Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 71. Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni. Sute de protestatari au ieșit pe străzi în Tel Aviv

Război în Israel, ziua 71. Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni. Sute de protestatari au ieșit pe străzi în Tel Aviv

Război în Israel, ziua 71. Guvernul palestinian Hamas a anunţat că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au provocat moartea a 18.800 de persoane de la începutul războiului, pe 7 octombrie

Război în Israel, ziua 71. Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni. Sute de protestatari au ieșit pe străzi în Tel Aviv
Sursa foto: hepta / DPA Images / Abed Rahim Khatib
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   22:20

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Criza ostaticilor: reprezentantul Israelului s-a întâlnit cu premierul din Qatar
  • Netanyahu ocolește întrebarea privind negocierile cu Hamas
  • O tânără româncă, răpită de Hamas, a fost ucisă de teroriști | MAE anunță încă un ostatic în Fâșia Gaza
  • Fâșia Gaza a rămas fără telefonie și internet pentru a treia zi. Este cea mai lungă întrerupere de la asediul Israelului
  • Iranul a executat un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad
  • Oficial militar: Cei trei ostatici israelieni uciși din greșeală în Fâşia Gaza erau la bustul gol şi fluturau un steag alb
  • Israelul a anunțat că va deschide o investigație cu privire la uciderea a doi palestinieni în Cisiordania
  • Protestatari au blocat traficul lângă aeroportul din Los Angeles pentru a cere încetarea focului în Gaza
  • SUA: Moartea ostaticilor împuşcaţi de soldaţii israelieni, o "greşeală tragică"
  • Sute de protestatari în Tel Aviv după ce trei ostatici au fost ucişi de soldaţi israelieni
  • Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza 
  • Mai multe rachete au fost interceptate deasupra Ierusalimului
  • Israelul va permite transportul ajutorului pentru Gaza printr-un nou punct de trecere a frontierei
  • Autoritatea Palestiniană a cerut SUA să intervină pentru a opri atacurile din Cisiordania
  • Israelul a recuperat cadavrele a doi soldați răpiți de Hamas
  • Hamas sfidează planul Israelului de a inunda tunelurile din Gaza
  • Consilierul american pe probleme de Securitate Națională se întâlnește cu președintele Autorității Palestiniene
  • Forțele speciale israeliene au recuperat cadavrul unui ostatic din Gaza

Update 22:20 Un înalt reprezentant israelian s-a întâlnit cu prim-ministrul Qatarului, un mediator cheie în conflictul din Gaza, a declarat sâmbătă o sursă. Alte surse din Egipt au sugerat că Israelul pare să fie mai deschis către un nou acord cu Hamas, anunță Reuters. 

Serviciul de spionaj Mossad a reprezentat Israelul la negocieri. Vineri, directorul Mossad, David Barnea, s-a întâlnit cu premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, într-o capitală europeană, a declarat o sursă pentru Reuters. Ulterior, Barnea s-a întors în Israel pentru a-l informa pe premierul Benjamin Netanyahu.

De asemenea, două surse egiptene din domeniul securității au declarat că oficialii israelieni par mai dispuși, în discuțiile cu mediatorii, să încheie un nou acord pentru încetarea focului în Gaza în schimbul recuperării ostaticilor.

Fără a oferi detalii, sursele egiptene au spus că oficialii israelieni par să se fi răzgândit cu privire la unele puncte pe care le-au refuzat anterior. 

Autoritățile israeliene nu au făcut comentarii pe baza informațiilor.Totuși, presa israeliană anunță că prim-ministrul Benjamin Netanyahu își va convoca cabinetul de securitate și va pronunța o declarație televizată sâmbătă seara.

Update 21:00 Netanyahu ocolește întrebarea privind negocierile cu Hamas.

Un reporter îl întreabă pe dl Netanyahu dacă presiunea militară va face ca Hamas să prezinte o ofertă de acord, având în vedere că premierul a spus că așa va fi.

Presiunea militară este singurul instrument care va funcționa, alături de presiunea internațională, spune dl Netanyahu.

El spune că nu are nicio intenție de a vorbi despre negocieri cu Hamas.

"Nu uitați că am obținut eliberarea a 110 ostatici cu foarte puține discuții în public despre asta".

Update 20:10 O tânără de 27 de ani, cu dublă cetățenie, israeliană și română, a fost omorâtă după ce a fost răpită de teroriștii Hamas de la festivalul Nova din Israel.

