Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 64. Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Război în Israel, ziua 64. Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:00 09 Dec 2023 Modificat la 23:13 09 Dec 2023
razboi in israel
Șeful grupării teroriste din Gaza: "Vom repeta atacul din 7 octombrie până când Israelul dispare" Sursa foto: Profimedia Images

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Aproximativ 100 de camioane cu ajutoare, trimise în Gaza
  • Armata israeliană anunță că încă patru soldați au fost uciși în Gaza
  • Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza
  • Erdogan cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU, despre care spune că a devenit un "Consiliul de protecţie a Israelului"
  • Forțele de Apărare fac un apel urgent la civilii din Khan Younis să părăsească zona
  • Președintele Autorității Palestiniene acuză SUA pentru "vărsarea de sânge" a civililor din Fâșia Gaza
  • Bombardamentele continuă în sudul orașului Khan Younis din Gaza
  • Ministerul Sănătății din Gaza: bilanțul victimelor palestiniene depășește 17.000 de morți.
  • Șeful ONU: Brutalitatea Hamas "nu poate justifica niciodată pedeapsa colectivă" a palestinienilor
  • Poliția a arestat un suspect pentru incendierea cortului de protest amplasat de rudele victimelor din 7 octombrie
  • IDF susține că au distrus clădirile folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din Fâșia Gaza

Update 23:00 Mai multe camioane cu ajutoare au ajuns, sâmbătă, în Gaza, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene, citată de CNN.

Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că echipele sale au primit 100 de camioane cu ajutoare prin punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza.

Transporturile conțin alimente, apă, ajutoare de urgență, provizii medicale și medicamente, a precizat grupul.

Un total de 3.499 de camioane au fost primite din 21 octombrie, a adăugat aceasta.

Înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, aproximativ 455 de camioane cu ajutoare traversau zilnic zona, potrivit ONU, potrivit Mediafax.

Update: 21:20 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că încă patru soldați au fost uciși în luptele din interiorul Fâșiei Gaza, scrie CNN.

Unul dintre ei, Maor Cohen Eisenkot, era nepotul ministrului Gadi Eisenkot, al cărui fiu, Gal, a fost ucis joi, în nordul Fâșiei Gaza.

Maor Cohen Eisenkot, în vârstă de 19 ani, era soldat al Brigăzii Golani. El a fost ucis vineri, a precizat IDF.

Toți cei patru soldați uciși luptau în sudul Fâșiei Gaza.

Până în prezent, 96 de soldați ai IDF au murit în lupte în interiorul Fâșiei Gaza, potrivit armatei.

Un comunicat al IDF a mai precizat că 12 soldați au fost grav răniți în weekend în timpul luptelor din interiorul fâșiei, iar doi soldați au fost grav răniți vineri de tirurile Hezbollah din Liban.

Update 20:20 Cel puțin 70 de oameni și-au pierdut viața și peste 160 au fost răniți, după ultimele raiduri aeriene în Gaza.

Între timp, forțele armatei israeliene au anunțat că încă un ostatic luat de Hamas a fost ucis. 
Potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas, 71 de cadavre au fost aduse la spitalul din Fâșia Gaza, în ultimele 24 de ore, după atacurile israeliene. 

Update 19:20 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat sâmbătă Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, despre care a spus că a devenit "Consiliul de protecţie a Israelului", a doua zi după vetoul american asupra unei rezoluţii în care se cerea încetarea focului în Gaza, transmite AFP.

"Din 7 octombrie, Consiliul de Securitate a devenit un consiliu pentru protecţia şi apărarea Israelului", a denunţat şeful statului turc, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Declaraţia drepturilor omului. Potrivit Reuters, el a cerut totodată reformarea Consiliului de Securitate al ONU.

Solicitarea de încetare a focului în Gaza făcută de ''Consiliul de Securitate al ONU este respinsă doar de vetoul SUA. Este aceasta drept? Consiliul de Securitate al ONU trebuie să fie reformat", a declarat Erdogan la o conferinţă privind drepturile omului care se desfăşoară la Istanbul.

Şeful statului turc a insistat din nou că ''lumea este mai mare decât cinci'', o referire la faptul că Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permanenţi cu drept de veto, China, Franţa, Rusia, Regatul Unit şi SUA.

"O altă lume este posibilă, dar fără America. Statele Unite sunt alături de Israel cu banii şi echipamentele lor militare. Hei, America! Cât vei plăti pentru asta? (...) În fiecare zi, Declaraţia Drepturilor Omului este încălcată în Gaza", a continuat el.

