Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 70: Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

Război în Israel, ziua 70: Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

Război în Israel, ziua 70: Un jurnalist al canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera a fost ucis vineri şi un altul a fost rănit într-un atac israelian în Fâşia Gaza, a informat postul de televiziune cu sediul la Doha, în Qatar, relatează AFP.

Război în Israel, ziua 70: Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Zuma Press / Nasser Ishtayeh / DPA Images / Ilia Yefimovich / Mohammed Talatene
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   22:05

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza 
  • Mai multe rachete au fost interceptate deasupra Ierusalimului
  • Israelul va permite transportul ajutorului pentru Gaza printr-un nou punct de trecere a frontierei
  • Autoritatea Palestiniană a cerut SUA să intervină pentru a opri atacurile din Cisiordania
  • Israelul a recuperat cadavrele a doi soldați răpiți de Hamas
  • Hamas sfidează planul Israelului de a inunda tunelurile din Gaza
  • Consilierul american pe probleme de Securitate Națională se întâlnește cu președintele Autorității Palestiniene
  • Forțele speciale israeliene au recuperat cadavrul unui ostatic din Gaza
  • IDF: Un soldat israelian de 19 ani a fost ucis în luptele din Gaza
  • Israelul vrea un nou armistițiu cu grupul islamist Hamas
  • IDF prezintă imagini cu luptători Hamas înarmaţi care se predau în faţa unui spital din Gaza
  • Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de SUA pentru un atac din Liban
  • Trei membri Hamas au fost reţinuţi în Germania pentru planificarea unor atentate în Europa
  • Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au lovit o echipă de rachete Hezbollah din sudul Libanului. 
  • Numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 18.787 de morţi şi 50.897 din 7 octombrie
  • Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan
  • 116 militari israelieni uciși de la începutul intervenției terestre în Gaza

Update 22:05 - Un jurnalist al canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera a fost ucis vineri şi un altul a fost rănit într-un atac israelian în Fâşia Gaza, a informat postul de televiziune cu sediul la Doha, în Qatar, relatează AFP.

"Cu inima grea împărtăşim vestea devastatoare despre pierderea cameramanului nostru dedicat Al Jazeera, Samer Abou Daqa", a scris pe platforma X Mohamed Moawad, redactor-şef al canalului de televiziune.

Al Jazeera a relatat anterior că şeful biroului său din Gaza, Wael Dahdouh, şi Abou Daqa au fost răniţi la o şcoală din Khan Younes (sud) "în urma a ceea ce pare a fi un atac cu dronă israelian".

Update 20:10 - Mai multe rachete au fost interceptate vineri deasupra Ierusalimului, la scurt timp după declanşarea sirenelor de alarmă, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Aripa armată a Hamas a indicat într-un comunicat că a lansat rachete către Ierusalim "în răspuns la masacrele sioniştilor asupra civililor".

Jurnalişti ai AFP au văzut cel puţin două rachete interceptate de sistemul de apărare antiaeriană israelian şi au auzit trei deflagraţii.

Potrivit armatei israeliene, şase rachete au fost trase asupra Ierusalimului, trei fiind interceptate.

Update 18:15 - Israelul va deschide punctul de trecere Kerem Shalom pentru transportul ajutorului umanitar, potrivit Sky News.

Israelul urmează să deschidă punctul de trecere Kerem Shalom pentru a permite ajutorului umanitar să intre în Gaza. Este a doua trecere care se deschide, după Rafah care face legătura între sudul Fâșiei Gaza și Egipt.

Anunțul a fost salutat de consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care se află în Israel. El a spus că decizia reprezintă "un pas semnificativ".

Update 16:50 - Președintele Autorității Palestiniene susține că SUA trebuie să intervină pentru a contribui la stoparea atacurilor din Cisiordania.

Solicitarea a fost făcută în timpul întâlnirii dintre președintele Autorității Palestiniene din Cisiordania, Mahmoud Abbas, și consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. Cei doi s-au întâlnit vineri în orașul Ramallah, în Cisiordania.

Potrivit agenției de presă palestiniene WAFA, Abbas i-a spus lui Sullivan că SUA trebuie "să intervină pentru a forța Israelul să oprească agresiunea împotriva poporului din Cisiordania, inclusiv Ierusalimul ocupat".

Update 16:00 Trupurile ostaticilor Nick Beizer și Ron Sherman au fost recuperate de către IDF, a confirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Beizer și Sherman erau soldați în armata israeliană, cu gradele de caporal și, respectiv, sergent.

Sherman avea 19 ani pe 7 octombrie când a fost răpit de la baza sa.

În momentele dinaintea răpirii, el le-a trimis un mesaj părinților săi în care le spunea că "s-a terminat".

Ulterior, el a fost prezentat pe rețelele de socializare în haine civile, în captivitatea Hamas.

Beizer, tot în vârstă de 19 ani, a fost răpit de la baza din apropierea punctului de trecere Erez.

Update 15:00 Hamas și-a construit tunelurile din Gaza pentru a rezista la eventualele tentative ca acestea să fie inundate.

O declarație în acest sens a fost făcută la Beirut de Osama Hamdan, un purtător de cuvânt al grupării militante.

