Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 67. Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, ziua 67. Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, ziua 67. Situaţia din Gaza este "apocaliptică" pentru populaţia civilă, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   20:27

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Premierul israelian Netanyahu constată diferențe de opinie față de americani, privind administrarea Fâșiei Gaza post-conflict
  • Joe Biden se va întâlni miercuri cu familiile ostaticilor americani răpiți de Hamas
  • Bolile, inclusiv varicela, meningita și alte infecții, s-au răspândit în Gaza, afirmă Ministerul Sănătății și OMS
  • Iranul cere un referendum pentru a decide viitorul Israelului și al teritoriilor palestiniene
  • Israelul a ucist patru palestinieni într-un atac cu dronă în Cisiordania (presa palestiniană)
  • Cel puțin 20 de morți într-un nou atac aerian asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza
  • Treisprezece soldaţi israelieni au fost ucişi din greşeală de propriii camarazi, fiind confundaţi cu ”teroriştii"
  • IDF anunță că a distrus o fabrică de arme a grupării Hamas în nordul Gaza
  • Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, se declară îngrijorat de controalele prelungite asupra convoaielor sanitare din Fâșia Gaza și de reținerea unor lucrători sanitari
  • Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de SUA într-un atac în Liban
  • Rebelii houthi din Yemen au lovit o navă: americanii au intervenit cu distrugătorul USS Mason
  • Dintre cei 105 soldați uciși în Fâșia Gaza în timpul ofensivei terestre, 20 au fost uciși de așa-numitul foc prietenesc și de alte accidente, potrivit noilor date publicate de IDF
  • Trei persoane au fost ucise în urma unui atac cu o dronă israeliană în Jenin, Cisiordania, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății
  • Un chirurg a fost împușcat de un lunetist în spitalul al-Awda din nordul Gazei
  • Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor
  • Patru ţări membre ale UE cer un armistiţiu de durată mai mare în Gaza
  • Mai mulţi ambasadori la ONU vizitează punctul de trecere a frontierei între Egipt şi Gaza
  • Grevă generală în Ierusalimul de Est, Cisiordania, Liban și Iordania, în semn de solidaritate cu Gaza
  • Adunarea Generală a ONU se întrunește, marți, în sesiune de urgență pentru situația din Gaza
  • Armata israeliană ar avea nevoie de mai multe luni pentru a încheia operațiunea amplă din Gaza (oficial israelian)

Update 20:25 Premierul israelian Netanyahu constată diferențe de opinie față de americani, privind administrarea Fâșiei Gaza post-conflict.

Israelul apreciază susţinerea Statelor Unite pentru obiectivul de distrugere a organizaţiei islamiste Hamas şi eliberarea ostaticilor ascunşi de palestinieni în Fâşia Gaza, a declarat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, observând însă că între aliaţi există diferenţe de viziune privind perioada de după război, transmite Reuters.

Netanyahu a refuzat din nou să aprobe revenirea Fâşiei Gaza sub administrarea Autorităţii Palestiniene susţinute de Occident şi conduse de preşedintele Mahmoud Abbas.

Prim-ministrul a avertizat într-un comunicat că Gaza nu va fi "nici un Hamas-stan, nici un Fatah-stan" (Fatah fiind facţiunea politică a lui Abbas - n. red.).

"Vreau să îmi explic clar poziţia: nu voi permite ca Israelul să repete greşeala de la Oslo", a spus Netanyahu, fără a preciza la ce greşeală se referă; Reuters reaminteşte că Acordurile de la Oslo, din 1993, prevedeau o autonomie palestiniană limitată atât în Cisiordania, cât şi în Gaza.

Marţi, secretarul general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, a reacţionat la relatări conform cărora Netanyahu a comparat Acordurile de la Oslo cu masacrul Hamas din 7 octombrie.

Premierul israelian a susţinut că evenimentele respective au dus la numere apropiate de morţi în rândul conaţionalilor săi.