La rândul său, preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că el consideră SUA "responsabile de vărsarea de sânge" din Gaza, după vetoul exprimat de Washington. Calificând poziţia americană drept "imorală", Abbas a adăugat că el consideră SUA "responsabile de vărsarea de sânge a copiilor, femeilor şi persoanelor vârstnice palestiniene din Fâşia Gaza, căzute victime ale forţelor de ocupaţie" israeliene.

Potrivit unui comunicat difuzat de biroul său de presă, SUA sunt "partenere" ale Israelului la "delictele de genocid, epurare etnică şi război" pe care statul israelian le comite în Gaza, în Cisiordania ocupată şi în Ierusalim.

"Această politică devine un pericol pentru lume şi o ameninţare pentru securitatea şi pacea internaţionale", a adăugat Abbas.

În schimb, liderul opoziţiei de centru din Israel, Yair Lapid, a afirmat că antisemitismul este unica "explicaţie raţională" pentru decizia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a insista asupra unei încetări umanitare a focului în Gaza.

Guterres a recurs săptămâna aceasta la un mecanism excepţional din Carta Naţiunilor Unite, articolul 99, care îi permite să solicite intervenţia Consiliului în cazuri de ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii în lume, iar rezoluţia ce a urmat a fost blocată prin veto de către SUA.

"Doar când Israelul se apără după ce copiii noştri au fost ucişi de terorişti brutali şi oamenii noştri au fost luaţi ostatici secretarul general al ONU decide brusc să invoce articolul 99 pentru a ajuta Hamas. Cum ştim că-i vorba despre antisemitism? Pentru că nu există nicio altă explicaţie raţională", a scris sâmbătă Lapid, într-o serie de postări pe social media.

Lapid s-a referit la alte conflicte letale, precum cele din Sudan şi Siria, spunând că în aceste cazuri nici Guterres şi nici predecesorii săi nu au recurs la articolul 99 pentru a impune o dezbatere în Consiliul de Securitate, potrivit Agerpres.

Update 17:00 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a convocat-o vineri pe președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Mirjana Spoljaric Egger, și mai mulți diplomați de rang înalt din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre criza umanitară actuală din Gaza.

După cum a relatat CNN, SUA s-au confruntat cu critici pentru că au blocat o rezoluție a ONU care cerea încetarea focului în Gaza. SUA a intensificat presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a proteja civilii, dar rămâne un aliat crucial.

Convorbirea lui Blinken cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, "a afirmat urgența de a răspunde nevoilor umanitare din Gaza, de a preveni extinderea conflictului și de a consolida stabilitatea regională", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat privind convorbirea.

De asemenea, Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că Blinken s-a întâlnit vineri cu o delegație reprezentând Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică, din care au făcut parte miniștrii de externe ai Egiptului, Iordaniei, Qatarului, Arabiei Saudite și Turciei, precum și un înalt oficial al Autorității Palestiniene. 

În timpul întâlnirii, Blinken "a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru dreptul Israelului de a se asigura că Hamas nu poate repeta niciodată atacurile din 7 octombrie, precum și urgența de a răspunde nevoilor umanitare din Gaza, de a proteja civilii palestinieni de vătămări, de a preveni deplasările și de a limita extinderea conflictului", se arată în declarație.

Update 14:30 Pe fondul luptelor violente din orașul Khan Younis și din jurul acestuia, în sudul Fâșiei Gaza, Forțele de Apărare ale Israelului au lansat ceea ce numesc "un apel urgent" pentru ca civilii să părăsească o mare parte din zonă. 

Într-o postare pe X, fostul Twitter, purtătorul de cuvânt al FDI pentru presa arabă, Avichay Adraee, a lansat "un apel urgent către locuitorii din cartierele Al-Katiba, Al Mahatta și centrul orașului din guvernoratul Khan Younis" să evacueze.
Adraee a precizat cinci blocuri o hartă publicată de IDF de pe care oamenii sunt îndrumați să evacueze.

"Vă invităm să părăsiți urgent locul în care vă aflați și să vă îndreptați spre adăposturile cunoscute la vest de Khan Younis", a declarat el pe X.

Nu este clar câți oameni ar putea fi conștienți de această instrucțiune, având în vedere lipsa rețelelor de comunicații și a disponibilității internetului în mare parte din Gaza. De asemenea, nu este clar la ce adăposturi se referă Adraee; CNN a contactat IDF pentru mai multe clarificări.

