Antena 3 CNN Război în Israel Secretarul General al ONU: "În mod clar, Israelul face ceva greșit în Gaza"

Secretarul General al ONU: "În mod clar, Israelul face ceva greșit în Gaza"

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite revine cu o nouă poziție critică la adresa Israelului, după ce și-a atras furia autorităților din această țară prin alte declarații recente.

Secretarul General al ONU: "În mod clar, Israelul face ceva greșit în Gaza"
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Adrian Iclozan    |    08 Noi 2023   •   19:54

Luna trecută, Guterres a spus că atacul Hamas de la 7 octombrie nu s-a produs "din neant", ci a urmat unei perioade de 56 de ani "de ocupație sufocantă" exercitată de Israel asupra poporului palestinian.

Mai recent, el a arătat că Gaza "se transformă într-un cimitir pentru copii".

De astă dată, Antonio Guterres a invocat numărul mare de victime colaterale ale intervenției israeliene în Gaza.

"Nimic nu ar trebui să diminueze respingerea noastră totală pentru lucrurile oribile pe care le-a făcut Hamas. Dar trebuie să facem o distincție: Hamas este un lucru, poporul palestinian este altceva", a spus Guterres într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de CNN.

Citește și: Israelul "dă o lecție" ONU, după ce secretarul general al organizației a spus că atacul din 7 octombrie nu a venit "din neant"

"Există încălcări din partea Hamas atunci când folosesc (civili drept) scuturi umane. Dar atunci când ne uităm la numărul de civili care au fost uciși odată cu operațiunile militare, există ceva în mod clar greșit", a continuat el.

Potrivit șefului ONU, operațiunile Israelului trebuie să se desfășoare cu respectarea deplină a legilor războiului și să permită, în același timp, intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

"Într-o anumită măsură, simpatia care este generată în lume (față de Israel, ca urmare a atacului Hamas, n.r.) este pusă sub semnul întrebării de imaginile pe care le primim în fiecare zi, în care vedem oameni într-o situație umanitară dramatică", a insistat Antonio Guterres.

El a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți de gruparea Hamas.

CNN menționează, în context, că aproximativ trei sferturi din cele 10.515 persoane ucise în Gaza de la începutul conflictului sunt copii, femei și bătrâni, potrivit unui bilanț provizoriu prezentat, miercuri, de Ministerul palestinian al Sănătății de la Ramallah, care se bazează pe surse din enclava controlată de Hamas.

Documentul nu menționează câți dintre decedați sunt combatanți ai grupării islamiste din Gaza.

×
Subiecte în articol: Gaza Israel Hamas Antonio Guterres gresit
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close