Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 65. Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, ziua 65. Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, ziua 65. Gruparea teroristă a avertizat că niciun ostatic luat pe 7 octombrie în sudul Israelului şi ţinut în Fâşia Gaza nu va ieşi ''viu'' fără negocieri şi fără un răspuns la cererile exprimate.

Război în Israel, ziua 65. Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri
Sursa foto: hepta / DPA Images / Abed Rahim Khatib
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2023   •   21:50

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Hamas afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri
  • OMS solicită un ajutor umanitar imediat pentru Fâșia Gaza
  • Aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza, de la începutul războiului
  • Sancțiuni împotriva Hamas și a coloniștilor israelieni, pe agenda miniștrilor de Externe ai UE
  • Netanyahu și-a exprimat "nemulțumirea" față de Putin la ONU în legătură cu poziția Rusiei față de războiul din Gaza
  • Șeful OMS afirmă că sistemul de sănătate din Gaza este "în genunchi și se prăbușește"
  • Premierul palestinian, despre promisiunea Israelului de a eradica Hamas: "Nu se va întâmpla"
  • Netanyahu a transmis că Israelul va continua "războiul just" pentru eliminarea Hamas
  • Aproximativ 100 de camioane cu ajutoare, trimise în Gaza
  • Armata israeliană anunță că încă patru soldați au fost uciși în Gaza
  • Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza
  • Erdogan cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU, despre care spune că a devenit un "Consiliul de protecţie a Israelului"
  • Forțele de Apărare fac un apel urgent la civilii din Khan Younis să părăsească zona

Update 22:00 Hamas a avertizat că niciun ostatic luat în 7 octombrie în sudul Israelului şi ţinut în Fâşia Gaza nu va ieşi ''viu'' fără negocieri şi fără ''a se răspunde la cererile'' mişcării islamiste palestiniene, transmite duminică AFP.

''Nici inamicul fascist şi conducerea sa arogantă, nici susţinătorii lor nu îşi vor putea recupera prizonierii în viaţă fără un schimb şi o negociere şi fără a răspunde la cererile rezistenţei'', a declarat purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării palestiniene Hamas, Abu Obeida.

Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240 care au fost duse în Fâşia Gaza.

Riposta armatei israeliene asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Gaza a condus la moartea a peste 16.000 de oameni şi rănirea altor cel puţin 40.000, conform datelor furnizate de autorităţile din enclava palestiniană, potrivit Agerpres.

Update 20:00  În contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a eşuat în încercarea de a cere o încetare a focului între Israel şi Hamas ca urmare a veto-ului exprimat de SUA, cele 34 de ţări membre ale Consiliului executiv al OMS cer ''trecerea imediată, durabilă şi fără obstacole a ajutorului umanitar'' în Fâşia Gaza.

Rezoluţia, propusă de Afganistan, Maroc, Qatar şi Yemen, solicită eliberarea de autorizaţii de ieşire pentru pacienţi, furnizarea de medicamente şi material medical pentru civili şi accesul la îngrijire medicală pentru orice persoană lipsită de libertate.

Documentul exprimă ''îngrijorarea gravă'' faţă de situaţia umanitară actuală şi face un apel la protejarea tuturor civililor.

Reprezentantul SUA a declarat că Washingtonul acceptă să nu se opună consensului asupra textului, dar a precizat că are ''importante rezerve'', afirmând că regretă lipsa de echilibru din rezoluţie.

Pentru Canada, textul este o ''rezoluţie de compromis'' ce ar fi putut de asemenea denunţa rolul Hamas în actualul conflict, luarea de ostatici şi ''utilizarea de scuturi umane''.

Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240 care au fost duse în Fâşia Gaza.

Riposta armatei israeliene asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Gaza a condus la moartea a peste 16.000 de oameni şi rănirea altor cel puţin 40.000, conform datelor furnizate de autorităţile din enclava palestiniană, potrivit AFP, citat de Agerpres

Update 19:30 Aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși și 49.500 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt, Ashraf Al-Qidra, a mai declarat pentru televiziunea Al Jazeera, într-un interviu telefonic, că circa 18.000 de palestinieni au fost uciși în timpul atacurilor israeliene.

Bilanțul include 297 de persoane ucise și peste 550 de răniți în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.

Update 18:00 Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) vor aborda luni posibilitatea de a bloca accesul la finanţare al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi de a-i sancţiona pe coloniştii israelieni responsabili de violenţe în Cisiordania ocupată, şefii diplomaţiilor europene urmând totodată să discute despre continuarea ajutorului acordat Ucrainei, în contextul în care Ungaria continuă să ridice obstacole, transmite duminică EFE.

Şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Bruxelles în Consiliul Afaceri Externe al UE, vor discuta din nou despre cum poate să fie garantată securitatea civililor din Fâşia Gaza în plină campanie militară a Israelului împotriva Hamas după atacurile teroriste comise de gruparea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian în 7 octombrie.

Ei vor aborda, de asemenea, importanţa prevenirii extinderii conflictului în regiune după reluarea luptelor din cauza imposibilităţii de a prelungi armistiţiul dintre Israel şi Hamas şi importanţa de a acţiona în favoarea soluţiei cu două state.

În acest context, miniştrii de externe europeni vor discuta o serie de idei propuse de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, bazate pe patru puncte de plecare: protecţia civililor, tranzitul ajutorului umanitar, evitarea unei escalade regionale şi un orizont politic cu o soluţie cu două state.

Cei douăzeci şi şapte sunt de acord că nu va exista nicio strămutare forţată a populaţiei din Fâşia Gaza, nici o ocupaţie israeliană a teritoriului enclavei palestiniene, nici o schimbare a graniţelor sale, nici o întoarcere a Hamas la guvernarea Fâşiei Gaza şi nici aplicarea în enclavă a unei soluţii diferite de cea a Cisiordaniei, întrucât ambele enclave formează Palestina, au indicat surse comunitare.

Referitor la aceste principii, Borrell a prezentat şapte posibile linii de acţiune asupra cărora miniştrii vor face schimb de opinii.

Acestea includ aspecte precum respectarea dreptului internaţional pentru stabilizarea Gaza, menţinerea posibilităţii a două state, revitalizarea Autorităţii Palestiniene, oferirea de sprijin suplimentar Palestinei prin misiuni de Politică Comună de Securitate şi Apărare, dacă este necesar, sau revigorarea procesului de pace.

Între timp, pe masa negocierilor este în discuţie aplicarea unor noi sancţiuni - care este de aşteptat să fie gata în două săptămâni - pentru a întrerupe accesul la finanţare al Hamas, care se află deja pe lista organizaţiilor teroriste a UE, precum şi posibilitatea de aplicare a unor măsuri restrictive coloniştilor israelieni responsabili de acte de violenţă în Cisiordania.

Surse comunitare au calificat drept "o provocare" planurile de a crea noi colonii israeliene în acea zonă, mai ales în contextul războiului din Gaza.

În orice caz, sancţiunile asupra coloniştilor israelieni - decise deja de către SUA - sunt mai puţin conturate în acest moment în UE decât posibilitatea de a impune restricţii suplimentare asupra Hamas, potrivit Agerpres.

Update 16:00 Premierul Benjamin Netanyahu a discutat astăzi cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul cu Hamas și despre situația din regiune", se arată în comunicat.

"Premierul și-a exprimat nemulțumirea față de pozițiile exprimate de reprezentanții ruși la ONU și în alte foruri împotriva Israelului", a adăugat comunicatul. 

Treisprezece țări, inclusiv Rusia, au votat vineri în favoarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza, care includea o cerere de încetare imediată a focului umanitar.

Declarația a subliniat, de asemenea, că Netanyahu i-a transmis lui Putin că "orice țară care ar suferi un atac terorist criminal, așa cum a experimentat Israelul, ar acționa cu nu mai puțină forță decât cea în care operează Israelul".

De asemenea, Netanyahu și-a "exprimat aprecierea" pentru efortul Rusiei de a elibera un cetățean israelian cu cetățenie rusă, adăugând că Israelul va continua să "folosească toate mijloacele, atât politice, cât și militare, pentru a elibera toți ostaticii noștri

O declarație a Kremlinului nu a făcut nicio referire la faptul că Netanyahu și-a exprimat "nemulțumirea", dar a afirmat că "partea rusă este pregătită să ofere toată asistența posibilă pentru a ușura suferința civililor și pentru a dezescalada conflictul".

Update 14:00 Aproximativ 600 de soldați ai forțelor de apărare israeliene (IDF) au fost răniți de la începutul invaziei terestre la 27 octombrie, a declarat duminică IDF, adăugând că aceștia au fost salvați din fâșie în aproximativ 300 de evacuări cu elicopterul.

În total, aproape 1.600 de soldați în total au fost răniți de când Israelul a început războiul în Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit cifrelor publicate", a adăugat FDI.

Bilanțul morților este în creștere: Sâmbătă, armata israeliană a anunțat că numărul total de soldați ai FDI care au murit în luptele din interiorul Gazelei a crescut de la focul din Liban.

Aproximativ 17.700 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrat de Hamas.

Update 12:00 Șeful OMS a subliniat duminică ceea ce a descris ca fiind impactul "catastrofal" al conflictului dintre Israel și Hamas asupra sistemului de sănătate din Gaza, exprimându-și regretul că o moțiune a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare a focului nu a fost aprobată vineri. 

