Antena 3 CNN RO 3.0 Modurile în care tehnologia a schimbat drastic medicina. Dr. Bogdan Marțian: "După asta au apărut roboți în chirurgia clasică"

Modurile în care tehnologia a schimbat drastic medicina. Dr. Bogdan Marțian: "După asta au apărut roboți în chirurgia clasică"

Avansul tech a accelerat procesarea probelor de laborator și a devenit esențial în imagistic. Acest avans tech și intervențiile medicale au devenit din ce în ce mai precise, odată cu utilizare roboților controlați de chirurgi.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2023   •   17:36

Cum va arăta sala de operații peste 50 de ani? Este o întrebare la care am primit răspuns de la unul dintre invitații de la evenimentul de lansare a platformei RO 3.0. 

Imagistica este cea care înglobează cele mai multe progrese tehnologice, dar avansul TECH a schimbat și alte metode de diagnosticare.

"Suntem dependenți de tehnologie, nu mai putem pune un diagnostic de precizie decât utilizând această tehnologie. Fie că e vorba despre diagnosticele genetice, despre tipurile genetice de cancere, fie că poate fi vorba despre identificarea rapidă a tipurilor de microni cu care putem fi infectați, acuma, lucrurile astea se pot face în loc de patru, cinci zile, se pot face în maximum două zile și este mult mai rapid.

Și atunci putem interveni mai devreme și mai ficat și cu tratament", a declarat dr. Bogdan Marțian, director medical Spitalul Clinic SANADOR. 

Odată cu accelerarea diagnosticării, medicii pot interveni în funcție de afecțiuni mult mai repede

"Inițial a fost au fost operațiile laparoscopie cu niște instrumente specifice care s-au dezvoltat în timp și după asta au apărut roboți în chirurgia clasică. 

În chirurgia laparoscopică eu nu pot să mă uit unde vreau. Mă uit acolo unde-mi arată ajutorul, ajutorul meu, care se numește camera mea, în chirurgie îmi arată ceva și eu văd ce-mi arată el, ce vreau eu și atunci noi trebuie să fim bine să dați și antrenați în echipă.

În chirurgia robotică această cameră de filmat este atașat de unul din brațele robotului și o mișc eu unde vreau. E operatorul de la consola am posibilitatea să mișc camera mai la stâng, mai la dreaptă, mai în față, mai în spate și este esențial că acolo unde am fixat-o, rămâne nemișcată, nu se mișcă și dacă lovești robotul, camera aia nu se mișcă.

Imaginea este extrem de stabilă și nu există riscul ca atunci când vreau să lucrez într-un loc să îmi fugă imaginea și eu să fac un gest greșit în imagine. Este foarte stabil și calitatea imaginii este excepțională. Este un 3D permanent", a mai precizat dr. Bogdan Marțian, director medical Spitalul Clinic SANADOR. 

Cum va arăta sala de operație a viitorului și cum se vor face intervențiile medicale peste 50 de ani?

"S-ar putea ca în viitor, pe imaginea organului pe care trebuie să opereze viitorul confrate mai tânăr se aibă deja trasată printr-o formă de inteligență artificială, să aibă trasată linia pe care trebuie să opereze.

Trebuie să taie de aici până aici profunzime, până acolo, nu mai mult. Mai la stânga, mai la dreapta. Adică să existe un soft care să-i arate exact pe unde trebuie să opereze, unde, ce trebuie să facă, ce trebuie să scoatem", a declarat dr. Bogdan Marțian, director medical Spitalul Clinic SANADOR. 

Un lucru nu se va schimba, decizia medicală este și va fi a doctorului. 

×
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close