Antena 3 CNN Actualitate Statul nu e interesat de telocite, descoperirea revoluţionară a cercetătorilor români

Statul nu e interesat de telocite, descoperirea revoluţionară a cercetătorilor români

Statul nu e interesat de telocite, descoperirea revoluţionară a cercetătorilor români
Sursa foto: Foto: www.pharmas.co.uk
10 Noi 2010   •   21:20

 Statul român nu e interesat de descoperirile care revoluţionează lumea medicală. Mai precis, nu dă doi bani pe celulele care ar putea trata infarctul. Celule, denumite telocite, au fost descoperite de cercetătorii de la Victor Babeş. Acum, sunt deja folosite de chinezi. Ca să lucrăm împreună cu ei ar fi nevoie de bani.

Bani pe care statul român nu vrea să-i dea.După ce au descoperit telocitele, un soi de celule stem care repară muşchiul inimii, cercetătorii români au plecat la Shanghai. Colegii lor chinezi au recunoscut că celula ar putea fi una dintre soluţiile de viitor pentru regenerarea inimii după infarctul miocardic.

“Există laboratoare la Beijing care au început să facă petece de reparat inima din celule stem şi telocite”, a declarat Laurenţiu Popescu.

Este cea mai mare descoperire din medicina românească, de după al doilea război mondial, spun cercetătorii. Telocitele au fost recunoscute chiar şi de americani. Numai statul român nu pare interesat de această descoperire care ar putea salva mii de oameni.

 


Pentru ca celula să poată fi folosită în spitale, proiectul ar avea nevoie de finanţare din partea statului român.

Doar că la concursul de proiecte din China, Autoritatea pentru cercetare ştiinţifică nu a acordat finanţare acestui proiect.

În vreme ce chinezii investesc în cercetarea medicală echivalentul produsului intern brut al Bulgariei, România alocă de zece ori mai puţini bani. Cercetătorii de la Victor Babeş nu renunţă. Ei speră să primească fonduri europene, ca să poată duce cercetarea la bun sfârşit.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close