Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 62. Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, ziua 62. Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, ziua 62. Doi înalți oficiali ai serviciilor de informații Hamas au fost uciși, afirmă armata israeliană.

Război în Israel, ziua 62. Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși
Sursa foto: hepta / DPA Images / Abed Rahim Khatib
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   23:00

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși
  • Blinken îndeamnă Israelul să facă mai mult pentru a proteja civilii în sudul Fâşiei Gaza
  • Zeci de bărbați din Gaza s-au predat armatei israeliene
  • Armata israeliană afirmă că Hamas lansează rachete din interiorul zonelor umanitare din Gaza
  • „Toată lumea din Gaza este înfometată”, spune șefa Programului Alimentar Mondial
  • Imagini din timpul unui atac israelian cu dronă asupra unor agenți Hamas
  • Armata israeliană avansează în Khan Yunis
  • Casa liderului Hamas, încercuită de armata israeliană
  • Șeful OMS spune că sistemul de sănătate din Gaza este „îngenuncheat”
  • Încă doi soldați israelieni au murit în luptele din Fâșia Gaza
  • Benjamin Netanyahu: Armata israeliană a înconjurat casa liderului Hamas Yahya Sinwar
  • Autoritatea Palestiniană nu va guverna Gaza atâta timp cât Netanyahu este prim-ministru în Israel
  • ONU: 600.000 de civili din sudul Fâșiei Gaza au primit ordin de evacuare, dar nu au unde să se ducă
  • Arabia Saudită cere SUA să dea dovadă de reținere la atacurile rebelilor Houthi
  • Fost premier israelian: "Dacă am fi vrut să facem rău civililor din Gaza, am fi putut câștiga războiul într-o zi"

Update 23:00 - Armata israeliană afirmă că a ucis doi oficiali din cadrul serviciilor de informații ale grupării militante Hamas.

Unul dintre ei era responsabil pentru "toate observațiile Hamas" și a ajutat la planificarea atacurilor din 7 octombrie.

Update 21:55 - Consiliul de Securitate al ONU intenţionează încă o dată să abordeze războiul din Gaza vineri, la îndemnul secretarului general al ONU Antonio Guterres, informează joi agenţia DPA.

Reuniunea de la New York este programată pentru ora 10 dimineaţă (15.00 GMT), au anunţat joi Naţiunile Unite.

Emiratele Arabe Unite au depus un nou proiect de rezoluţie prin care cer încetarea focului în Gaza. Încercări similare au eşuat până acum din cauza rezistenţei din partea Statelor Unite.

Update 21:10 - Israelul trebuie să facă mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni în cadrul ofensivei sale în sudul Fâşiei Gaza, i-a transmis joi secretarul de stat american Antony Blinken ministrului israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, în cursul unei convorbiri telefonice, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.

Blinken i-a cerut ministrului Ron Dermer ca guvernul său să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, salutând în acelaşi timp decizia Israelului de a permite să intre mai mult carburant în enclava dens populată, a indicat acelaşi oficial, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Israelul a dus lupte joi împotriva combatanţilor Hamas în cele mai mari oraşe din Fâşia Gaza, afirmând că a atacat zeci de ţinte. 

Update 18:40 - Negocierile pentru deschiderea celei de-a doua treceri spre Gaza sunt "promițătoare".

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că negocierile pentru deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom prezintă "semne promițătoare", potrivit Sky News.

Update 17:30 - Mai multe clipuri filmate în Gaza arată cum armata a adunat zeci de palestinieni - despre care presa ebraică spune că ar fi posibili suspecți ai Hamas - care s-au predat trupelor israeliene.

Într-un filmuleț, un grup de tineri este văzut în timp ce este transportat în spatele unui vehicul militar israelian, potrivit Times of Israel.

Update 16:20 - Organizaţia Amnesty International a anunţat joi că loviturile israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Issam Abdallah, de la Reuters, şi au rănit alte şase persoane în sudul Libanului pe 13 octombrie au fost probabil un atac direct împotriva civililor care trebuie să fie investigat ca o crimă de război, informează Reuters.

Update 14:45. Tancuri israeliene înconjoară tabăra de refugiați de la Jabalia

Situația din tabăra de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza este foarte dificilă, sute de tancuri înconjurând zona dens populată, după cum relatează martorii citați de BBC.

Autoritatea locală condusă de Hamas afirmă că aproximativ 100.000 de persoane se află încă în tabără, fără un spital funcțional și în pericol de a muri de foame.

De când armistițiul dintre Israel și Hamas s-a încheiat, niciun ajutor nu a ajuns în nordul Fâșiei, iar în timpul încetării temporare a focului, foarte puține alimente și combustibil au fost primite.