"Tunelurile au fost construite de ingineri bine pregătiți, care au luat în considerare toate atacurile posibile din partea ocupației, inclusiv pomparea apei. (Tunelurile) sunt o parte integrantă a rezistenței (anti-israeliene)", a susținut Hamdan.

Israelul a confirmat în relația cu Statele Unite că început să "testeze cu atenție" inundarea unor tuneluri ale Hamas cu apă de mare "în mod limitat", pentru a evalua dacă operațiunea ar putea fi extinsă pentru a degrada rețeaua de tuneluri a grupării la scară mai mare. 

Oficialii israelieni i-au asigurat pe omologii lor americani că fac această operațiune doar în tunelurile în care estimează că nu se află ostatici.

Conform oficialilor israelieni, mai sunt încă peste 130 de ostatici deținuți de Hamas în interiorul enclavei palestiniene.

Update 14:01 Un soldat israelian în vârstă de 19 ani a fost ucis, joi, în luptele din sudul Fâșiei Gaza.

Anunțul a fost făcut vineri de armata israeliană.

Sergentul Oz Shmuel Arady, în vârstă de 19 ani, din kibbutz Hatzor, era membru al Batalionului 603 de geniu, conform unui comunicat IDF.

Acest deces ridică la 117 numărul soldaților israelieni uciși în ofensiva terestră din Gaza, potrivit unui bilanț realizat de CNN.

În Gaza, peste 18.600 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene din enclavă, începând din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas.

Update 12:00 Forțele speciale israeliene au recuperat cadavrul unui ostatic din Gaza.

Este vorba despre Elia Toledano, de 28 de ani, răpit de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie din sudul Israelului, au precizat Forțele de Apărare Israeliene, IDF.

"Misiunea noastră națională este de a-i localiza pe cei dispăruți și de a-i aduce acasă pe toți ostaticii. Lucrăm împreună cu agențiile de securitate și cu toate mijloacele de informații și operaționale pentru a-i readuce acasă pe toți", se spune în comunicatul IDF.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului Hamas asupra Israelului.

După un armistițiu de o săptămână, în cursul căruia au fost eliberați 80 de ostatici ținuți captivi în Gaza și 240 de palestinieni din închisorile israeliene, guvernul statului evreu estimează că mai mult de 130 de persoane se află încă în mâinile grupării islamiste din enclavă.

Update 10:30 Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Întâlnirea a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA și Israel se intensifică, din cauza continuării furibunde a războiului în Gaza.

Administrația președintelui Joe Biden a semnalat că dorește ca Israelul să treacă la o fază mai țintită a conflictului, cu mai puține victime civile.

Biden însuși a declarat că dorește ca Israelul să se concentreze mai mult pe "cum să salveze viețile civililor".

La Capitoliu, aprobarea ajutorului de urgență pentru Israel este în continuare blocată, semnalează CNN.

Update 09:00 Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, efectuează, vineri, o vizită în Cisiordania, după vizita în Israel de joi.

Sullivan se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Într-o altă evoluție legată de războiul din Gaza, ministrul britanic de externe David Cameron a anunțat că, de acum înainte, coloniștilor extremiști din Israel li se va interzice intrarea în Regatul Unit.

Cameron se raliază astfel poziției exprimate de alți lideri europeni, care au cerut Israelului să ia măsuri împotriva celor care comit atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania.

Decizia Ministerului britanic de Externe vine în contextul în care forțele israeliene au finalizat cea mai recentă operațiune militară în orașul Jenin din Cisiordania, soldată cu moartea a zece teroriști și a șapte soldați israelieni, conform IDF.

Update 08:30 Patru presupuși membri ai Hamas suspectați că ar fi plănuit atacuri teroriste pe teritoriul european au fost arestați de autoritățile germane și olandeze.

Anunțul a fost făcut de procurorul federal german.

Incidentul vine după ce numeroși lideri europeni, inclusiv Comisarul european pentru Afaceri Interne, au avertizat că războiul dintre Israel și Hamas a sporit polarizarea în cadrul statelor de pe bătrânul continent.

Update 00:01 Parlamentul israelian a aprobat un buget suplimentar, care să acopere costurile războiului din Gaza

Parlamentul israelian a aprobat un buget suplimentar, pentru război, care adaugă 5,5 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de shekeli) la bugetul național, relatează Reuters.

Fondurile suplimentare vor ajuta la acoperirea costurilor războiului din Gaza, cum ar fi despăgubirile pentru rezerviștii militari și locuințele de urgență pentru persoanele strămutate în interiorul țării.

Amendamentul, ratificat după ce 59 de parlamentari au votat "pentru” și alți 45 "împotrivă”, a crescut bugetul pentru 2023 la 510 miliarde de shekeli (108 miliarde de lire sterline), a declarat un purtător de cuvânt al Knessetului (parlamentul israelian).

Israelul a adoptat bugetul inițial pentru 2023, împreună cu un buget pentru 2024, în luna mai.

Război în Israel, 14 decembrie 2023 | Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina și recunoaște că împărtășește punctul de vedere al lui Erdogan

Război în Israel, 13 decembrie 2023 | Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

Război în Israel, 12 decembrie 2023 | Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, 11 decembrie 2023 | Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Război în Israel, 10 decembrie 2023 | Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

×
Subiecte în articol: razboi Israel Fasia Gaza Al Jazeera
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close