"Este o afirmație evidentă să spunem că impactul conflictului asupra sănătății este catastrofal", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu în cadrul unei reuniuni de urgență a OMS care a avut loc duminică. 

"Sistemul de sănătate din Gaza este în genunchi și se prăbușește... Capacitatea sistemului de sănătate a fost redusă la o treime din ceea ce era", a declarat directorul general al OMS. 

Potrivit lui Tedros, doar 14 din cele 36 de spitale din Fâșia Gaza sunt parțial funcționale. Ca un exemplu privind condițiile, el a mai arătat cum două spitale importante din sudul Fâșiei Gaza funcționează la o capacitate de trei ori mai mare decât capacitatea lor de paturi. 

Supraaglomerarea creează "condițiile ideale" pentru răspândirea bolilor, a declarat înaltul oficial din domeniul sănătății, adăugând că există "semne îngrijorătoare" de boli epidemice, inclusiv icter și diaree cu sânge. 

Tedros a declarat că OMS s-a reunit duminică pentru a discuta o rezoluție care, dacă va fi adoptată, îi va cere să îndeplinească mai multe sarcini, inclusiv să prezinte un raport privind implicațiile crizei asupra sănătății publice.

"Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră. Aceste sarcini sunt aproape imposibile în circumstanțele actuale. Din acest motiv, secretarul general a invocat săptămâna trecută articolul 99 din Carta Națiunilor Unite și a cerut o încetare a focului umanitară", a declarat Tedros. 

Update 10:00 Israelul crede că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza înainte de începerea războiului pe 7 octombrie, au declarat duminică Forțele de Apărare israeliene pentru CNN. 

Luptătorii erau împărțiți în cinci brigăzi, 24 de batalioane și aproximativ 140 de companii, a declarat IDF pentru Alex Marquardt de la CNN, fiecare având capacități care includeau rachete antitanc, lunetiști și ingineri, precum și rețele de rachete și mortiere.

Consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, a estimat sâmbătă că cel puțin 7.000 dintre persoanele ucise în Gaza începând cu 7 octombrie erau "teroriști Hamas".

Hangebi a adăugat că nu crede că liderii Hamas se așteptau la amploarea răspunsului Israelului la atacul împotriva sudului Israelului din 7 octombrie, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane. 

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat sâmbătă că 17.700 de persoane au fost ucise în teritoriu de la 7 octombrie.

Update 8:35 Vorbind la Forumul de la Doha, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a sugerat că este nerealist ca Israelul să poată eradica Hamas, declarând pentru Becky Anderson de la CNN: "Nu se va întâmpla".

"Este foarte important să realizăm cu toții că Hamas este parte integrantă a mozaicului politic palestinian. Și, prin urmare, ca Israelul să pretindă că va eradica, va elimina Hamas, cred că este ceva care este total... în primul rând, nu se va întâmpla și este total inacceptabil pentru noi", a declarat Shtayyeh în cadrul unui panel alături de miniștrii de externe din Qatar și Iordania. 
Oficialii israelieni au promis să eradicheze Hamas din Gaza ca răspuns la atacul din 7 octombrie al mișcării militante palestiniene asupra Israelului, care a provocat moartea a aproximativ 1.200 de persoane și luarea de ostatici a peste 240 de persoane.

Shtayyeh a declarat că principala preocupare a palestinienilor în prezent este că "doresc să se oprească atrocitățile și genocidul care se întâmplă".

"Problema nu este de a pune Gaza sub custodie... Avem nevoie de o soluție politică cuprinzătoare care să pună capăt acestei suferințe palestiniene care a început acum 75 de ani. Evenimentele din Palestina nu au început doar la 7 octombrie", a spus el.

Update 00:00 Premierul Benjamin Netanyahu a mulțumit SUA pentru că a ales să se opună prin veto unei propuneri a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de a cere o încetare a focului între Israel și Hamas.

"Apreciez foarte mult poziția corectă pe care Statele Unite au adoptat-o în Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

"Și alte țări ar trebui să înțeleagă că este imposibil, pe de-o parte, să susții eliminarea Hamas și, pe de altă parte, să faci apel la încetarea războiului care va împiedica eliminarea Hamas”, a adăugat el.

Premierul susține că Israelul va continua războiul "just pentru a elimina Hamas și pentru a atinge celelalte obiective de război stabilite".

Totodată, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că decizia SUA de a se opune prin veto o face complice la crimele de război împotriva palestinienilor, potrivit Mediafax.

Război în Israel, 9 decembrie 2023 | Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Război în Israel, 8 decembrie 2023 | Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, 7 decembrie 2023 | Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, 6 decembrie 2023 | Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, 5 decembrie 2023 | Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close