Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 69. Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan

Război în Israel, ziua 69. Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan

Război în Israel, ziua 69. "Nimic nu ne va opri" pe calea "victoriei" în războiul împotriva Hamas, nici moartea soldaţilor şi nici "presiunile internaţionale" pentru o încetare a focului, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2023   •   12:42

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul vrea un nou armistițiu cu grupul islamist Hamas
  •  IDF prezintă imagini cu luptători Hamas înarmaţi care se predau în faţa unui spital din Gaza
  • Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de SUA pentru un atac din Liban
  • Trei membri Hamas au fost reţinuţi în Germania pentru planificarea unor atentate în Europa
  • Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au lovit o echipă de rachete Hezbollah din sudul Libanului. 
  • Numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 18.787 de morţi şi 50.897 din 7 octombrie
  • Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan
  • 116 militari israelieni uciși de la începutul intervenției terestre în Gaza
  • Israelul anulează un demers diplomatic în Qatar, menit să reia negocierile privind ostaticii deținuți de Hamas
  • Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanțe familiei lui Tal Haimi, românul cu dublă cetățenie ucis de Hamas
  • Biden îl trimite în Israel pe consilierul pentru Securitate Națională, după ce l-a avertizat pe Netanyahu că pierde sprijinul internațional
  • Casa Albă anunță că SUA sprijină în continuare Israelul în lupta cu Hamas
  • Benjamin Netanyahu: ''Nimic nu ne va opri'', Israelul va continua războiul ''până la victorie'
  • Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română, răpit de Hamas, a murit
  • Armata israeliană testează inundarea cu apă din mare a tunelurilor din Fâșia Gaza
  • Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''
  • Ministrul de Interne Cătălin Predoiu şi omologul israelian - întâlnire în prezenţa familiilor unor ostatici deţinuţi de Hamas
  • SUA şi Regatul Unit anunţă noi sancţiuni împotriva unor responsabili ai Hamas

Update 22:00: Site-ul armatei israeliene a fost atacat de un grup pro-palestinian

Site-ul armatei israeliene a fost atacat de un grup pro-palestinian despre care se crede că acționează din Iordania, potrivit Sky News.

Hackerii care acționează sub numele Anonymous Jo au publicat miercuri un mesaj pe pagina principală a site-ului, avertizând asupra unor noi atacuri împotriva forțelor israeliene.

De asemenea, hackerii au făcut apel la „eliberarea Palestinei”. Ulterior, mesajul a fost șters, conform Mediafax.

Update 21:00 Israelul vrea un nou armistițiu cu grupul islamist Hamas

Armata israeliană a anunțat, joi, că aproximativ 70 de combatanți ai mișcării islamiste Hamas s-au predat în urma confruntărilor din zona Spitalului Kamal Adwan, în localitatea Beit Lahia din Fâșia Gaza.

Update 20:00. IDF prezintă imagini cu luptători Hamas înarmaţi care se predau în faţa unui spital din Gaza

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că "zeci de terorişti” au fost arestaţi şi duşi la audieri după ce au părăsit Spitalul Kamal Adwan, potrivit Sky News.

În imagini apar mai mulţi bărbaţi care stau cu mâinile în sus. În alte imagini sunt bărbaţi fără cămaşă care predau armele.

Potrivit lui Hagari, a fost vorba despre o operaţiune care a implicat şi serviciul de securitate israelian. În timpul misiunii, armata a găsit o clădire folosită de militanţii Hamas "în zona” spitalului.

"O serie de luptători au fost ucişi în timpul diverselor întâlniri”, a precizat Daniel Hagari adăugând că peste 70 de persoane au fost arestate.

Update 19:00: Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de SUA pentru un atac din Liban

Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb, furnizată de SUA, într-un atac din octombrie în sudul Libanului, care a rănit cel puţin nouă civili.

Update 18:00. Trei membri Hamas au fost reţinuţi în Germania pentru planificarea unor atentate în Europa

Trei dintre suspecţi au fost reţinuţi la Berlin, iar un altul a fost reţinut în Olanda, potrivit procurorilor germani. Nazih R, cetăţean olandez, a fost arestat de poliţie la Rotterdam, în timp ce Abdelhamid Al A şi Ibrahim El-R, de origine libaneză, precum şi Mohamed B, cetăţean egiptean, au fost arestaţi în capitala germană, au precizat aceştia.