Familia lui Inbar Hayman, care a fost răpită de gruparea teroristă Hamas, a fost informată că aceasta nu mai este în viață. Inbar, în vârstă de 27 de ani, și-a lăsat în urmă părinții Haim și Yifat, fratele ei Ado și partenerul ei Noam. Corpul ei este încă în posesia Hamas.

Update 19:00 În Marea Britanie, demonstranți pro-palestinieni s-au adunat din nou sâmbătă pentru a cere încetarea bombardamentelor isreliene asupra Gaza.

Organizatorii Stop the War Coalition au anunțat sâmbătă 57 de evenimente pro-palestiniene în Marea Britanie. Manifestațiile vin pe fondul preocupărilor internaționale tot mai mari cu privire la operațiunea israeliană din regiune.

Update 17:40 Serviciile de internet și telefonie din Gaza au ”căzut” în seara zilei de 14 decembrie și au rămas indisponibile în dimineața zilei de 16 decembrie, potrivit datelor grupului NetBlocks. Acest lucru a împiedicat furnizarea de ajutor umanitar și operațiunile de salvare în Gaza.

Potrivit directorului grupului, Alp Toker, această pană este cea mai lungă de până acum.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că toate comunicațiile cu Gaza au fost „grav perturbate” din cauza avariilor aduse liniilor de telecomunicații din sudul orașului.

Acum, Agenția Specială a ONU pentru Refugiații Palestinei a avertizat că există o lipsă de pungi pentru cadavre în Gaza asediată. Acesta a adăugat că Gaza nu are electricitate, punând serviciilor vitale, inclusiv sănătatea, apă și canalizarea, în pragul colapsului și agravarea insecurității alimentare.

Pentru prima dată în timpul războiului, Israelul a permis reluarea funcționării punctului de control pentru ajutoare. Ca parte a armistițiului care a asigurat eliberarea a 105 ostatici luna trecută, Israelul s-a angajat, de asemenea, să faciliteze accesul a 200 de camioane pline cu ajutoare umanitare pe zi în Gaza.

Update 16:30 Un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad a fost executat sâmbătă în provincia Sistan-Balucistan, în sud-estul Iranului, a informat agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA, relatează Reuters şi AFP.

"Această persoană a comunicat cu servicii străine, şi anume cu Mossad-ul, colectând informaţii clasificate şi, cu participarea asociaţilor, a furnizat documente serviciilor străine, inclusiv Mossad-ului", a afirmat sursa citată.

Numele persoanei executate nu a fost dezvăluit.

Potrivit sursei citate, acuzatul a înmânat informaţii clasificate unui "ofiţer Mossad" cu scopul de "propagandă pentru grupuri şi organizaţii care se opun Republicii Islamice".

Nu este clar când persoana a fost arestată, însă IRNA a spus că un recurs a fost respins.

"Pedeapsa cu moartea a fost aplicată în această dimineaţă (sâmbătă) în închisoarea din Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, împotriva spionului regimului sionist", a anunţat Mizan Online.

Iranul a anunţat în mai multe rânduri arestarea unor agenţi bănuiţi că lucrau pentru servicii de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Republica Islamică a acuzat deja Israelul că a sabotat unele dintre site-urile sale nucleare şi că a asasinat mai mulţi oameni de ştiinţă iranieni.

Update 15:00 Au apărut noi detalii despre cei trei ostatici israelieni uciși din greșeală în Gaza de către forțele israeliene. Aceștia arborau un steag alb, potrivit unei prime anchete privind incidentul, a declarat sâmbătă un oficial militar.

Update 13:15 Un purtător de cuvânt al familiilor ostaticilor spune că nu au primit nicio informație din partea membrilor Cabinetului de război după uciderea accidentală de către armata israeliană a trei dintre ostatici, scrie The Times of Israel.

„În ciuda dezastrului, nimeni din cabinetul de război nu a vorbit cu familiile, nimeni nu a explicat nimic. De ce familiile trebuie să pledeze pentru ceva care ar trebui să fie evident?”, a spus Haim Rubinstein, purtătorul de cuvânt al familiilor ostaticilor.

Update 12:00 Israelul a anunțat că Poliția militară va deschide o investigație cu privire la uciderea a doi palestinieni în Cisiordania, după ce un grup israelian pentru drepturile omului a postat videoclipuri care păreau să arate trupele israeliene ucigându-i pe cei doi bărbați în timpul unui raid într-o tabără de refugiați din Cisiordania, scrie The Guardian.

