra acestuia ca să înceteze războiul.

"Administrația Biden nu vrea să fie văzută ca făcând presiuni deschise asupra Israelului sau spunându-i ce să facă.

Dar, în același timp, oficialii care călătoresc cu Austin spun că se așteaptă la ceea ce ei numesc o articulare foarte clară a ceea ce Israelul consideră că se află în actuala luptă împotriva Hamas și unde se îndreaptă, când intenționează să treacă de la ceea ce este acum o fază de mare intensitate la o fază de intensitate mai mică, în care vor exista mai multe operațiuni localizate, bazate pe informații, cu ținte specifice împotriva Hamas, mai degrabă decât bombardamentele și luptele grele pe care le vedem acum.

În același timp, premierul Netanyahu insistă că presiunea militară asupra Hamas este cea care va determina grupul militant să revină la masa negocierilor și să elibereze mai mulți ostatici", a spus Alex Marquardt, corespondent CNN.

"Suntem foarte conștienți de faptul că, în același timp, trebuie să lucrăm în paralel pentru a proteja populația civilă. Nu vrem să vedem morți inutile. Și, în același timp, bineînțeles, să sporim efortul umanitar.

După cum știți, chiar recent am deschis punctul de trecere Kerem Shalom pentru ca proviziile să ajungă din Egipt în Fâșia Gaza. Vrem să ne asigurăm că populația civilă din Gaza primește alimente, medicamente, apă, adăpost. În cele din urmă, ținta operațiunii este Hamas și nu civilii din Gaza", a declarat Mark Regev, consilierul lui Netanyahu.

Între timp, IDF le-a permis jurnaliştilor de la Asocciated Press să intre în cel mai mare tunel construit de terorişti.

Luptătorii Hamas au reuşit să treacă pe aici pe 7 octombrie şi au atacat soldaţii israelieni.

Tunelul ar fi costat milioane de euro şi a fost săpat din ordinul lui Mohamed Sinwar, fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas considerat personajul-cheie al atacului din octombrie.

Update 16:15 ONG-ul Human Rights Watch (HRW) acuză Israelul că îi înfometează deliberat pe civili, în Fâșia Gaza.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni guvernul israelian că îi înfometează deliberat pe civilii palestinieni din Fâşia Gaza, în cadrul strategiei sale de luptă împotriva mişcării islamiste Hamas, relatează AFP.

"Guvernul israelian utilizează foametea civililor ca tehnică de război în Fâşia Gaza ocupată, ceea ce constituie o crimă de război", a afirmat organizaţia cu sediul la New York într-un raport.

"Armata israeliană blochează deliberat accesul la apă potabilă, la hrană şi la carburant, obstrucţionând intenţionat ajutorul umanitar, distrugând se pare zonele agricole şi privând populaţia civilă de produse indispensabile supravieţuirii sale", dă asigurări raportul.

Guvernul israelian a reacţionat calificând HRW drept "organizaţie antisemită şi antiisraeliană".

"HRW nu a condamnat atacul împotriva cetăţenilor israelieni şi masacrul din 7 octombrie", a reamintit AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat.

Organizaţia "nu are deci nicio bază morală pentru a vorbi despre ceea ce se petrece în Gaza, dacă ea închide ochii asupra suferinţelor şi drepturilor israelienilor", a mai afirmat el.

Războiul a fost declanşat de atacul de o amploare fără precedent lansat la 7 octombrie de Hamas pe teritoriul Israelului, care s-a soldat cu 1.139 de morţi, majoritatea civili, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Israel.

Circa 250 de ostatici au fost răpiţi în ziua atacului, 129 dintre aceştia aflându-se în continuare în captivitate în Gaza.

În Fâşia Gaza, peste 18.800 de persoane - majoritatea femei, copii şi adolescenţi - au fost ucise în bombardamentele israeliene, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

După săptămâni de bombardamente şi de lupte, cea mai mare parte a populaţiei palestiniene a fost strămutată şi locuitorii se confruntă cu penurii.

Vineri, Israelul a aprobat "temporar" un ajutor prin punctul de trecere a frontierei Karem Abu Salem (numit Kerem Shalom de partea israeliană) şi un prim convoi a intrat duminică, potrivit unui responsabil al Semilunii Roşii egiptene

Update 14:47 Cel puțin 110 persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite în timpul atacurilor israeliene asupra orașului Jabalya, în nordul Fâșiei Gaza, în ultimele 24 de ore.

Informația provine de la Munir Al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, relatează CNN.

Al-Bursh, care se află într-o clinică de campanie din Jabalya, a precizat că 110 cadavre au fost deja îngropate într-un cimitir vechi din oraș, începând de luni dimineață.

Potrivit oficialului din Gaza, este posibil ca alte zeci de persoane să se afle încă sub dărâmături.

O înregistrare video pe care Al-Bursh a trimis-o CNN pare să arate cadavrele a nouă copii, care zac pe jos.

Anunțurile Ministerului Sănătății controlat de Hamas nu fac distincție între civili și combatanți, dar oficialul palestinian citat de CNN a menționat că majoritatea morților și răniților sunt femei și copii.

Update 13:47 Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a criticat, luni, forțele israeliene pentru că au ucis mai mulți civili într-o biserică din Fâșia Gaza.

Șeful diplomației italiene a spus că astfel de acțiuni nu vor ajuta statul evreu în războiul pentru înfrângerea Hamas.