Toţi cei patru au fost membri de lungă durată ai Hamas, având legături strânse cu conducerea aripii militare a grupării, au precizat procurorii.

Update 17:00. Numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 18.787 de morţi şi 50.897 din 7 octombrie.

Numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 18.787 de morţi şi 50.897 din 7 octombrie. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, adăugând că un număr mare de victime sunt încă sub dărâmături sau pe străzi. Acest lucru a fost prezentat de radiodifuzorul Al-Jazeera. Purtătorul de cuvânt a precizat că în atacurile din ultimele 24 de ore bilanţul a fost de cel puţin 179 de morţi şi 303 de răniţi.

Update 16:00. Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au lovit o echipă de rachete Hezbollah din sudul Libanului. 

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au lovit o echipă de rachete Hezbollah din sudul Libanului care se pregătea să efectueze un atac în apropierea oraşului israelian Ştula, în nordul statului evreu. Times of Israel relatează asta. Tancurile IDF au bombardat şi un loc aparţinând grupării teroriste Hezbollah. 

Update 14:45 Președintele rus Vladimir Putin a spus, joi, că războiul din Gaza purtat de Israel împotriva Hamas are un impact mult mai mare asupra civililor decât războiul pe care trupele Moscovei îl poartă de aproape doi ani în Ucraina.

"Uitați-vă la operațiunea militară specială și la ceea ce se întâmplă în Gaza. Și constatați diferența. În Ucraina nu există nimic de genul acesta", a declarat președintele rus în timpul conferinței sale de presă de sfârșit de an.

Putin a mai afirmat că este în contact cu Egiptul în legătură cu criza din Gaza și a menționat că a discutat cu liderii Egiptului și Israelului posibilitatea deschiderii unui spital rusesc pentru civilii palestinieni. 

"Am vorbit despre faptul că Rusia ar putea deschide un spital acolo. Dar pentru asta, desigur, avem nevoie de acordul Egiptului și al Israelului", a precizat el.

Președintele rus a mai declarat că se află în contact permanent cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la războiul din Gaza, menționând că opiniile lor asupra acestui conflict sunt "similare".

Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat" și a amenințat că această țară va fi distrusă, în urma războiului declanșat de Hamas prin atacul de la 7 octombrie.

Update 13:45 Un membru al unei unități de tancuri israeliene a fost ucis în timpul luptelor în sudul Fâșiei Gaza.

Decesul militarului a fost consemnat miercuri, după cum au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului.

Incidentul ridică la 116 numărul soldaților israelieni uciși în luptele din Gaza, potrivit unei numărători efectuate de CNN.

Pe de altă parte, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, mai mult de 18.600 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra enclavei palestiniene, începând cu 7 octombrie.

Update 12:45 Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe familiei lui Tal Haimi, unul dintre românii cu dublă cetățenie răpiți în Gaza în atacul Hamas din 7 octombrie.

Decesul lui Haimi a fost confirmat de Ambasada Israelului la București.

"Cu profundă tristețe am aflat că Tal Haimi, unul dintre românii răpiți în Gaza, și-a pierdut viața. Gândurile mele se îndreaptă către soția lui Tal, doamna Ella Haimi, pe care am întâlnit-o în luna octombrie la București, dar și către întreaga sa familie", a scris, joi, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Familia lui Tal Haimi și oficialitățile din kibbutzul Nir Yitzhak, unde acesta locuia, au anunțat, miercuri, într-o declarație comună, că autoritățile israeliene au comunicat că bărbatul a fost ucis de Hamas.

Update 11:45 Israelul a anulat o călătorie planificată în Qatar a șefului Mossad - Serviciului israelian de informații externe - menită să ducă la reluarea discuțiilor privind un posibil al doilea acord de eliberare a ostaticilor.

Informația a fost a confirmată pentru CNN de o sursă familiarizată cu negocierile.