Al-Sheikh a comentat că declaraţia lui Netanyahu "confirmă războiul său împotriva tuturor palestinienilor".

"Îi spunem lui Netanyahu că Oslo a murit sub şenilele tancurilor sale, care mătură oraşele, satele şi taberele noastre de la Jenin până la Rafah", a afirmat oficialul palestinian.

Update 19:00 Joe Biden se va întâlni miercuri cu familiile ostaticilor americani răpiți de Hamas.

Președintele Joe Biden se va întâlni miercuri cu familiile ostaticilor americani răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.

Întâlnirea va avea loc la Casa Albă. Un număr de familii de ostatici sunt la Washington DC săptămâna aceasta pentru a prezenta un caz personal pentru ca administrația Biden și guvernul israelian să lucreze mai mult și mai creativ  pentru eliberarea celor dragi.

Mai sunt șapte bărbați americani și o femeie dispăruți de la începutul războiului, potrivit Casei Albe. Patru americani  – o  fetiță de 4 ani  și trei femei – au fost eliberați până acum.

Mai mulți membri ai familiei au cerut să participe luni la o recepție  de Hanukkah  la Casa Albă, dar nu au primit o invitație. Dar Biden a făcut referire la ostatici în timp ce vorbea la recepție, jurând că administrația sa "nu se va opri până când îi vom aduce pe toți acasă”.

Update 17:50 Ministerul Sănătății controlat de Hamas, susține că trupele israeliene se află în spitalul din Gaza și interoghează personalul.

Armata israeliană se află acum în spitalul Kamal Adwan din nordul Gazei, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de sănătate controlat de Hamas din enclavă, Ashraf Al-Qidra.

Al-Qidra a susținut că directorul spitalului, dr. Ahmed Al-Kahlot, și tot personalul medical, inclusiv personalul feminin, erau reținuți în departamentul de urgență și supuși interogatoriilor, potrivit CNN.

CNN a întrebat Forțele de Apărare Israelului dacă trupele sale se află într-adevăr acum în spital.

Dr. Al-Kahlot a declarat luni pentru CNN că Kamal Adwan a fost înconjurat de forțele israeliene.

Într-un bombardament recent, dr. Al-Kahlot a spus că maternitatea a fost lovită, ucigând două femei și lăsând încă două rănite grav, atât de grav, că au nevoie de amputare.

"Spitalul nu are apă, mâncare, combustibil. Fac un apel pentru a ridica acest asediu și a aduce apă și combustibil", a spus el.

Vineri, IDF a declarat că ciocnirile din apropierea spitalului Kamal Adwan au fost "ca răspuns la atacurile barbare ale Hamas”.

Armata israeliană spune că efectuează operațiuni doar în și în jurul spitalelor unde sunt folosite de Hamas și alte grupuri armate.

Update 16:15 Bolile, inclusiv varicela, meningita și alte infecții, s-au răspândit în Gaza, afirmă Ministerul Sănătății și OMS.

Bolile, inclusiv varicela, meningita și infecțiile tractului respirator superior, se răspândesc în Gaza, au declarat autoritățile medicale palestiniene și internaționale, pe măsură ce condițiile de viață se deteriorează din cauza asediului și ofensivei israeliene în curs, potrivit CNN.

Aproximativ 160.000 până la 165.000 de cazuri de diaree au fost înregistrate la copiii cu vârsta sub cinci ani, a declarat marți un oficial de vârf al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), descriind cifra ca fiind "mult mai mult decât în ​​mod normal”. 

În enclavă au fost înregistrate și cazuri de impetigo, meningită și icter, potrivit lui Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate. 

OMS încearcă să înființeze laboratoare mobile în Gaza pentru a analiza probe pentru icter, a adăugat Peeperkorn. 

El a avertizat că condițiile de viață înghesuite contribuie la răspândirea bolii. 

Update 15:00 Patru palestinieni au fost uciși într-un atac ce pare să fi fost executat de armata israeliană cu o dronă în orașul Jenin din Cisiordania.

