Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Emanuel-Mani Gyenes și Marcel Butuza au încheiat raliul Dakar, făcând istorie pentru piloții români

Emanuel-Mani Gyenes și Marcel Butuza au încheiat raliul Dakar, făcând istorie pentru piloții români

Emanuel-Mani Gyenes și Marcel Butuza au încheiat raliul Dakar, făcând istorie pentru piloții români
16 Ian 2012   •   17:48

Emanuel-Mani Gyenes și Marcel Butuza alături de cei trei membri ai echipei de asistență au ajuns pe 15 ianuarie la Lima punctul de finiș al Dakar 2012.

După 8.300 de km și două săptămâni în care au trecut prin Pampas, au traversat munții Anzi și Atacama, cel mai arid deșert din lume, Mani Gyenes a terminat raliul pe locul 17 în clasamentul general, iar Marcel Butuza a adus echipei cel de-al treilea podium la clasa Maraton. Pilotul brașovean a încheiat raliul pe doi la clasa unde nu este permisă schimbarea motorului și ocupă locul 44 în clasamentul general.

Pe podiumul din capitala statului Peru, Mani Gyenes a urcat din postura de ocupant al locului 17 la general. Acesta este cel mai bun rezultat al unui pilot român în clasamentul general al Dakar-ului, iar pilotul sătmărean a dovedit că locul lui este în primii 20 de piloți din acest raliu. Practic, Mani s-a clasat în top 20 atât în 2011 când a ocupat locul 18, cât și în acest an.

De-a lungul întregului raliu, Marcel Butuza s-a luptat pentru câștigarea clasei Maraton cu Daniel Willemsen (Honda), olandezul care în 2011 a obținut cel de-al 9-lea titlu mondial la motocros cu ataș. În ziua de odihnă, Marcel avea un avans de peste 20 de minute în fața sa, însă aflarea la prima ediție a Dakar-ului cu noua motocicletă nu i-a permis pilotului brașovean să forțeze, având în vedere că motorul trebuia menajat pentru a ajunge la finiș.

Locul doi obținut de Marcel Butuza i-a adus echipei Vectra Racing cel de-al treilea podium la clasa Maraton. Frans Verhoeven în 2009 a câștigat această clasă pe o motocicletă Vectra, iar în 2011, Mani Gyenes și-a trecut în palmares victoria. Ambele victorii au fost obținute cu modelul KTM 690 Rally.

Cea de-a patra ediție a raliului Dakar găzduită de America de Sud a fost câștigată la cateogoria moto de francezul Cyril Despres. Pilotul KTM fiind cunoscut fanilor din România datorită celor trei victorii de la Red Bull Romaniacs – cel mai dificil raliu hard enduro ce se desfășoară anual la Sibiu.

×
Subiecte în articol: America de Sud Peru
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close