Update 12:00 Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că Statele Unite sunt responsabile pentru "vărsarea de sânge" a civililor din Fâșia Gaza, la o zi după ce Statele Unite au pus veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza.

Potrivit agenției oficiale palestiniene de știri WAFA, Abbas a condamnat veto-ul american, calificând poziția americană drept "lipsită de etică" și "o încălcare flagrantă a tuturor valorilor și principiilor umane".

Potrivit WAFA, Abbas a considerat Statele Unite "responsabile pentru vărsarea de sânge asupra copiilor, femeilor și bătrânilor palestinieni din Fâșia Gaza".

Abbas a afirmat că SUA sunt complice la ceea ce el a spus că sunt "crime de război comise de forțele de ocupație israeliene împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalim", potrivit WAFA, îndemnând comunitatea internațională să caute soluții, "înainte ca această criză periculoasă să se transforme într-un război religios care amenință întreaga lume".

Update 10:00 Bombardamentele din apropierea spitalului Al-Amal și a sediului Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) din sudul orașului Khan Younis din Gaza au continuat sâmbătă dimineața, potrivit PRCS.

Într-o înregistrare video postată de PRCS pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, se poate vedea în depărtare o coloană de fum.

CNN a geolocalizat videoclipul, care pare să fi fost filmat dintr-un complex medical din Khan Younis, care găzduiește spitalul Al-Amal.

La începutul acestei săptămâni, PRCS a subliniat că Spitalul Al-Amal continuă să se confrunte cu penuria de combustibil, ceea ce obligă la întreruperea serviciilor.

Armata israeliană afirmă că Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, este un "bastion principal" al Hamas.

Update 8:30 Două dintre cele mai vechi moschei din orașul Gaza se pare că au suferit pagube importante în urma loviturilor aeriene de la începutul acestei săptămâni, potrivit autorităților din Gaza și din Cisiordania ocupată.

Moscheea Great Omari, cea mai veche moschee din orașul Gaza, pare să fi fost redusă la moloz, cu cea mai mare parte a spațiilor sale în ruine și doar minaretul său părând a fi oarecum intact, arată fotografiile și videoclipurile apărute pe rețelele de socializare.

Hamas a acuzat Israelul pentru "distrugerea" moscheii, calificând-o drept o "crimă odioasă și barbară care vizează un important punct de reper istoric și un simbol religios al orașului Gaza".

Potrivit declarației Hamas, până în prezent au fost distruse 104 moschei și trei biserici istorice.

CNN nu poate confirma în mod independent aceste cifre sau amploarea pagubelor provocate.

Update 00:00 Mohammas Shtayyeh este de părere că rezultatul preferat ar fi ca Hamas să devină un partener secundar în cadrul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Mai mult, acesta susține că Hamas ar putea ajuta la construirea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

„Nu va exista un Hamas, îl vom elimina. Faptul că aceasta este propunerea Autorității Palestiniene nu face decât să îmi întărească politica: Autoritatea Palestiniană nu este soluția”, susține Netanyahu.

Apocalipsa din Gaza, denunțată de ONG-uri: ”viermi în răni, copii amputați fără anestezic”

ONG-urile internaționale avertizează că situația din Gaza este una ”apocaliptică”, iar cel mai mult au de suferit copiii, forțați să sufere orori de neimaginat.

”Cei care au supraviețuit bombardamentelor sunt acum în pericol iminent de a muri de foame și de boală. Sute de copii stau la coadă pentru o singură toaletă, viermi în răni, copii amputați fără anestezic. Nu avem cuvinte pentru a descrie ororile care au loc în Gaza. Copii și familii rătăcesc pe străzi, fără hrană, fără să aibă unde să meargă și fără să aibă cu ce să să supraviețuiască”, a declarat Alexandra Saieh, de la Salvați Copiii.

Peste 17.000 de oameni au murit în Gaza, susține Ministerul Sănătății de acolo, iar 70% dintre aceștia sunt copii și femei.

„Niciun loc nu este sigur în Gaza”, a declarat Shaina Low, de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați.

Mai mult de jumătate din locuințele de acolo au fost avariate sau distruse, iar 1,9 milioane de locuitori - dintr-un total de 2,4 milioane - au fost strămutați din cauza războiului, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Război în Israel, 8 decembrie 2023 | Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, 7 decembrie 2023 | Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, 6 decembrie 2023 | Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, 5 decembrie 2023 | Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

×
x close