Anunțul a fost făcut marți de agenția palestiniană WAFA.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană, PRCS, a comunicat că atacul a lovit zona Al-Sabat din Jenin.

Directorul PRCS din Jenin, Mahmoud Al-Saadi, susține că forțele israeliene au întârziat intrarea ambulanțelor în zona loviturii iar WAFA a relatat că forțele israeliene au înconjurat trei spitale din zonă. 

CNN a contactat Forțele de Apărare ale Israelului pentru confirmare. 

Videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare au arătat vehicule blindate și buldozere israeliene în diferite zone din Jenin.

Update 14:39 Hossein Amir-Abdollahian, ministrul iranian de Externe, a declarat că "singurul lucru pe care Iranul și Isaraelul îl au în comun" este că niciunul dintre aceste două țări nu crede în "soluția cu două state" la conflictul vechi de decenii dintre israelieni și palestinieni.

Amir-Abdollahian a cerut, în acest context, organizarea unui referendum privind viitorul Israelului și al teritoriilor palestiniene.

Într-o intervenție la emisiunea realizată de Becky Anderson la CNN, ministrul iranian a spus că țara sa solicită un referendum al "tuturor palestinienilor originari, inclusiv evrei, creștini și musulmani", pentru a decide asupra viitorului Israelului și al teritoriilor palestiniene "sub un singur guvern".

El nu a oferit mai multe detalii.

Pe de altă parte, ministrul iranian de Externe a avertizat că războiul dintre Israel și Hamas ar putea să se extindă în Orientul Mijlociu "în orice moment" dacă violențele din Gaza continuă.

Conflictul atrage deja actori regionali, inclusiv rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, și gruparea Hezbollah din Liban, angrenată în schimburi de focuri sporadice cu Israelul de la începutul războiului din 7 octombrie, a indicat Amir-Abdollahian.

Update 14:30. Un nou atac aerian a avut loc în ultima oră asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, una dintre zonele în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se deplaseze pentru siguranță, conform Al Jazeera. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma bombardamentului, potrivit presei palestiniene.

Există, de asemenea, informații despre o acumulare militară israeliană în afara orașului ocupat Jenin din Cisiordania. Peste 270 de palestinieni ar fi fost uciși în Cisiordania ocupată de Israel din 7 octombrie.

Update 13:30. Treisprezece soldaţi israelieni au fost ucişi din greşeală de propriii camarazi, fiind confundaţi cu ”teroriştii", în timp ce alţi şapte militari au murit "accidental", scrie Haaretz, citat de Le Monde şi The Guardian.

Update 13:00 Trupele israeliene au distrus un post de lansare a rachetelor Hamas și o fabrică de arme în nordul Fâșiei Gaza.

Anunțul a fost făcut marți forțele de apărare israeliene, IDF.

Potrivit IDF, postul a fost folosit de Hamas pentru a lansa rachete asupra orașului Sderot din sudul Israelului.

Aproximativ 250 de rachete, obuze, grenade propulsate reactiv și alte arme și echipamente militare au fost găsite în fabrica de arme, a adăugat sursa citată.

Update 12:30. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, se declară îngrijorat de controalele prelungite asupra convoaielor sanitare din Fâșia Gaza și de reținerea unor lucrători sanitari, scrie Reuters.

”Suntem profund îngrijorați de controalele prelungite și de reținerea lucrătorilor din domeniul sănătății care pun în pericol viețile pacienților deja fragili”, a spus Tedros.

Update 11:30. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este așteptat să viziteze Israelul săptămâna viitoare.

Austin se alătură unei serii de înalți oficiali americani care vizitează regiunea, în contextul în care SUA fac presiuni asupra Israelului pentru a încheia războiul împotriva Hamas în Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost în Israel săptămâna trecută, iar consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, va vizita Israelul la sfârșitul săptămânii.