Anularea vizitei ar fi fost decisă după ce Hamas nu a răspuns la ofertele făcute în ultimele zile în legătură cu reluarea discuțiilor.

Potrivit unui oficial american, Qatarul a transmis către Hamas mai multe propuneri, inclusiv una referitoare la un potențial acord ce ar include eliberarea, nu doar a femeilor, ci și a bărbaților din captivitatea grupării palestiniene.

Ca urmare a lipsei de reacție a Hamas, cabinetul de război israelian, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a anulat călătoria șefului Mossad în Qatar.

Biroul prim-ministrului israelian consideră că în Gaza au rămas 135 de ostatici în captivitatea Hamas

Update 10:45 Consilierul de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, vine joi în Israel pentru discuții cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu membrii cabinetului de război.

Vizita are loc în condițiile în care s-au amplificat disensiunile dintre SUA și Israel cu privire la bombardamentele statului evreu în Fâșia Gaza.

Consilierul de la Casa Albă urmează să insiste în legătură cu necesitatea unor lovituri mai precise împotriva țintelor Hamas, în contextul în care presiunea internațională se intensifică asupra lui Benjamin Netanyahu, pentru a reduce numărul de civili uciși în timpul campaniei militare din enclava palestiniană.

Președintele american Joe Biden a declarat recent că Israelul își pierde sprijinul internațional din cauza bombardamentelor "nediscriminatorii" din Gaza.

Update 08:30 Casa Albă a anunțat că Statele Unite sprijină în continuare, cu tărie, Israelul în războiul său cu Hamas.

Declarația vine la o zi după ce președintele Joe Biden a spus că Israelul își pierde sprijinul internațional din cauza bombardamentelor nediscriminatorii în Fâșia Gaza. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe a precizat că spusele lui Biden au reflectat o preocupare pe care actuala Administrație a SUA o are de ceva timp cu privire la necesitatea de a reduce daunele provocate civililor.

Oficialul a apărat, de asemenea, decizia administrației de a nu susține apelurile Națiunilor Unite pentru o încetare a focului în Gaza.

"Președintele a reflectat realitatea opiniei globale, care, de asemenea, contează. Sprijinul nostru pentru Israel nu s-a diminuat, dar am avut preocupări și ne-am exprimat aceste preocupări cu privire la continuarea acestei campanii militare, chiar dacă am recunoscut că Hamas a început și continuă această campanie.

Cu toții ne dorim ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, pentru a pune capăt suferinței umane și pentru a stabili condițiile pentru o pace durabilă, lucru pe care președintele și întreaga echipă continuă să îl urmărească. O încetare unilaterală a focului cu un grup terorist precum Hamas nu este răspunsul", a spus John Kirby.

Update 00:01 "Nimic nu ne va opri" pe calea "victoriei" în războiul împotriva Hamas, nici moartea soldaților şi nici "presiunile internaționale" pentru o încetare a focului, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

"Vom continua până la final. Nu există nicio îndoială. Spun acest lucru şi în lumina marii suferințe" cauzate de pierderile militare, dar şi "în lumina presiunilor internaționale", a afirmat Netanyahu în cursul unei vizite la o bază militară în sudul Israelului. "Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt, până la victorie, nimic mai puțin", a adăugat el.

La rândul său, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a calificat drept "iluzie" orice soluție politică în Fâșia Gaza fără participarea "mișcărilor de rezistență" palestiniene.

"Orice aranjament în Gaza sau cu privire la cauza palestiniană fără Hamas sau mișcările de rezistență este o iluzie", a declarat Ismail Haniyeh, aflat în Qatar, într-un discurs televizat.

Șeful politic al grupării din Gaza a subliniat totuși că este dispus să discute "o încetare a agresiunii" în enclava palestiniană.

Potrivit acestuia, Hamas este pregătit pentru discuții "pe o cale politică ce va asigura dreptul poporului palestinian la un stat independent, cu Ierusalimul drept capitală".

Război în Israel, 13 decembrie 2023 | Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

Război în Israel, 12 decembrie 2023 | Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, 11 decembrie 2023 | Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Război în Israel, 10 decembrie 2023 | Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, 9 decembrie 2023 | Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close