„În timpul armistițiului, ne-am mutat la spital, am crezut că este mai sigur decât casa mea, dar ieri obuzele au aterizat în interiorul zonei și a trebuit să fugim. Soțul meu, Maher, a fost ucis pe 29 noiembrie când încerca să cumpere niște alimente de la piața locală, nu știu ce să fac sau unde să mă duc, nu am bani, nu am mâncare și foarte puțină apă potabilă. Mi-e teamă că vor muri de foame copiii mei”, a declarat pentru BBC Hanan Alturok, în vârstă de 56 de ani, mamă a opt copii.

„Toate spitalele din nord sunt scoase din funcțiune, inclusiv ultimul spital funcțional, Kamal Adwan, care a fost puternic bombardat de obuze de artilerie”, a declarat directorul general al Ministerului Sănătății condus de Hamas, dr. Munir Al-Bursh, adăugând că în piața Jabalia a fost săpată o groapă comună pentru mai mult de 100 trupuri.

Update 13:25. Armata israeliană afirmă că Hamas lansează rachete din interiorul zonelor umanitare din Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că Hamas a lansat rachete din interiorul zonelor umanitare din Gaza asupra civililor israelieni, relatează The Times of Israel.

„Ieri, la ora 15:59 (miercuri, aceeași oră în România – n.r.), teroriștii Hamas au lansat 12 rachete spre civili israelieni în orașul Beer Șeva din sudul Israelului. Rachetele au fost lansate din apropierea corturilor civililor evacuați din Gaza în Rafah, în sudul Gaza, și de lângă instalațiile Națiunilor Unite”, precizează armata israeliană.

De asemenea, IDF afirmă că anterior, tot miercuri, „Hamas a lansat o rachetă din interiorul unei zone umanitare. Racheta a ratat tragerea, punând în pericol mulți civili din Gaza”.

Update 12:20. „Toată lumea din Gaza este înfometată”, spune șefa Programului Alimentar Mondial

Șefa Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, trage un semnal de alarmă cu privire la accesul limitat la alimente și apă în Fâșia Gaza, relatează CNN.

„Sistemul umanitar se prăbușește. Toată lumea din Gaza este înfometată”, a declarat McCain, miercuri.

Potrivit datelor PAM, 97% dintre gospodăriile palestiniene din nordul Fâșiei Gaza și 83% dintre cele din sud au raportat un consum alimentar inadecvat, mulți dintre civili petrecând cel puțin o zi fără să mănânce.

„Aproximativ 88% dintre gospodăriile din guvernoratele din nord și aproximativ 54% din guvernoratele din sud au raportat că au petrecut cel puțin o zi și o noapte întreagă fără mâncare în ultimele patru săptămâni, pentru că nu existau suficiente alimente”, a precizat PAM în ultimul său raport, adăugând că 20% dintre cei din nord și 14% din sud au fost nevoiți să facă acest lucru de mai mult de zece ori.

În același timp, lipsa gazului pentru gătit i-a determinat pe mulți să recurgă la arderea deșeurilor, a lemnelor de foc și a resturilor de lemn, ceea ce poate avea consecințe negative asupra sănătății, inclusiv riscul ridicat de boli respiratorii, se mai precizează în raport.

De asemenea, nivelurile medii zilnice de consum de apă curată variază între 1,5-1,8 litri pe persoană în întreaga enclavă, ceea ce este cu mult sub volumul mediu minim de 15 litri de apă pentru băut și igienă pe zi de persoană.

Update 11:05. Imagini din timpul unui atac israelian cu dronă asupra unor agenți Hamas

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat imagini care arată un atac cu dronă de miercuri asupra unor agenți Hamas în zona Khan Yunis, relatează The Times of Israel.

Potrivit armatei israeliene, agenții au ieșit dintr-un tunel aflat sub o clădire prăbușită, iar unul dintre ei avea asupra sa o grenadă propulsată de rachetă.

Trupele israeliene au distrus puțul tunelului, mai precizează IDF.

Update 10:15. Armata israeliană avansează în Khan Yunis

Forțele israeliene continuă să avanseze în Fâșia Gaza, în special în nordul și în regiunea sudică Khan Yunis.

Forțele de apărare israeliene au înconjurat cu tancuri locuința „creierului atacurilor din 7 octombrie”, Yahya Sinwar. Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului Khan Yunis, la sud de Gaza.

Forțele de apărare israeliene (FDI) au înconjurat cu tancuri locuința în care s-ar ascunde „creierului atacurilor din 7 octombrie”, Yahya Sinwar, conform CNN. Cu toate acestea, nu există nicio urmă a liderului terorist.

Potrivit unor surse palestiniene, acesta nu se mai află în zonă. Dar premierul Netanyahu a avertizat: "Este doar o chestiune de timp". "Atâta timp cât sunt premier, nu se va întâmpla" ca Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) să controleze Gaza, a declarat Benyamin Netanyahu, explicând că "cei care își educă copiii în terorism, îl finanțează și îi susțin familiile nu vor putea guverna Gaza după eliminarea Hamas". Israelul face "pași importanți" pentru a proteja mai bine civilii în timpul ofensivei sale din sudul Fâșiei Gaza, spunea miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, într-un interviu în exclusivitate pentru emisiunea "King Charles" de la CNN.