Organizația pentru drepturile omului B’Tselem a acuzat armata israeliană de „execuții ilegale”.

n imaginile apărute pot fi văzute două vehicule militare israeliene care urmăresc un grup de palestinieni în tabăra de refugiați Faraa din nordul Cisiordaniei. Un bărbat, care pare să țină un recipient roșu, este împușcat de soldați. B’Tselem l-a identificat ca fiind Rami Jundob, în ​​vârstă de 25 de ani.

Jeep-ul militar se apropie apoi de Jundob, în timp ce acesta stă întins la pămânr, sângerând, și trage mai multe focuri în el. Soldații se apropie apoi de un bărbat identificat de B’Tselem ca fiind Thaar Shahin, în vârstă de 36 de ani, în timp ce se ghemuiește sub capota unei mașini. Ei trag în el de la distanță mică.

B’Tselem spune că Shahin a fost ucis pe loc, iar Jundob a murit din cauza rănilor, a doua zi.

Update 10:30 Circa 200 de protestatari care cereau încetarea focului în Fâşia Gaza au blocat traficul lângă Aeroportul Internaţional Los Angeles (LAX) vineri după-amiază, continuând demonstraţiile de la începutul acestei săptămâni de pe autostrada 110 care au blocat traficul la ore de vârf, relatează sâmbătă dpa.

În jurul orei 16:30 (00:30 GMT sâmbătă), protestatarii s-au adunat pe un bulevard la nord de intrarea pe aeroport şi au început să mărşăluiască spre aeroport. Ei au scandat "Lăsaţi Gaza să trăiască" şi au purtat un banner lung de 9 metri cu acest mesaj.

Protestatarii au fost urmaţi de două maşini de poliţie.

Grupul a mărşăluit pe podul Sky Way peste Sepulveda, blocând toate benzile de circulaţie care duc către aeroport.

"Scopul acţiunii de vineri este de a opri activitatea obişnuită pentru sisteme care facilitează războiul actual şi ocupaţia de lungă durată", au declarat organizatorii protestului într-un comunicat.

În timpul protestului, un tânăr a strigat într-un megafon: "Închideţi tot ce finanţează genocidul! Trebuie să spunem stop. Lăsaţi Gaza să trăiască!".

Update 09:30 Moartea a trei ostatici israelieni împuşcaţi de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza este o "greşeală tragică" şi o ştire "sfâşietoare", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, informează AFP.

"Nu cred că este posibil să tragem concluzii mai ample din acest eveniment special şi despre ceea ce spune el despre capacitatea (forţelor armate israeliene") de a fi mai chirurgicale şi mai precise" în acţiunile lor, a adăugat John Kirby. 

Update 08:00 Sute de persoane au ieşit în stradă în Tel Aviv vineri seara pentru a protesta împotriva morţii a trei ostatici, ucişi accidental de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza, informează dpa, citând reportajele din media locale.

Imaginile difuzate de televiziunea israeliană au arătat mulţimi mari care se adunau în centrul metropolei de coastă, blocând o stradă principală. Ei au cerut guvernului să ia măsuri pentru a asigura eliberarea imediată a ostaticilor din Fâşia Gaza.

Purtând pancarte, bannere şi afişe cu numele şi fotografiile multor alţi ostatici, demonstranţii s-au deplasat în direcţia sediului armatei israeliene.

După cum a raportat site-ul de ştiri ynet, protestatarii au turnat vopsea roşie pe stradă.

"Timpul lor se scurge! Aduceţi-i acasă acum", au scandat participanţii la protest.

Ei au criticat guvernul premierului Benjamin Netanyahu pentru că nu face suficient pentru a elibera ostaticii.

O nouă înţelegere privind eliberarea de ostatici, precum cea încheiată la sfârşitul lunii noiembrie, ar fi împiedicat incidente precum cel care a avut loc vineri, în Gaza, au spus protestatarii.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunţat vineri că trei ostaticii israelieni au fost ucişi accidental de soldaţi în timpul luptelor din Fâşia Gaza. 

Update 00:00 Guvernul palestinian Hamas a anunţat vineri, în a 70-a zi a războiului, că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au provocat moartea a 18.800 de persoane de la începutul războiului, pe 7 octombrie, transmite AFP.

Palestinienii morţi, ucişi în cea mai mare parte în atacuri aeriene, sunt în proporţie de 75% copii (8.000) şi femei (6.200), a anunţat biroul de presă al Hamas într-un comunicat, care estimează numărul persoanelor dispărute la 7.500. 

Război în Israel, 15 decembrie 2023 | Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

Război în Israel, 14 decembrie 2023 | Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan

Război în Israel, 13 decembrie 2023 | Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

Război în Israel, 12 decembrie 2023 | Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, 11 decembrie 2023 | Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close