Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 75. Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, ziua 75. Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, ziua 75. Malaezia a interzis miercuri cargourilor israeliene să acosteze în porturile ţării, ca răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Fâşia Gaza, operaţiuni care "ignoră principiile umanitare fundamentale".

Război în Israel, ziua 75. Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   21:02

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Antony Blinken: "Țările trebuie să preseze Hamas să se predea"
  • ”Hamas are două opțiuni”: Netanyahu promite că va continua războiul ”până la sfârșit”
  • CNN: cel mai mortal an din 2005 încoace pentru palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est
  • Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise
  • Cel puțin 20 de morți într-un nou atac israelian la Jabalya, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza
  • Israelul și Hamas negociază, dar nu au ajuns la un acord în privința ostaticilor
  • Institutul pentru Studiul Războiului: Israelul pare să se apropie de finalul operațiunii din nordul Fâșiei Gaza
  • Malaezia interzice cargourilor israeliene să acosteze în porturile sale
  • ONU: Consiliul de Securitate amână din nou votul unei rezoluţii privind războiul din Gaza
  • Hamas reia lansările de rachete spre Israel
  • Hamas respinge discuțiile despre un nou schimb de prizonieri cât timp războiul cu Israel continuă
  • Două treimi dintre cetățenii Israelului cred că obiectivul de a distruge Hamas este "realizabil"
  • IDF anunță că aviația israeliană a ucis un important finațator al grupării Hamas
  • Oficial ONU: "Copiii care se recuperează după amputații sunt uciși în spitalele din Gaza"
  • 28 de palestinieni uciși în sudul Gaza
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Cel puțin 13 morți într-un nou atac israelian asupra taberei de refugiați din Jabalya
  • Patrule comune în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden pentru protecţia transportului maritim comercial 

Update 21:00 Antony Blinken: "Țările trebuie să preseze Hamas să se predea".

Mai multe voci internaționale trebuie să preseze Hamas să depună armele și "predarea”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Vorbind la o conferință de presă de la sfârșitul anului, înalt oficial american a spus că a existat o absență în cererile altor țări ca Hamas să-și depună armele.

"Auzim multe țări îndemnând la încheierea acestui conflict, pe care ne-am dori cu toții să-l vedem" el a spus.

"Nu aud practic pe nimeni cerând de la Hamas să nu se mai ascundă în spatele civililor, să depună armele, să se predea.

"Acest lucru se termină mâine dacă Hamas face asta”.

Blinken a remarcat, de asemenea, că părea să existe "tăcere în lume”; despre ce ar trebui să facă Hamas dacă suferința trebuie să se termine.

El a continuat spunând că SUA vor și se așteaptă ca Israelul să-și schimbe operațiunile militare din Gaza la a fază de intensitate mai mică, în timpul căreia vor fi mai țintite operațiunile concentrate asupra conducerii Hamas și a acesteia infrastructură.

"Este clar că conflictul se va muta și trebuie să treacă într-o fază de intensitate mai mică," el a adăugat.

"Ne așteptăm să vedem și vrem să vedem o trecere la operațiuni mai țintite, cu un număr mai mic de forțe, care se concentrează într-adevăr pe tratarea conducerii Hamas, a rețelei de tuneluri și a altor câteva lucruri critice.

"Pe măsură ce se întâmplă asta, cred că veți vedea, de asemenea, că răul făcut civililor va scădea semnificativ."

Israelul s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare din partea aliaților săi occidentali pentru a stopa un atac militar în Gaza, iar Washingtonul a cerut public săptămâna trecută să-și reducă războiul total într-o campanie mai țintită împotriva liderilor Hamas.

Update 20:15 ”Hamas are două opțiuni”: Netanyahu promite că va continua războiul ”până la sfârșit”.

Israelul își va continua războiul împotriva Hamas până când grupul va fi "eliminat”, a spus Benjamin Netanyahu în fața criticilor internaționale tot mai mari la adresa operațiunii militare IDF din Gaza, potrivit Sky News.