De asemenea, Statele Unite fac presiuni asupra Israelului pentru a se asigura că un ajutor mai mare intră în Gaza și pentru a încerca să limiteze și mai mult numărul victimelor civile, relatează site-ul de știri Ynet.

Update 10:30. Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb, furnizată de SUA, într-un atac din octombrie în sudul Libanului, care a rănit cel puţin nouă civili în ceea ce, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului, ar trebui investigat ca o crimă de război, a afirmat luni The Washington Post care spune că a efectuat o analiză asupra unor fragmente de obuz găsite într-un mic sat.

Update 09:30. Rebelii houthi din Yemen au lovit o navă: americanii au intervenit cu distrugătorul USS Mason.

O rachetă de croazieră lansată dintr-o regiune a Yemenului controlată de rebelii houthi a lovit o navă comercială, provocând un incendiu şi pagube, dar fără a face victime, au declarat luni pentru Reuters doi oficiali americani din domeniul apărării, informează Agerpres.

Update 09:00 Dintre cei 105 soldați uciși în Fâșia Gaza în timpul ofensivei terestre, 20 au fost uciși de așa-numitul foc prietenesc și de alte accidente, potrivit noilor date publicate de IDF.

Treisprezece dintre soldați au fost uciși de focul prietenesc din cauza identificării greșite, inclusiv în atacuri aeriene, focuri de tancuri și focuri de armă.

Un soldat a fost ucis de focuri de armă care nu a fost intenționat să îl lovească, iar alți doi au fost uciși de focuri de armă greșite accidental.

Doi soldați au fost uciși în incidente în care vehicule blindate au trecut peste trupe.

Și doi soldați au fost uciși de schije de explozibili declanșați intenționat de forțele israeliene.

Armata a declarat că evaluează în mod constant luptele în curs de desfășurare, inclusiv cazurile de focuri de armă prietenești, și că implementează rapid lecțiile învățate.

Update 08:30. Trei persoane au fost ucise în urma unui atac cu o dronă israeliană în Jenin, Cisiordania, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății. În această dimineață, un contingent mare de vehicule blindate israeliene a intrat în oraș.

De asemenea, armata israeliană a anunțat că un soldat a murit iar alți trei au fost grav răniți. Decedatul, membru al Batalionului 699 al Brigăzii 551, a cedat în urma rănilor primite în urmă cu două săptămâni în luptă în nordul Gazei .

Potrivit ONU, 104 soldați israelieni au fost uciși și alți 582 au fost răniți de la începutul invaziei terestre a Gaza, citând surse oficiale israeliene.

Update 07:00. Un chirurg care aparține de ”Medicii Fără Frontiere” (Medecins Sans Frontieres sau MSF) a fost împușcat de un lunetist în spitalul al-Awda din nordul Gazei.

Organizația a declarat că spitalul este atacat de lunetişti și că alți cinci lucrători medicali au fost uciși din 7 octombrie, inclusiv doi medici MSF care au murit în timp ce îngrijeau pacienți.

„Al-Awda este un spital funcțional, cu personal medical și mulți pacienți în stare vulnerabilă. A viza angajații medicali în timp ce își îngrijesc pacienții este total condamnabil, total inuman”, a spus organizația.

Situaţia din Gaza este ''apocaliptică'' pentru populaţia civilă, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, apreciind că nivelul de distrugere în teritoriul palestinian este superior celui din Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

"Din păcate, nivelul de distrugere al clădirilor din Gaza este mai mult sau mai puţin, chiar mai mare decât distrugerile suferite de oraşele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a afirmat Borrell, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai UE la Bruxelles.

Oficialul spaniol declară că nivelul suferinţei umane constituie o "provocare fără precedent".

Război în Israel, 11 decembrie 2023 | Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Război în Israel, 10 decembrie 2023 | Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, 9 decembrie 2023 | Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Război în Israel, 8 decembrie 2023 | Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, 7 decembrie 2023 | Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

×
Subiecte în articol: razboi Israel
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close