Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 63. Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, ziua 63. Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, ziua 63. Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă o întâlnire în care ar putea lua decizia de a solicita încetarea focului armat din acest război.

Război în Israel, ziua 63. Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Oliver Marsden
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2023   •   15:37

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Ministerul Sănătății din Gaza: bilanțul victimelor palestiniene depășește 17.000 de morți.
  • Șeful ONU: Brutalitatea Hamas "nu poate justifica niciodată pedeapsa colectivă" a palestinienilor
  • Poliția a arestat un suspect pentru incendierea cortului de protest amplasat de rudele victimelor din 7 octombrie
  • IDF susține că au distrus clădirile folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din Fâșia Gaza
  • Israelul anunță că 137 de persoane sunt ținute ostatice în Fâșia Gaza
  • Loviturile Israelului, mai intense în Fâșia Gaza
  • Cinci palestinieni, împușcați într-o tabără din nordul Cisioardaniei
  • Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat
  • IDF: Aproximativ 450 de ținte au fost lovite în ultima zi.Mai mulți teroriști Hamas, uciși în Khan Yunis
  • Lupte intense în Fâșia Gaza. Zeci de teroriști Hamas s-au predat
  • Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși
  • Blinken îndeamnă Israelul să facă mai mult pentru a proteja civilii în sudul Fâşiei Gaza
  • Zeci de bărbați din Gaza s-au predat armatei israeliene
  • Armata israeliană afirmă că Hamas lansează rachete din interiorul zonelor umanitare din Gaza
  • „Toată lumea din Gaza este înfometată”, spune șefa Programului Alimentar Mondial
  • Imagini din timpul unui atac israelian cu dronă asupra unor agenți Hamas
  • Armata israeliană avansează în Khan Yunis

Update 22:10 Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul israelian Gilad Erdan a declarat că forumul ar trebui să ceară Hamas să oprească focul, dacă dorește să pună capăt luptelor din Gaza.

"De ce acest proiect de rezoluție nu îi vizează pe Yahya Sinwar și Ismail Haniyeh? Oare nu știți cine a fost responsabil pentru încheierea precedentei încetări a focului și pentru reaprinderea ostilităților?", a declarat el, referindu-se la liderii grupării teroriste.

Update 21:00 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că doi soldați au fost grav răniți în timpul unei operațiuni de salvare a ostaticilor în Fâșia Gaza în cursul nopții.

"Trupele au făcut un raid într-un sit al Hamas, au ucis teroriștii care au participat la răpirea și ținerea ostaticilor", spune el.

El spune că operațiunea a eșuat și că niciun ostatic nu a fost salvat.

"Vom continua să acționăm în mai multe moduri, din punct de vedere operațional și al informațiilor, împreună cu Shin Bet, pentru a-i readuce acasă pe toți ostaticii și pentru a obține informații despre ei", adaugă el, potrivit The Times of Israel.

Update 19:49 Forțele de apărare israeliene spun că au lovit astăzi mai multe locații ale Hezbollah în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate de la graniță.

Acesta spune că mai multe rachete au fost lansate spre nordul Israelului în ultima oră, declanșând sirenele în Galileea.

Trupele au bombardat locurile de lansare cu artileria, adaugă FDI.

Update 19:15 Vineri, la două luni de atacurile Hamasului, au avut loc confruntări între Israel și Hamas ce au făcut ravagii în Fâșia Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza precizează că bilanțul victimelor palestiniene depășește 17.000 de morți.

70% dintre persoanele decedate sunt copii și femei.

Update 18:00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă că brutalitatea Hamas nu poate justifica niciodată "pedeapsa colectivă" a palestinienilor, în timp ce Israelul își intensifică campania împotriva grupării teroriste din Fâșia Gaza.

"Aproximativ 130 de ostatici sunt încă ținuți prizonieri. Solicit eliberarea lor imediată și necondiționată, precum și un tratament uman și vizite din partea Comitetului Internațional al Crucii Roșii până la eliberarea lor", a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al organizației.

"În același timp, brutalitatea săvârșită de Hamas nu poate justifica niciodată pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a adăugat el.

Update 16:42 Poliția anunță arestarea unui suspect pentru incendierea unui cort de protest din apropierea Ministerului de Finanțe din Ierusalim, instalat de rudele celor uciși și luați ostatici în atacul Hamas din 7 octombrie.

Focul a fost stins rapid de cetățeni după ce a provocat pagube ușoare la cort, potrivit poliției.

Potrivit unui comunicat al poliției, suspectul, un rezident din sudul Israelului în vârstă de 50 de ani, a fost dus la o secție din Ierusalim pentru a fi interogat.

Update 15.36 IDF susține că au distrus clădirile folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din Fâșia Gaza

Forțele de Apărare Israeliene au transmis că au distrus clădirile folosite de Hamas la universitatea Al-Azhar din cartierul Rimal, din Fâșia Gaza.