Adresându-se reporterilor, premierul israelian a spus: "Continuăm războiul până la sfârșit. Va continua până când Hamas va fi eliminat - până la victorie.

"Nu vom înceta să luptăm până când nu vom atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus: eliminarea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza. Atacăm Hamas cu foc infernal. 

"Peste tot, inclusiv astăzi. De asemenea, atacăm asistenții lor de aproape și de departe. Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, sunt oameni morți. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară."

Netanyahu a mai spus că oricine crede că Israelul va opri în curând războiul împotriva Hamas „nu are legătură cu realitatea”.

Update 19:44 Aproape 500 de palestinieni au fost uciși anul acesta în confruntări cu armata și cu coloniștii israelieni în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Statistica a fost realizată de Organizația Națiunilor Unite.

Conform sursei citate, mai mult de jumătate ar fi fost omorâți începând cu 7 octombrie, data atacului masiv lansat de gruparea Hamas în sudul Israelului.

Este cel mai mortal an pentru palestinienii din Cisiordania, din 2005 încoace, notează CNN, care a realizat un reportaj pe această temă.

Update 17:38 Mai multe înregistrări video realizate în zona orașului Rafah din sudul Gaza arată o serie de explozii puternice produse miercuri.

Câteva deflagrații au fost semnalate în apropierea spitalului kuweitian.

Televiziunea qatariotă Al Jazeera a surprins o explozie în timpul unei transmisiuni în direct.

Potrivit jurnaliștilor martori, exploziile au fost provocate de lovituri aeriene efectuate de armata israeliană și s-au soldat cu uciderea mai multor persoane.

Videoclipurile, geolocalizate de CNN, arată pagube importante la ceea ce pare a fi o clădire rezidențială.

O moschee din apropierea spitalului kuweitian din Rafah a fost, de asemenea, lovită, potrivit înregistrărilor și relatărilor localnicilor.

Imaginile lasă să se vadă mai multe persoane încercând să-i salveze pe cei prinși sub dărâmături. 

CNN amintește că în zona Rafah se află numeroase persoane strămutate, la cererea Israelului, din alte părți ale Fâșiei Gaza.

Update 15:45 Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite în atacurile israeliene asupra taberei de refugiați Jabalya, miercuri dimineață.

Informația provine de la Munir Al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Al-Bursh precizează, într-o declarație pe X că zeci de persoane au rămas sub dărâmături.

CNN subliniază că nu poate verifica în mod independent datele de la oficialii din Gaza.

Într-o declarație distribuită mai devreme în cursul zilei de miercuri, Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au comunicat că acționează în continuatre "împotriva țintelor teroriste din Fâșia Gaza, desfășurând lupte cu teroriștii la sol și dirijând avioanele pentru a lovi celulele teroriste".

Update 13:30 Israelul și gruparea Hamas negociază, dar nu sunt aproape de un acord final privind eliberarea ostaticilor din Gaza.

O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de un oficial israelian pentru CNN.

"Deocamdată, este vorba încă de negocieri. Nu există nimic definitiv", a declarat oficialul.

Potrivit acestuia, Hamas cere eliberea mai multor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, comparativ cu prețențiile anterioare.

La rândul său, Israelul ca femeile și bărbații cu infirmități luați ostatici de Hamas să fie incluși între cei care ar urma să fie eliberați din captivitate.

Statul evreu estimează că în Gaza s-ar mai afla 129 de ostatici luați în timpul atacului din 7 octombrie, însă doar 108 dintre aceștia ar mai fi în viață.

Antena 3 CNN a relatat că Israelul ar putea fi de acord, în situația dată, cu o încetare a focului de șapte zile, în schimbul eliberării a 40 de ostatici.

Update 11:30 Israelul pare să se apropie de etapele finale ale operațiunii intense din nordul Fâșiei Gaza, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat că au desființat complet cele trei batalioane Hamas care operau în Jabaliya, chiar la nord de orașul Gaza.