"Un lunetist (israelian) a împușcat două femei în interiorul unei biserici. Acest lucru nu are nimic de-a face cu lupta împotriva Hamas, deoarece teroriștii, cu siguranță, nu se ascund în bisericile creștine", a declarat el.

Patriarhia Latină din Ierusalim, autoritatea catolică din Israek, a precizat, la rândul său, la sfârșitul săptămânii trecute, că cele două femei, Nahida Khalil Anton și fiica sa, Samar, au fost împușcate mortal în incinta parohiei Sfânta Familie din Gaza.

Comunicatul Patriarhiei arată că alte șapte persoane au fost împușcate și rănite în timp ce încercau să îi protejeze pe ceilalți civili.

Update 12:30 "Furia ucigașă" a guvernului israelian în Gaza reprezintă o amenințare la adresa autorității morale și legale a țării și va alimenta conflictul pentru încă 50 de ani, a avertizat fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace.

Wallace a scris pentru cotidianul Daily Telegraph un material notat de presa internațională pentru incisivitatea sa.

"Să urmărești Hamas este legitim; să distrugi zone întinse din Gaza nu este. Folosirea forței proporționale este legală, dar pedeapsa colectivă și deplasarea forțată a civililor nu este", a estimat parlamentarul conservator.

El a criticat noua generație de politicieni israelieni, comparând-i cu "un taur într-un magazin din China", pentru că "se prăbușesc dintr-o criză în alta".

Presiunea internațională asupra Israelului a crescut în ultima perioadă, din cauza numărului mare de victime civile din Gaza.

De la atacul Hamas asupra Israelului, în data de 7 octombrie, soldat cu moartea a 1.200 de oameni, aproximativ 19.000 de persoane au fost ucise în cursul ofensivei israeliene, potrivit oficialilor din domeniul Sănătății din teritoriul condus de Hamas. 

Update 10:00 Un grup de 14 persoane, cetățeni români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, a ajuns în România, a comunicat, luni, Ministerul Afacerilor Externe, MAE.

Conform sursei citate, cele 14 persoane, cetățeni români și membri de familie, au ajuns sâmbătă, 16 decembrie 2023, pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluate ulterior de către reprezentanții Ambasadei României la Cairo.

Până în prezent, 302 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâșia Gaza.

MAE menține contactul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a altor cetățeni, în cazul în care vor mai fi alte solicitări, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Update 09:20 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vizitează, luni, Israelul.

Este cea mai recentă vizită întreprinsă în această țară de un oficial al Administrației Statelor Unite ale Americii, în contextul în care se intensifică disensiunile dintre președintele Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe fondul numărului tot mai mare de victime civile din Gaza.

Biden se află sub o presiune în creștere, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, pentru a-l determina pe Netanyahu să renunțe la bombardamentele intense din Gaza.

CNN a relatat la începutul acestei luni că oficialii americani se așteaptă ca Israelul să treacă, până în ianuarie, la o strategie de intensitate mai mică, hiper-localizată, care vizează anumiți militanți și lideri Hamas.

În Israel, șeful Pentagonului va fi informat cu privire la modul în care Forțele de Apărare ale Israelului, Cabinetul de Război și ministrul Apărării, Yoav Gallant, evaluează faza actuală a campaniei din Gaza.

Vizita lui Lloyd Austin vine după cea a consilierului pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, și în urma declarațiilor tranșante ale lui Joe Biden, care a cerut Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii din Gaza.

Update 08:01 Israel şi Hamas ar putea să ajungă la un nou acord de încetare a focului. Presa israeliană, care citează surse din serviciile secrete egiptene, scrie că au loc negocieri tensionate între cele două părți.

Hamas insistă să stabilească lista de ostatici care urmează să fie eliberați unilateral și cere ca forțele israeliene să se retragă în spatele unor linii prestabilite.

De cealaltă parte, Israelul refuză să se retragă din Gaza. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu susține că doar presiunea militară ar putea asigura eliberarea ostaticilor.

Declarațiile vin la scurt timp după ce trupele statului evreu au ucis în Gaza 3 prizonieri israelieni care nu se mai aflau în captivitatea Hamas.

Update 00:01 Un prim convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâşia Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom, potrivit unei surse egiptene din Semiluna Roşie, informează AFP.

În total, "79 de camioane au început să intre astăzi (duminică)", a spus sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Israelul a anunţat vineri că a aprobat "temporar" intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza printr-unul dintre punctele sale de trecere, pentru a decongestiona punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, care de la începutul războiului a fost singurul punct de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în Gaza.

COGAT, organismul guvernamental israelian responsabil cu afacerile civile palestiniene, a declarat că aceste camioane vor fi supuse unor controale de securitate și vor fi transferate direct în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom.

Punctul de trecere, situat la frontierele Israel-Gaza și Egipt-Gaza, a fost închis de la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Anunţul a survenit după o vizită în Israel a consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat vineri redeschiderea punctului de trecere pentru ajutoarele din Gaza, după presiuni din partea Statelor Unite ale Americii și în timpul unei vizite a consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Război în Israel, 17 decembrie 2023 | Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum

Război în Israel, 16 decembrie 2023 | Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni

Război în Israel, 15 decembrie 2023 | Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

Război în Israel, 14 decembrie 2023 | Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina

Război în Israel, 13 decembrie 2023 | Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close