"Soldații IDF din Batalionul 749 de Inginerie Rezervă al echipei de luptă a Brigăzii Bislah au distrus ieri clădiri, inclusiv infrastructuri teroriste, care au fost folosite pentru activitatea Hamas la Universitatea „Al-Azhar” din Rimal”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Update 14.38 Israelul anunță că 137 de persoane sunt ținute ostatice în Fâșia Gaza

Numărul ostaticilor despre care se presupune că ar fi ținuți în Fâșia Gaza este acum de 137, a anunțat astăzi Biroul premierului israelian. Un bărbat israelian despre care se crede că se afla printre ei a fost declarat mort, în timpul atacului Hamas, din 7 octombrie, în urma unor confirmări oficiale.

Kibbutzul Be’eri a anunțat ieri moartea rezidentului Dror Kaplun, în vârstă de 68 de ani. Rămășițele sale au fost identificate de Forțele de Apărare Israelului cu asistența Autorității pentru Antichități din Israel, care în mod normal se ocupă de arheologie.

Anunțul vine la nouă săptămâni după atacul din 7 octombrie.

Update 12.16 Cinci palestinieni, împușcați într-o tabără din nordul Cisioardaniei

Forțele israeliene au împușcat astăzi cinci palestinieni într-o tabără de refugiați din nordul Cisiordaniei ocupate, a anunțat Ministerul Sănătății din cadrul Autorității Palestiniene.

Ministerul palestinian nu i-a identificat pe cei morți, dar a precizat că aceștia au fost uciși "de gloanțe ale ocupantului (n.r. Israel) în tabăra de refugiați al-Fara", în regiunea Tubas. Contactată de AFP, armata israeliană nu a făcut niciun comentariu până la transmiterea știrii.

"Ciocniri au izbucnit cu forțele (israeliene) care au luat cu asalt tabăra, pe fondul unor focuri de armă intense și al zgomotului unor explozii", a relatat agenția oficială palestiniană de presă Wafa

Update 10.46 Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească la presiunea Secretarului General António Guterres și va solicita o încetare imediată a focului după opt săptămâni de război.

Într-o scrisoare adresată consiliului, miercuri, Guterres a invocat articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că Secretarul General poate aduce în atenția consiliului "orice chestiune care, în opinia sa, amenință menținerea dreptului internațional, păcii și securității”. Nimeni nu mai solicitase așa ceva de zeci de ani.

Emiratele Arabe Unite au depus un nou proiect de rezoluţie prin care cer încetarea focului în Gaza. Încercări similare au eşuat până acum din cauza rezistenţei din partea Statelor Unite.

Update 09.36 IDF: Aproximativ 450 de ținte au fost lovite în ultima zi.Mai mulți teroriști Hamas, uciși în Khan Yunis

Forțele marinei israeliene au lovit infrastructura teroristă Hamas. În ultima zi, aproximativ 450 de ținte au fost lovite din aer, mare și sol, în timp ce trupele IDF care operează în Fâșia Gaza au continuat luptele ample cu teroriștii. Trupele continuă să opereze pentru a localiza și distruge puțurile din tunelurile subterane, armele și infrastructura suplimentară de teroare.

Ca parte a activității IDF în Khan Yunis, trupele armatei israeliene au direcționat avioane IAF pentru a ucide mai mulți teroriști într-o serie de lovituri precise, de două ore. Trei terorişti identificaţi de trupe au fost loviţi de un UAV. Doi dintre ei au fost uciși, iar al treilea a dezvăluit locația celorlalți teroriști care se ascundeau într-un complex militar pentru a lansa rachete împotriva armatei israeliene.

Update 08.36 Lupte intense în Fâșia Gaza. Zeci de teroriști Hamas s-au predat

Imagini cu teroriştii Hamas care s-au predat poliţiei israeliene au circulat pe toate platformele sociale. Militanţii au fost dezbrăcaţi şi duşi la sediile securităţii israeliene pentru interogatoriu.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israeliene a declarat că unii dintre ei s-au predat, iar alţii au fost capturaţi în zonele în care se dau încă lupte masive. Între timp, Statele Unite transmit Israelului să facă mai mult pentru protejarea civililor din Fâşia Gaza. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Luptători ai IDF și ai Shin Bet au arestat și interogat sute de persoane suspectate de implicare în activități teroriste. Zilele trecute, mulți s-au predat. Informațiile pe care le adunăm în timpul interogatoriilor ne ajută să continuăm luptele. Jabaliya și Shujaiya sunt fortărețe. Sunt tabere de refugiați ai teroriștilor.

Noi luptăm împotriva lor. Ei se ascund în subteran și ies afară, iar noi luptăm. O parte din luptători - cine rămâne în această zonă - ies, unii din puțuri de tunel, alții din case. Investigăm cine are legături cu Hamas și cine nu. Îi arestăm pe toți și îi interogăm. Vom continua să dezmembrăm aceste zone până când vom termina - în Jabaliya, în Shujaiya, în Khan Younis și în orice loc în care operăm - vom continua în același mod", a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA.

Televiziunea israeliană a relatat că unii participanţi purtau placarde contrare unui acord. "Un glonţ în cap pentru fiecare terorist şi nu există coexistenţă cu inamicul", se putea citi pe una dintre placarde, potrivit canalului Kan.

Poliţia a împiedicat zeci de demonstranţi să defileze prin Oraşul Vechi.

Război în Israel, 7 decembrie 2023 | Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, 6 decembrie 2023 | Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, 5 decembrie 2023 | Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, 3 decembrie 2023 | Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Ce trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate
x close