Aproximativ 500 de luptători palestinieni s-au predat forțelor israeliene în tabăra de refugiați Jabaliya, mai scrie ISW

Update 10:00 Malaezia a interzis miercuri cargourilor israeliene să acosteze în porturile ţării, ca răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Fâşia Gaza, operaţiuni care "ignoră principiile umanitare fundamentale", potrivit Kuala Lumpur, informează AFP.

Navelor cu destinaţia Israel le va fi fi de asemenea interzis să încarce mărfuri în porturile din această ţară din Asia de Sud-Est majoritar musulmană, a precizat prim-ministrul său Anwar Ibrahim, într-o declaraţie.

Compania israeliană de transport maritim ZIM, care era autorizată din 2002 în Malaezia în pofida faptului că cele două ţări nu au relaţii diplomatice, este de asemenea vizată, a adăugat premierul malaezian.

"Aceste sancţiuni sunt un răspuns la acţiunile Israelului, care ignoră principiile umanitare fundamentale şi încalcă legile internaţionale prin masacrul continuu şi violenţele la adresa palestinienilor", a afirmat el.

Israelul a promis că va distruge Hamas, la putere în Fâşia Gaza din 2007, după atacul întreprins de mişcarea palestiniană asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, soldat cu 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit celor mai recente date israeliene.

De asemenea, circa 250 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul acestui atac, dintre care 129 se află în continuare în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.

În teritoriul palestinian, 19.667 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise de bombardamente israeliene de la începutul lui octombrie, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Cele două tabere par să-şi fi înmulţit semnalele în favoarea unui nou armistiţiu, după un prim astfel de armistiţiu care a durat o săptămână, în noiembrie. Acesta a permis un schimb între ostatici luaţi de Hamas şi prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi transportarea unor cantităţi mai mari de ajutor umanitar în Fâşia Gaza. 

Update 08:00 Consiliul de Securitate al ONU a amânat din nou votul unei noi rezoluţii privind războiul din Gaza, la cererea Statelor Unite, transmite dpa.

Votul este acum programat pentru miercuri, ora 16 GMT, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi.

Proiectul de rezoluţie prezentat de Emiratele Arabe Unite solicită suspendarea ostilităţilor în Fâşia Gaza pentru a facilita mai multe livrări de ajutor umanitar.

Un diplomat al unei din ţările membre ale Consiliului a spus că amânarea pare a fi menită să îl convingă pe preşedintele american Joe Biden să nu facă uz de dreptul de veto al ţării sale.

Este aproape sigur că rezoluţia va fi adoptată, dacă SUA, cel mai ferm susţinător al Israelului, se abţine.

Un vot fusese programat iniţial pentru luni, dar de atunci a fost amânat de mai multe ori.

Discuţia se concentrează în primul rând posibilitatea de a găsi o formulare care să fie acceptabilă pentru SUA. În consecinţă, textul rezoluţiei nu se mai referă la o "încetare" a violenţei, ci la o "suspendare" a ei.

Anterior, mai multe rezoluţii privind încetarea focului au eşuat în Consiliul de Securitate al ONU, în principal pentru că SUA au continuat să sprijine Israelul în această chestiune.

Până în prezent, organismul a adoptat doar o rezoluţie cu accent umanitar, în urmă cu câteva săptămâni.

Update 00:00 Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul, a declarat marţi o sursă din cadrul mişcării islamiste, informează AFP.

Cu sediul în Qatar, Haniyeh se va deplasa miercuri în Egipt, în fruntea unei delegaţii Hamas "la nivel înalt".

În Egipt va purta discuţii cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, cu privire la oprirea agresiunii şi a războiului pentru a pregăti un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza", a declarat sursa pentru AFP.

Egiptul şi Qatarul au contribuit la medierea unui armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia 80 de israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza au fost schimbaţi cu 240 de palestinieni închişi de Israel.

Război în Israel, 19 decembrie 2023 | Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, 18 decembrie 2023 | Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, 17 decembrie 2023 | Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum

Război în Israel, 16 decembrie 2023 | Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni

Război în Israel, 15 decembrie 2023 | Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță ploi însemnate și frig, în mare parte din țară
x close