Șeful diplomației americane a lăsat să se înțeleagă că forțele israeliene țin cont de apelul său de a opera diferit în această fază a războiului cu Hamas față de cum au făcut-o în nordul Gaza. "Le-am spus foarte clar când am fost acolo, în urmă cu doar o săptămână, că nu putem repeta în sud ceea ce s-a întâmplat în nord în ceea ce privește pagubele provocate civililor", a spus Blinken. „

Vedem zone desemnate în mod clar de Israel ca fiind zone sigure, unde nu vor exista focuri de armă sau forțe armate. Am văzut eforturi pentru a ne asigura că oamenii știu că trebuie să se deplaseze - și nu în tot orașul, ci doar în anumite cartiere. Acest lucru este pozitiv”, a adăugat el. Cu toate acestea, Blinken a declarat că mai sunt multe de făcut, calificând drept "sfâșietor" numărul mare de morți în rândul civililor din Fâșia Gaza, devastată de război.

Diplomatul a continuat să facă apel la crearea de "coridoare sigure", astfel încât civilii să se poată deplasa "din zonele care pot fi în pericol către locuri unde vor fi în siguranță", și a subliniat necesitatea ca aceste locuri să aibă suficiente alimente, apă și medicamente.

Update 09:10. Casa liderului Hamas, încercuită de armata israeliană

Armata israeliană continuă ofensiva în Fâşia Gaza. În cea de-a 62-a zi de conflict, forţele militare atacă din toate părţile şi îl vânează pe liderul grupării teroriste, după ce au reuşit să cucerească marele oraş Khan Yunis din susdul Gaza.

Locul în care principalul lider al Hamas s-ar ascunde a fost încercuit de forţele israeliene.

De altfel, reprezentanţii forţelor de apărare ale Israelului anunţă că militarii au descoperit unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâşia Gaza. Depozitul este în apropierea unei şcoli şi a unei clinici. Imaginile au arătat diferite tpuri de arme, inclusiv rachete antitanc, dispozitive explozive şi rachete cu rază lungă de caţiune.

Update 08:00. Șeful OMS spune că sistemul de sănătate din Gaza este „îngenuncheat”

Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „îngenuncheat” și se apropie de un colaps total, afirmă directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un mesaj pre rețeaua X, citat de The Times of Israel.

Șeful OMS și-a exprimat, totodată, sprijinul pentru apelurile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru încetarea focului.

„Sistemul de sănătate din Gaza este îngenuncheat și aproape de colaps total. Avem nevoie de pace pentru sănătate”, a subliniat șeful OMS în mesajul său.

Update 07:15. Încă doi soldați israelieni au murit în luptele din Fâșia Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat moartea a încă doi soldați în Fâșia Gaza, numărul militarilor uciși în timpul ofensivei terestre împotriva Hamas ajungând astfel la 86, relatează The Times of Israel.

Cei doi soldați uciși sunt sergentul-major Amit Bonzel și sergentul-major Alemnew Emanuel Feleke, ambii în vârstă de 22 de ani.

Alți trei rezerviști din unitatea de recunoaștere a Brigăzii de parașutiști au fost grav răniți în bătălia în care a fost ucis Bonzel, iar un alt soldat a fost rănit în timpul unei bătălii separate, de miercuri, în Gaza.

Update 00:00 Vorbind la câteva zile de la reluarea ofensivei forțelor israeliene în sudul Fâșiei Gaza, Miller a declarat că SUA doresc "să vadă că numărul de morți în rândul civililor este mai mic decât a fost".

"O bună componentă a acestui lucru este problema prezentată de Hamas, care se încorporează în situri civile în Khan Younis, la fel cum a făcut-o și în orașul Gaza, dar acest lucru nu diminuează povara care revine Israelului de a face tot ce poate pentru a reduce daunele provocate civililor", a spus el în timpul unei conferințe de presă.

Miller a precizat că conflictul din sudul Fâșiei Gaza se află "încă într-un stadiu incipient" și nu a vrut să spună dacă SUA consideră că forțele israeliene desfășoară această parte a ofensivei lor în mod diferit față de cea din nord. 

Miller a declarat că Departamentul de Stat a avut "câteva conversații foarte sincere cu guvernul Israelului despre acest lucru atunci când am fost acolo săptămâna trecută", când secretarul de stat american Antony Blinken a fost în vizită în Israel.

"Continuăm să avem discuții foarte sincere cu ei despre această chestiune și cred că voi lăsa lucrurile așa", a spus el.

Săptămâna trecută, Blinken a declarat că Israelul trebuie să ducă războiul diferit în sud față de cum a făcut-o în nord.

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, 5 decembrie 2023 | Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, 3 decembrie 2023 | Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

Război în Israel, 2 decembrie 2023 | Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close